Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
1. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

1

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Barcelona Real Madrid špansko prvenstvo

Petek, 1. 4. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Nova čarovnija Messija ali kako v nekaj dneh od 50 do 500?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

1

Kralj strelcev Lionel Messi je lačen novih zadetkov in rekordov. V članskem dresu Barcelone in Argentine je dosegel natanko 499 golov. Če bo v polno zadel tudi v soboto, ko bodo Katalonci v čustvenem el clasicu pričakali madridski Real, bo vstopil v klub 500.

Argentinec Lionel Andres Messi, za prijatelje in milijone občudovalcev kar Leo, je najboljši nogometaš na svetu. Čeprav bo poleti dopolnil šele 29 let, je zlato žogo, prestižno nagrado za najboljšega nogometaša leta, prejel že petkrat. Skoraj ga ni tedna, ko ne bi poskrbel za nov rekorden dosežek. Seznam njegovih mojstrovin in statističnih presežkov je tako dolg, da bi potrebovali konkretno debelo knjigo, če bi v njej želeli našteti vse njegove rekorde.

Sobota prinaša nov izziv. Messi se bo na derbiju vseh derbijev, saj bo na razprodanem Camp Nouu gostoval madridski Real, podal na lov za novimi rekordi. Pa ne le on, ampak tudi njegovi soigralci. Barcelona ni izkusila grenkobe poraza na zadnjih 39 tekmah. Tako dolgo ni bila neporažena še nikoli, čeprav je njena klubska zgodovina daljša od stotih let. Luis Enrique se je v knjigo rekordov že zapisal kot trener najbolj nepremagljive enajsterice, kar so jih kadarkoli poznali navijači Barcelone.

Vstopil je v klub 50, zdaj trka na vrata sobe št. 500

Messi je v torek, na zadnjem reprezentančnem nastopu, pomagal Argentini do zmage nad Bolivijo. Bilo je 2:0, drugi zadetek pa je dosegel kapetan Leo. Bil je njegov jubilejni, že 50. v članskem državnem dresu, ki ga je znal primerno proslaviti. Na lestvici najboljših strelcev vseh časov zaostaja le še za Gabrielom Batistuto (56 golov).

Trojček MSN je strup za tekmece. V tej sezoni je skupno dosegel že 106 zadetkov. | Foto: Trojček MSN je strup za tekmece. V tej sezoni je skupno dosegel že 106 zadetkov.

Ker jih je v dresu Barcelone, svojega edinega kluba, odkar se je v Katalonijo preselil kot deček, na uradnih srečanjih dosegel že 449, se je njegovo skupno število zadetkov nevarno približalo okrogli petstotici. V soboto se mu obeta prvovrstna priložnost, da dopolni zbirko in vstopi v klub 500. Proti Realu pogosto trese mreže, do zdaj mu je zagrenil življenje že 21-krat. Ob podpori domačega občinstva, zbralo se bo skoraj sto tisoč navijačev, in dodatni motivaciji, saj se želijo aktualni evropski in svetovni prvaki spominu na pred kratkim umrlo klubsko legendo Johana Cruyffa pokloniti z zmago, bi mu lahko uspelo.

Messi lahko piše zgodovino proti največjemu tekmecu

''Lepo bi bilo doseči 500. zadetek ravno proti Realu. Lepo bi bilo tudi zmagati in povečati prednost pred njim,'' je dejal Messi po zmagi nad Bolivijo. Odkar se je po poškodbi vrnil v reprezentanco, Argentinci, ki bodo še ta mesec na svetovni jakostni lestvici Fife pozdravili skok na prvo mesto, dosegajo odlične rezultate.

Podobno velja za Barcelono, ki se v tej sezoni spogleduje s trojno krono. Osvojila jo je že v prejšnji, tokrat pa ima priložnost, da prva v zgodovini lige prvakov ubrani najslajšo lovoriko. Messi je znan zbiralec lovorik. Pri Barceloni, kjer v članski konkurenci vztraja 12. sezono zapored, jih je osvojil kar 26. Toliko jih ima le še Andres Iniesta, s katerim je sodeloval že v mladinski akademiji, ki se je v zadnjih desetletjih navzela nogometne filozofije velikega Nizozemca s katalonskim srcem, legendarnega Cruyffa.

Kje se je Lionel Messi vpisal med strelce (499 golov)?
Špansko prvenstvo (Barcelona) 308 zadetkov
Španski pokal (Barcelona)   39
Španski superpokal (Barcelona) 11
Liga prvakov (Barcelona) 83
Evropski superpokal (Barcelona) 3
Svetovno klubsko prvenstvo (Barcelona) 5
Reprezentanca (Argentina) 50

 

Slaba tolažba za Real: Messi ni zadel že trikrat zapored

Ponos nogometne Katalonije v tej sezoni najraje preskakuje ovire na krilih razigranega trojčka MSN. Sestavljajo ga Luis Suarez, Neymar in Messi, trije južnoameriški zvezdniki, ki se tako dobro dopolnjujejo, da jim del nogometne javnosti že namenja naziv najboljše trojice napadalcev vseh časov. Obrambne vrste tekmecev se med srečanji pogosto sprašujejo, od kod preti nevarnost, a ne najdejo pravega odgovora.

Bo Argentinec ponovno prehiter za bele baletnike? | Foto: Bo Argentinec ponovno prehiter za bele baletnike?

Trije sosedi, ki poosebljajo nogometno virtuoznost Argentine, Brazilije in Urugvaja, sodelujejo na zelo visoki ravni. Niso sebični. Odlikuje jih tudi zmožnost podaj. Trojica Reala BBC, v kateri so Gareth Bale, Karim Benzema in Cristiano Ronaldo, jim skuša slediti, a je v tej sezoni ritem Barceloninega napada premočan. Barcelona ima osem krogov pred koncem prvenstva deset točk prednosti pred Realom, privrženci pa se sprašujejo, kako bi šele bilo, če Messi zaradi poškodbe ne bi izpustil nekaj jesenskih mesecev.

Messi je na el clasicih dosegel že 21 zadetkov (prvi as Reala Ronaldo je bil uspešen 15-krat), na zadnjih treh velikih derbijih pa se nizki napadalec iz Rosaria ni vpisal med strelce. Bil je prizanesljiv do tekmecev in ni zadel v polno. Ker pa se vsak niz slej ko prej konča, je to slaba tolažba za obrambno vrsto Reala.

Jeseni je bil na el clasicu v Madridu le rezervist. V igro je vstopil, ko je Barcelona že opravila svoje, saj je vodila s 3:0. Na koncu je zmagala s 4:0 in kraljevemu klubu na njegovem dvorišču prisolila zelo bolečo zaušnico, hkrati pa poskrbela za silovit potres, ki je kaj kmalu s položaja trenerja spodnesel Rafaela Beniteza. Bo njegov naslednik Zinedine Zidane po tekmi proti Messiju in druščini kaj boljše volje?

Sobotni el clasico se bo v Barceloni začel ob 20.30.

Ne spreglejte