Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 8. 2010,
14.59

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 20. 8. 2010, 14.59

8 let, 1 mesec

Mamić suspendiran, Dinamo brez naslova?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav Zoran Mamić, športni direktor zagrebškega Dinama trdi, da ni bil vmešan v dogovarjanje nogometnih izidov, ga je HNS na zahtevo Uefe suspendirala.

Afera glede domnevnega dogovarjanja izida tekme finala hrvaškega pokala Dinamo : Hajduk (3:0) leta 2009 dobiva nove razsežnosti. Zorana Mamića je Evropska nogometna zveza (Uefa) pred dnevi zaslišala v švicarskem Nyonu, kjer je bil po lastnem zatrjevanju prisoten zgolj kot priča, čeprav so zagrebške Sportske novosti objavile, da je bil na zaslišanju tudi kot osumljenec, pri čemer so se sklicevale na dopis, ki jim ga je v zvezi s primerom poslala Uefina služba za stike z javnostmi. Omenjene navedbe je Mamić zanikal, njegova odvetnica pa je dejala, da gre za papir brez pravne vrednosti, in da se status priče in osumljenca medsebojno izključujeta.

Po poročanju Večernjega lista je bil Mamić v Nyonu resda prisoten kot priča, vendar je po sestanku, ki so ga imeli Uefini preiskovalci z Brunom Marićem, sodnikom sporne tekme, dobil status osumljenca. Zaslišanje je vodil Robin Bokšić, pripadnik nemške tajne policije, ki dela tudi za Uefo. Po sestanku sicer ni želel dajati izjav, vendar so dobro obveščeni viri potrdili, da bosta v skladu z Uefino zahtevo do nadaljnjega suspendirana tako Marić kot Mamić.

Zaslužili tri milijone evrov

Isti vir trdi, da naj bi Mamića v zadevo vpletel prav Marić, zato bosta morala dodatno pojasniti svojo vpletenost v zgodbo, grozi pa jima dosmrtna suspenzija iz nogometa. Če se dokaže Mamićeva krivda, bi sankcije morda doletele tudi Dinamo, ki bi mu lahko odvzeli pokal, točke ali ga celo ''vrgli'' v nižjo ligo, tako kot se je pripetilo Juventusu zaradi malverzacij njegovega predsednika Luciana Moggija.

Mešetarji so po neuradnih podatkih na račun tekme zaslužili okoli tri milijone evrov, ni pa še jasno, koliko je kapnilo v žep Marića, čigar sodelovanje razkrivajo posneti telefonski pogovori.

Nezadovoljstvo zaradi Uefinega postopka

Predsednik Hrvaške nogometne zveze (HNS), Vlatko Marković, se je že ostro odzval na Uefino ravnanje: ''Zahteval sem nujni sestankek s predsednikom Uefe, Michelom Platinijem, da pojasni, zakaj nam skrivaj pošilja svoje ljudi, in ne pusti, da sami opravimo svoje delo.''

Bruno Marić sicer svojo vpletenost še vedno zanika. Priznava, da se je zares pogovarjal z Uefinim preiskovalcem, vendar trdi, da ''s primerom nima popolnoma nikakršne zveze, niti ni nikoli sodeloval pri nečednih poslih''.

Ne spreglejte