Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
22. 8. 2017,
22.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

5

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Hapoel Be'er Sheva liga prvakov kvalifikacije

Torek, 22. 8. 2017, 22.48

6 let, 6 mesecev

Poročilo s tekme NK Maribor : Hapoel Be'er Sheva

Liga prvakov je spet doma v Mariboru!

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

5

Maribor Hapoel kvalifikacije liga prvakov | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Nogometaši Maribora so na povratni tekmi play-offa z golom Mitje Vilerja z 1:0 premagali izraelskega prvaka Hapoel Be'er Shevo in se zaradi zadetka v gosteh še tretjič po letih 1999 in 2014 uvrstili v ligo prvakov.

Ključni poudarki:

- NK Maribor je na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov z rezultatom 1:0 ugnal Hapoel in se zaradi gola v gosteh s skupnim rezultatom 2:2 uvrstil v skupinski del.

- Odločilni gol je pred več kot 12 tisoč gledalci v Ljudskem vrtu dosegel Mitja Viler.

- NK Maribor se je tretjič v zgodovini uvrstil v skupinski del lige prvakov (1999, 2014 in 2017).

- Žreb skupin lige prvakov bo na sporedu v četrtek.

Od prejšnjega tedna, ko so se Mariborčani iz Izraela kljub ne najboljši igri vrnili z "aktivnim" rezultatom, kot je bilo mogoče večkrat slišati v raznih analizah v zadnjih dneh, je Maribor živel le za nogomet. Ne samo v središču Štajerske, tudi drugje.

Vročica, ki je doživela vrhunec

Maribor tu, Maribor tam. Ko je bilo že v petek dopoldne jasno, da so vse vstopnice za tokratni spektakel pošle, se je odštevanje začelo. Nekaj več kot 12 tisoč srečnežev, ki so prišli do tega v zadnjih dneh zelo dragocenega kosa papirja, na katerem je pisalo Maribor - Hapoel Be'er Sheva, torek 20.45, in še na tisoče tistih, ki so tekmo leta spremljali drugje, je začelo sanjati svoje sanje.

V odličnem vzdušju in pogojih, idealnih za nogometno igro, se je malo pred 21. uro v Ljudskem vrtu začel lov na izraelskih 1:2. Najprej, kot se za play-off spodobi, himna lige prvakov, ob kateri so si navijači zaželeli, da bi jo letos slišali še vsaj trikrat, potem prva brca s sredine igrišča in s tribun je začelo doneti: "Maribor! Maribor! Maribor!"

Sanjski začetek in gol Mitje Vilerja

Veter v hrbet s tribun je bil močan, mariborska enajsterica, v kateri se je v primerjavi s prvo tekmo zgodila sprememba (na desni strani zvezne vrste je namesto Dina Hotića začel Gregor Bajde), medtem ko so gostje igrali v isti postavi kot pred šestimi dnevi, ga je čutila v vsaki minuti tekme.

V 15. minuti je zadel Mitja Viler, ki je po tekmi dejal, da je bil to njegov najpomembnejši zadetek v karieri. | Foto: Žiga Zupan/Sportida V 15. minuti je zadel Mitja Viler, ki je po tekmi dejal, da je bil to njegov najpomembnejši zadetek v karieri. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Začela se je previdno na obeh straneh, več je imel žogo v svoji posesti Maribor, pri katerem je Martin Milec po osmih minutah igre poskrbel za prvi strel na tekmi. Zletel je visoko čez gol.

Potem je prišla 15. minuta, ki jo bodo v Mariboru pomnili še dolgo časa. V kazenskem prostoru Hapoela je do žoge prišel Valon Ahmedi in ustrelil. Žoga je končala v bloku gostov in se odbila na levico Mitje Vilerja. Izkušeni staroselec v mariborskih vrstah s Primorskega je ustrelil in razparal mrežo gostov. Decibeli, ki so prišli ob eksploziji tribun, pa so marsikomu skoraj razparali bobniče. Ljudski vrt je norel.

Fotogalerija Žige Zupana in Morgana Kristana

Fotogalerija
1 / 55

Po zaostanku so gostje pritisnili, a jim ni šlo ...

Potem so pričakovano pritisnili gostje, a več kot do kazenskega prostora Maribora niso prišli. Le poskus Johna Oguja po 30 minutah igre, ki je zletel čez vrata, to pa je tudi vse. Pri Mariboru je žogo dobro zadrževal Marcos Tavares, ki je znova iz akcije v akcijo dokazoval, kako pomemben je za slovenskega prvaka.

