Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
7. 10. 2015,
1.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Povilas Babarskas Litva slovenska nogometna reprezentanca

Sreda, 7. 10. 2015, 1.50

8 let

Litovskega orjaka je bilo pošteno sram

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Povilas Babarskas je litovski rokometaš, ki spoznava Slovenijo skozi poslovno-športne oči. Nosi celjski dres in napoveduje, da bo Katančeva četa v petek v Stožicah zlahka razorožila njegove rojake.

"Nisem velik ljubitelj nogometa. Ta je pri nas v senci košarke," je že na začetku pogovora opozoril Litovec Povilas Babarskas, ki si rokometni kruh služi v Sloveniji. Nato je postregel z napovedjo tekme.

Če se bo uresničila, mu bo marsikateri navijač celjskih rokometašev po petku z veseljem segel v roko in čestital. "Litva v petek nima prav nobene možnosti za ugoden rezultat. Slovenija bo zmagala zlahka, pričakujem gladko zmago z 2:0 ali pa 3:0," je 26-letni litovski hrust, ki ga soigralci kličejo Pavli, brez razmišljanja izbrance Srečka Katanca razglasil za velike favorite. Zakaj njegovi rojaki v Ljubljani ne bi mogli poskrbeli za presenečenje in v obdobju, ko v kvalifikacijah za EP 2016 prevladujejo skrajno nenavadni rezultati, pomešati štren slovenski izbrani vrsti?

"To preprosto ni mogoče. Naša nogometna reprezentanca je v vse prej kot idealnem stanju in težkem položaju. Med navijači prevladuje želja, da bi selektor (Igoris Pankratjevas) in predsednik zveze (Julius Kvedaras) zapustila svoja položaja. Niso zadovoljni z njunim delom, a sta trmasta in vztrajata dalje. Zaradi njiju za reprezentanco ne igra nekaj zelo dobrih igralcev, saj se nočejo odzvati vabilu. To je velika škoda," ga boli nemoč litovskih nogometašev, ki bodo kvalifikacijsko skupino najverjetneje končali na petem, predzadnjem mestu.

Slovenija ima rada šport

Litovskega legionarja v petek ne bo v Stožicah. Ne bo prijel litovske zastave in z njo vihral na tribunah ljubljanskega štadiona, ampak se bo takrat v Celju predajal napornim treningom, saj jih konec tedna čaka nov izziv.

Pri slovenskih predstavnikih v ligi prvakov nosi številko 7 in igra na položaju levega zunanjega igralca. V Sloveniji ne igra dolgo, pred tem je pet let nabiral izkušnje v Avstriji (Innsbruck in Bregenz), nato pa sprejel celjsko ponudbo.

Zanimivo je, da je ob podobnem času prag celjskega kluba prestopil še en tujec, ki pa prihaja iz veliko bolj "nogometne" dežele. Temu se ne gre čuditi, saj je vendarle Brazilec.

"Zelo sem zadovoljen tukaj. Slovenija obožuje nogomet. Nasploh ima rada šport, v Litvi pa se vse vrti le okrog košarke. Pred 20 leti je bilo več zanimanja tudi za nogomet in rokomet, nato pa so naši košarkarski velikani, na primer Sabonis in Marčulionis, vložili ogromno denarja v razvoj košarkarskih šol. Košarka od takrat zelo napreduje. V rokomet ni nihče vložil toliko denarja, podobno velja za nogomet," je pojasnil Litovec.

Ko je bil otrok, je navdušeno igral košarko, ki jo obožuje še danes, nato pa se postopno le odločil za rokomet. Igra ga tudi njegov brat Gerdas.

Selektorja Litve so napadli s kritikami

Povilas je zelo visok. V višino meri več kot dva metra (202 centimetra), ima pa tudi več kot sto kilogramov, tako da se na nogometnem igrišču ne bi mogel gibati najbolj lahkotno. "Mislim, da ne bi bil videti preveč prepričljivo," se je nasmehnil.

Da ne bo pomote, mladi športni navdušenci iz Litve imajo radi nogomet. Ko nastopi čas za tekme najboljših klubov in se na zaslonih pojavijo velemojstri Barcelone, Reala, Bayerna in preostalih velikanov, jih radi spremljajo.

"Pred nekaj leti, ko je bila nogometna reprezentanca boljša in smo premagali tudi Romunijo in Avstrijo, je bilo boljše. Zdaj, ko je kriza, skoraj nihče več ne gleda reprezentance. Tudi mene je bilo pošteno sram, ko smo komaj premagali San Marino. Take tekme ni bilo lahko spremljati. Zadetek za zmago je padel v sodnikovem podaljšku, po tekmi pa so novinarji napadli selektorja s številnimi kritikami, na katere ni našel pravega odgovora. Bojim se, da bo v zadnjem krogu, ko igramo z Anglijo, še huje."

Predvideva, da v petek v Ljubljani ne bo veliko litovskih navijačev. Za nogometna gostovanja ni nikoli vladalo veliko zanimanje, povsem drugače pa je pri košarki. "Tam se vlaga največ denarja, tam so tudi največji sponzorji."

Sloveniji bi privoščil nastop na EP 2016

Slovenske nogometne reprezentance ne pozna dobro. Veliko več ve o košarkarski in bratih Dragić. Takoj se je pohvalil z vprašanjem, ali smo spremljali zadnje evropsko prvenstvo, na katerem je Litva osvojila srebrno medaljo in si zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Litva na parketu dosega imenitne rezultate, na travnati površini, kjer kraljujejo nogometaši, pa se v nasprotju s Slovenijo še ne more pohvaliti z nastopom na največjem tekmovanju.

"Z nekaterimi slovenskimi soigralci pri Celju smo se malce šalili pred petkovo tekmo. Malce jih je začudilo, ker sem tako trdno prepričan, da Litva nima nobenih možnosti za uspeh. Kar zadeva Slovenijo, ji privoščim uvrstitev na prvenstvo v Franciji. Ima lepo priložnost, sam pa sem se prepričal, kako radi imate nogomet," je zaželel srečo državi, v kateri si služi rokometni kruh.

Če bo v petek premagala njegovo domovino, si bo že zagotovila (najmanj) dodatne kvalifikacije.

Ne spreglejte