Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
9. 2. 2017,
13.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Ludogorec Razgrad Luka Zahović Zlatko Zahović Darko Milanič Turčija Prva liga Telekom Slovenije naj gol

Četrtek, 9. 2. 2017, 13.01

6 let, 6 mesecev

Najboljši strelec NK Maribor

Zahović še ne bi o Olimpiji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Luka Zahović | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Navijači Maribora so dočakali strelski prvenec Luke Zahovića v letu 2017. Mladi napadalec, ki nosi vijoličasti dres kot posojen nogometaš Heerenvena, je z dvema zadetkoma v mreži bolgarskega prvaka Ludogorca nakazal, da prihaja v želeno formo.

Najboljši strelec Maribora Luka Zahović je ujel strelsko formo. V Turčiji, kjer so se vijolice navadile na remije, saj so se s tekmeci razšle brez zmagovalce že štirikrat zapored, se je izkazal v sredo. Proti bolgarskemu prvaku Ludogorcu je dosegel dva zadetka in se prvič v tem letu vpisal med strelce.

Bolgari podcenjevali Maribor

Z vijolicami želi osvojiti še kakšno lovoriko. | Foto: Vid Ponikvar Z vijolicami želi osvojiti še kakšno lovoriko. Foto: Vid Ponikvar Vijolice so prvi polčas dobile z 2:0, v drugem, ko je igro zapustil tudi dvakratni strelec (odigral je 54 minut), pa je bolgarski velikan iz Razgrada uprizoril preobrat in izenačil na 2:2.

"Moramo upoštevati, da so bili tekmeci bolj sveži, saj so že pred začetkom prvenstva. Pri njih gre v nedeljo zares, nam pa se je poznala utrujenost kot posledica odigranih tekem in intenzivnih treningov. Škoda za ta dva dobljena zadetka, a je bila večina tekme dobra, tako da smo lahko zadovoljni s prikazanim," je posojeni napadalec Heerenvena, kjer lani ni dočakal prave priložnosti, povedal po prijateljski tekmi v Turčiji.

Dodal je, da so jih Bolgari na začetku srečanja nekoliko podcenjevali, kar se jim je maščevalo. Zahović je izkoristil zmedo v njihovi obrambi. Prvi zadetek je dosegel iz igre, drugega pa z bele točke. Iz drugega poizkusa, saj mu je vratar Ludogorca prvič ubranil najstrožjo kazen, a je sodnik zahteval ponovitev, saj so njegovi soigralci prehitro stekli v kazenski prostor.

Podobno povprečje kot v jesenskem delu

Konec meseca ga čaka večni derbi z Olimpijo. | Foto: Grega Valančič / Sportida Konec meseca ga čaka večni derbi z Olimpijo. Foto: Grega Valančič / Sportida Mladi reprezentant Luka Zahović je najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije. Dosegel je deset zadetkov, na strelski lestvici pa je na vodilnem položaju poravnan s Hrvatom pri velenjskem Rudarju Dominikom Glavino.

Zahović je za omenjeni dosežek potreboval občutno manj časa. Odigral je 824 minut (Hrvat jih je dvakrat več - 1.696 minut), tako da povprečno za zadetek potrebuje le 82 minut.

V zimskem pripravljalnem obdobju ni odigral vseh tekem. Aktiven je le na tistih v Turčiji, prejšnje (Nafta, Kapfenberg, ZTE in Gorica) pa je izpustil zaradi bolezni. V Turčiji ni nobene tekme odigral od prve do zadnje minute. Na štirih srečanjih je zbral 189 minut, kar pomeni, da za zadetek v povprečju potrebuje 94 minut in pol. Zahović se je tako že približal strelskemu ritmu, s katerim je paral živce tekmecem v jesenskem delu.

Ludogorec je v skupinskem delu lige prvakov mešal štrene tudi PSG in Arsenalu. | Foto: Reuters Ludogorec je v skupinskem delu lige prvakov mešal štrene tudi PSG in Arsenalu. Foto: Reuters Mariborčani bodo na pripravah v toplih krajih ostali do nedelje in odigrali še dve prijateljski tekmi (Slovačko in Budućnost), Ludogorec pa se vrača v domovino, saj bo konec tedna nadaljeval prvenstvo. Jeseni se je izkazal v Evropi.

V ligi prvakov jo je v skupinskem delu zagodel Šporarjevemu Baslu in si priigral nastop v 1/16 finala evropske lige. Žreb ga je združil z danskim prvakom Köbenhavnom, kjer igra Benjamin Verbič.

Ludogorec ima v zadnjem obdobju veliko opravka s Slovenci. Njegov dres je v preteklosti uspešno nosil slovenski reprezentančni napadalec Roman Bezjak

Za napoved derbija bo še čas

Vijolice bodo prvenstvo nadaljevale konec meseca, ko bo 25. februarja v Ljudskem vrtu gostovala Olimpija. Pomerili se bosta najboljši ekipi jesenskega dela, Zahović pa bo imel priložnost, da zatrese mrežo najljubšega tekmeca. O večnem derbiju še ne razmišlja. Posveča se le pripravi na tekmah v Turčiji.

Bo trener Darko Milanič spomladi Zahovića večkrat postavil v začetno enajsterico kot jeseni? | Foto: Matjaž Vertuš Bo trener Darko Milanič spomladi Zahovića večkrat postavil v začetno enajsterico kot jeseni? Foto: Matjaž Vertuš

"V tem trenutku se želimo le čim bolje pripraviti, izkoristiti pogoje, ki jih imamo na voljo, da bomo v pravem stanju in želeni podobi za uradne tekme. Bo že prišel čas za preostale zadeve in napovedi derbija," je dejal sin športnega direktorja Zlatka Zahovića, ki v zimskem prestopnem roku ni veliko trgoval.

Ostra konkurenca v mariborskem napadu

V Ljudski vrt se je kot posojen nogometaš podobno kot Zahović vrnil tudi Gregor Bajde. | Foto: Morgan Kristan / Sportida V Ljudski vrt se je kot posojen nogometaš podobno kot Zahović vrnil tudi Gregor Bajde. Foto: Morgan Kristan / Sportida V konici napada se je zgodilo nekaj sprememb, saj se bo trenerju Darku Milaniču namesto Sunnyja Omeregieja dokazoval povratnik Gregor Bajde. Poleg njega bodo na svojih pet minut prežali izkušeni Milivoje Novaković, kapetan Marcos Tavares in mladi up Žan Celar.

Konkurenca je ogromna, število mest v napadu pa omejeno. Mlajši Zahović se zato trudi, da bi ugodne razmere v Turčiji čim bolje izkoristil in dokazal trenerju Milaniču, da si zasluži mesto v začetni postavi.

"Vsi si želimo igrati, trudimo se po najboljših močeh. Ni izstopanja in razumljivo je prisotna le misel, kako si zagotoviti mesto v ekipi," je sporočil prvi strelec Maribora.

Ne spreglejte