Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
20. 9. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

Natisni članek

Liga Europa Jan Oblak Jan Oblak Miha Mevlja Benjamin Verbič Chelsea Petar Stojanović Kevin Kampl

Četrtek, 20. 9. 2018, 4.00

5 let, 7 mesecev

Začetek lige Europa 2018/19

Lovorika, ki je Jan Oblak najraje ne bi ubranil

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64
Jan Oblak | Jan Oblak bo lahko ubranil naslov v ligi Europa le v primeru, če bo v skupinskem delu lige prvakov zasedel tretje mesto in spomladi tekmoval v evropski ligi. | Foto Reuters

Jan Oblak bo lahko ubranil naslov v ligi Europa le v primeru, če bo v skupinskem delu lige prvakov zasedel tretje mesto in spomladi tekmoval v evropski ligi.

Foto: Reuters

V torek in sredo se je prvič predstavila liga prvakov in poskrbela za začetni ples evropske klubske elite, danes pa bodo led prebili še predstavniki v evropski ligi. Tekmovanje, ki ne more resneje konkurirati ligi prvakov, saj so zaslužki tudi po petkrat manjši, in je obsojeno na četrtke, ponuja tudi štiričlansko slovensko udeležbo. Kdo vse si bo prizadeval, da na seznamu zmagovalcev nasledi Oblakov Atletico?

Čeprav velja liga Europa za drugorazredno tekmovanje, svojevrstno tolažilno nagrado za vse, ki se jim podre svet v ligi prvakov, v njej nastopa tudi kar nekaj zelo spoštovanih velikanov. V tej sezoni med 48 udeleženci, ki so razdeljeni v 12 skupin, izstopa londonski dvojec. Chelsea in Arsenal sta v tem tisočletju vajena razvad v ligi prvakov, tokrat pa se bosta morala, za topničarje to velja že drugič zapored, zadovoljiti z evropskimi četrtki.

Cristiano Ronaldo
Sportal Juventus brez izključenega Ronalda zmagal, mladi Slovenec ob debiju iztržil točko

Spadata med največje favorite za osvojitev naslova, ki prinaša izvrstno nagrado Evropske nogometne zveze (Uefa), neposredno udeležbo v skupinskem delu lige prvakov v prihodnji sezoni 2019/20. Ponuja torej druženje z elito, tisto, kar bi nekateri klubi skrajno težko dosegli z uvrstitvijo v državnem prvenstvu. Modri imajo ekipo, vredno več kot 850 milijonov evrov, med asi pa izstopa Belgijec Eden Hazard, velika poletna želja madridskega Reala, katerega znanje Transfermarkt.de vrednoti na 120 milijonov evrov.

 

Za naslov se bo potegovalo še nekaj velikanov. Italijanske barve bosta po neuspešni misiji v kvalifikacijah Iličićeve Atalante branila AC Milan in Lazio, pri Nemcih bodo v igri Kamplov Leipzig, Bayer Leverkusen in pokalni zmagovalec Eintracht Frankfurt, pri Špancih pa bo pozornost slonela zlasti na predstavah Seville, serijske zmagovalke evropske lige.

O lovorikah se bo odločalo v Bakuju in Madridu

Finale evropske lige bo 29. maja 2019 v glavnem mestu Azerbajdžana, ki bo tudi prizorišče tekem EP 2020. | Foto: Reuters Finale evropske lige bo 29. maja 2019 v glavnem mestu Azerbajdžana, ki bo tudi prizorišče tekem EP 2020. Foto: Reuters In ne pozabimo. Spomladi se bo priključilo osem tretjeuvrščenih moštev v skupinah lige prvakov. Med njimi se je v prejšnji sezoni znašel tudi Atletico in na koncu pometel s tekmeci ter poskrbel za to, da se je Jan Oblak veselil prve evropske lovorike. V tej sezoni bi lahko rdeče-beli, ki v ligi prvakov znova kotirajo med kandidati za naslov prvaka, branili naslov le v primeru, če bi znova končali skupinski del lige prvakov na tretjem mestu.