Prav nenadkriljivi kapetan Maribora je v 32. minuti skoraj poskrbel za povišanje domačega moštva, ko je po predložku Damjana Boharja z glavo zvito meril malo prek gola Izraelcev. To je bila tudi zadnja priložnost v prvem delu igre, ki se je za Maribor končal sanjsko. Toda treba je bilo zdržati še (vsaj) 45 minut.

Izraelci so ob koncu nevarno oblegali mariborski gol, ... | Foto: Morgan Kristan / Sportida Izraelci so ob koncu nevarno oblegali mariborski gol, ... Foto: Morgan Kristan / Sportida

Presenetljiv začetek drugega polčasa za Maribor

Tudi drugi polčas je bolje začel slovenski prvak in si že po treh minutah pripravil novo priložnost. V protinapad sta stekla Tavares in Ahmedi, a je ta preveč okleval in priložnost je splavala po vodi. Isti nogometaš je imel štiri minute pozneje z 20 metrov na voljo prosti strel. Meril je močno, a po sredini gola. Vratar Hapoela z njegovim poskusom ni imel težav.

Presenetljivo je še naprej prevladoval Maribor, ki je žogo držal v svojih nogah in deloval neverjetno zrelo. Večjih priložnosti ni imel, a na drugi strani nevarni niso bili niti gostje. 

Izjemna obramba Jasmina Handanovića ob koncu in veliko slavje

Potem so pričakovano prišle minute gostov, ki pa si razen dveh poskusov kapetana Maorja Meliksona niso priigrali večjih priložnosti.

..., a je izvrstni Jasmin Handanović zaustavil vse napade na svoja vrata. | Foto: Žiga Zupan/Sportida ..., a je izvrstni Jasmin Handanović zaustavil vse napade na svoja vrata. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Do konca tekme je bilo zelo živčno, prav v zadnji minuti se je z izjemno obrambo po strelu Oguja izkazal Jasmin Handanović, a Maribor, ki bi lahko prek rezervista Dina Hotića celo povišal vodstvo, je unovčil evropske izkušnje in z izjemno pametno igro tekmo uspešno pripeljal do konca. Maribor je prestopil prag nogometnega raja in se še tretjič v svoji zgodovini uvrstil v ligo prvakov! Po 25. 8. 1999 in 28. 8. 2014 je datum, ki si ga bo vsak pravi Štajerec za vedno zapomnil, postal še 22. 8. 2017.

Kapo dol pred Zlatkom Zahovićem

Zlatko Zahović, ki je tokrat zaradi kazni Uefe dogajanje spremljal s tribun, deseto obletnico prihoda v klub proslavlja z enim izmed največjih uspehov v zgodovini slovenskega nogometa.

Zlatko Zahović proslavlja nov nogometni uspeh, pod katerim je tudi njegov podpis. | Foto: Vid Ponikvar Zlatko Zahović proslavlja nov nogometni uspeh, pod katerim je tudi njegov podpis. Foto: Vid Ponikvar

Zanimivo, pri kar štirih od šestih je bil zraven. V letih 1999 in 2001, ko je Slovenijo kot igralec popeljal najprej na evropsko in potem še svetovno prvenstvo, pred tremi leti in zdaj še kot funkcionar v Mariboru proslavlja ligo prvakov. Velik poklon človeku, ki je, ne glede na vse, eden izmed najpomembnejših, če ne celo najpomembnejši v zgodovini slovenskega nogometa.

Messi, Ronaldo ali Neymar?

Zdaj pa velika štajerska veselica in novo odštevanje. Do četrtkovega žreba skupinskega dela lige prvakov, ki lahko Mariboru prinese marsikaj dobrega. Bo Slovenijo obiskal kdo izmed treh velikanov svetovnega nogometa? Lionel Messi z Barcelono, Cristiano Ronaldo z Real Madridom ali Neymar s PSG? Nihče se ne bi pritoževal ...

Fotoutrinki mariborskega veselja

Maribor Hapoel | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Maribor Hapoel kvalifikacije liga prvakov | Foto: Morgan Kristan / Sportida Foto: Morgan Kristan / Sportida

Maribor Hapoel kvalifikacije liga prvakov | Foto: Morgan Kristan / Sportida Foto: Morgan Kristan / Sportida

Maribor Hapoel kvalifikacije liga prvakov | Foto: Morgan Kristan / Sportida Foto: Morgan Kristan / Sportida

Maribor Hapoel kvalifikacije liga prvakov | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Maribor Hapoel kvalifikacije liga prvakov | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Maribor Hapoel kvalifikacije liga prvakov | Foto: Morgan Kristan / Sportida Foto: Morgan Kristan / Sportida

Ne spreglejte