Tega pa si zagotovo ne želi Simeonejeva četi tudi zaradi tega, ker finale lige prvakov 1. junija 2019 igrajo na štadionu Wanda Metropolitano. Zato Oblak najraje ne bi ubranil te lovorike, ampak se bi resneje podal na lov za evropski naslov. Kje pa se bo odločalo o zmagovalcu evropske lige? Eden izmed vrhuncev klubske evropske sezone bo 29. maja 2019 v oddaljenem, a zelo bogatem Bakuju. V kraju, kjer so se hitro končale sanje Olimpije o preboju v ligo prvakov.

Senzacija iz Beneluksa

Slovenski prvak Olimpija ima večno vrednost ekipe od Dudelangeja, a za razliko od prvaka Luksemburga ne bo nastopila v skupinskem delu evropske lige. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Slovenski prvak Olimpija ima večno vrednost ekipe od Dudelangeja, a za razliko od prvaka Luksemburga ne bo nastopila v skupinskem delu evropske lige. Foto: Urban Urbanc/Sportida Sezona 2018/19 prinaša novost, ki meji na senzacijo. Prvak Luksemburga Dudelange je poskrbel, da se o klubih iz najmanjše članice Beneluksa, ki so bili v preteklosti po večini  topovska hrana evropskih tekmecev, govori vedno bolj spoštljivo.

Vsako podcenjevanje se hitro maščuje. Ima resda najmanjšo vrednost ekipe (štiri milijone evrov), kar je manj tudi od nekaterih slovenskih prvoligašev, a si je vseeno zaslužil nastop v skupinskem delu. Na poti do zgodovinskega podviga je v kvalifikacijah izločil kosovskega prvaka Drito, poljsko Legio iz Varšave, v play-offu pa še romunskega prvaka CFR Cluj. Presenečenje je bilo popolno.

Kampl, Mevlja, Stojanović in Verbič

Kdo bo zastopal slovenske barve? Kevin Kampl se bo potegoval za visoka mesta z RB Leipzigom, Benjamin Verbič ne skriva visokih ciljev s kijevskim Dinamom, osmoljenec zadnje reprezentančne tekme, Petar Stojanović, bo nastopil z zagrebškim Dinamom, Miha Mevlja pa ima velike načrte z Zenitom iz St. Peterburga.  

Kevina Kampla čaka posebna izkušnja, saj se bo v skupinskem delu lige Europa dvakrat pomeril z nekdanjim klubom Salzburgom. Tako se obetata težko pričakovana obračuna rdečih bikov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Kevina Kampla čaka posebna izkušnja, saj se bo v skupinskem delu lige Europa dvakrat pomeril z nekdanjim klubom Salzburgom. Tako se obetata težko pričakovana obračuna rdečih bikov. Foto: Guliverimage/Getty Images

V evropski ligi bodo nastopili tudi Qarabag (izločil Olimpijo v kvalifikacijah za ligo prvakov), Spartak Trnava (izločil Olimpijo v kvalifikacijah za ligo Europa) in Glasgow Rangers, ki je bil usoden za Maribor.

Benjamin Verbič
Sportal Verbič bo gostoval pri Arsenalu, Stojanović proti Olimpijinim krvnikom

Turki stari skoraj 30 let

Belgijec Eden Hazard bo s Chelseajem prvi favorit za osvojitev lovorike.   | Foto: Reuters Belgijec Eden Hazard bo s Chelseajem prvi favorit za osvojitev lovorike. Foto: Reuters Kaj pravi statistika? Najmlajšo zasedbo ima belgijski Genk, z naskokom najstarejšo pa turški Akhisar Belediyespor, kjer ne manjka veteranov, saj so nogometaši v povprečju stari skoraj 30 let.

Najmanj tujcev, zgolj četrtino, ima ukrajinski Vorskla Poltava, največ pa jih imata prav znameniti londonski dvojec, Arsenal in Chelsea, kjer je angleških nogometašev zgolj za odtenek. Podobno je s Portugalci pri Sportingu in Italijani pri rimskem Laziu, več kot 70 odstotkov tujcev pa je tudi pri avstrijskem prvaku Red Bull Salzburgu, ki se mu nikakor ne uspe prebiti v ligo prvakov ...

Da pa se daleč pride tudi v evropski ligi, je dokazal to pomlad, ko je v polfinalu namučil poznejšega podprvaka Marseille. In vzbudil optimizem vsem udeležencem tekmovanja, ki želijo presenetiti favorite in na seznamu zmagovalcev naslediti rdeče-bele iz Madrida.

Ne spreglejte