Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
24. 1. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

1

Natisni članek

UEFA Liga narodov slovenska nogometna reprezentanca

Sreda, 24. 1. 2018, 4.00

6 let, 2 meseca

Liga narodov se predstavlja

Eksperiment, s katerim je Uefa ločila Slovenijo od velikih

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

1

Aleksander Čeferin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropski nogomet bo jeseni deležen odmevne novosti. Takrat se bo začela krstna izvedba lige narodov, v kateri bo nastopilo vseh 55 članov Uefe, najboljši pa se bodo potegovali za lovoriko. Slovenija je uvrščena v tretjo kakovostno skupino, tako da lahko jeseni pozabi na srečanja z evropskimi velikani. Imena tekmecev bo izvedela danes, malce po 12. uri, ko se bo v Lozani začel žreb.

Liga narodov je nekaj novega in zelo svežega. Evropa jo doživlja še kot veliko neznanko. Ni najbolj prepričana, ali bo navijače s svojim posebnim tekmovalnim ustrojem spravila na tribune. Evropska nogometna zveza (Uefa) je želela z njo ubiti dve muhi na en mah.

Poskrbela je, da jeseni ne bo prijateljskih tekem v klasični podobi, kot smo jih poznali desetletja, ampak se bodo med seboj merile le reprezentance, ki spadajo na sorazmerno podobno kakovostno raven. Hkrati je darežljivo ponudila priložnost, da nastop v novem tekmovanju kronajo z lepo in donosno nagrado, zagotovljeno udeležbo na evropskem prvenstvu leta 2020.

Liga narodov EP 2020 | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Kvalifikacije jih bodo dale 20, liga narodov še štiri

Slovensko reprezentanco bo v ligi narodov vodil Tomaž Kavčič. | Foto: Vid Ponikvar Slovensko reprezentanco bo v ligi narodov vodil Tomaž Kavčič. Foto: Vid Ponikvar Liga narodov ni le tekmovanje, v katerem je 55 reprezentanc razdeljenih v štiri kakovostne skupine, dvanajst najboljših pa odloča o lovoriki. Ni tudi le nadomestek za prijateljske tekme, ki bi bile drugače odigrane jeseni, le nekaj mesecev po svetovnem prvenstvu v Rusiji. Liga narodov je tudi svojevrsten priključek kvalifikacijam za evropsko prvenstvo leta 2020. To bo potekalo v 13 različnih državah, na njem pa bo nastopilo 24 udeležencev.

Okroglih dvajset jih bodo podale kvalifikacije za EP 2020, ki se bodo po prepoznavnem in večkrat dokazanem formatu začele šele prihodnje leto (sestavljenih bo deset skupin, dve najboljši ekipi iz vsake skupine pa si bosta zagotovili neposredno uvrstitev na Euro).

Polovica kvalifikacijskih skupin bo štela šest, polovica pa pet reprezentanc. Nastopile bodo vse članice evropske družine, prvič se bo za EP potegovalo tudi Kosovo.

Kvalifikacije za EP 2020 prvič v novejši zgodovini ne bodo potekale več let, ampak le osem mesecev. Uvodni krog bo marca, zadnji pa novembra 2019. Nastop na SP 2020 si bosta prislužili najboljši reprezentanci v vsaki izmed desetih skupin. Udeležbo v Rusiji bo tako potrdilo 20 izbranih vrst.

Izredna priložnost za slabše reprezentance

Finale EP 2020 bo v Londonu. | Foto: Reuters Finale EP 2020 bo v Londonu. Foto: Reuters Liga narodov bo vskočila namesto dodatnih kvalifikacij, ki so bile pika na i vsakim kvalifikacijam za veliko tekmovanje. Potekal bo zaključni turnir, na katerem se bodo pomerile štiri najboljše reprezentance iz vsake od štirih kakovostnih skupin lige narodov.

V poštev bodo prišle tiste, ki si v kvalifikacijah za EP 2020 niso zagotovile vstopnice. Zmagovalci turnirja bodo zadnji štirje udeleženci EP 2020, posebno draž pa daje možnost, da bo eden izmed udeležencev tudi predstavnik najslabše kakovostne skupine, katere predstavniki se ponavadi ne pojavljajo na največjih tekmovanjih.

To je izjemna novica za najslabše reprezentance, saj bo ena iz pisane druščine od Azerbajdžana do Gibraltarja – nobena razen Latvije (EP 2004) še ni nastopila na velikem tekmovanju – zaigrala na velikem odru. Zaradi tega bo pot do EP 2020 olajšana tudi Sloveniji. Če se bo izkazala v skupinskem delu lige narodov, si bo v najslabšem primeru (če bo neuspešna v kvalifikacijah za EP 2020) priigrala tolažilno nagrado, zaključni turnir lige narodov. In možnost, da se vendarle uvrsti na veliko tekmovanje, na katero čaka vse od leta 2010.

Kako so razdeljeni nosilci v skupinah?

Skupina A:

1. boben Nemčija, Portugalska, Belgija, Španija
2. boben Francija, Anglija, Švica, Italija
3. boben Poljska, Islandija, Hrvaška, Nizozemska

Zmagovalci skupin (štiri skupine s po tremi udeleženci) se bodo junija prihodnje leto pomerili za lovoriko, za prvi naslov zmagovalca lige narodov. Tekmovanje bo postalo stalnica. Vsakič, ko bo nastopil čas za kvalifikacije za veliko tekmovanje, se bo pridružila tudi liga narodov. Na sporedu bo vsaki dve leti, njena sestava kakovostnih skupin pa bo doživljala korenite spremembe. Vsakič se bodo najslabše reprezentance v skupinah preselile v nižjo kakovostno skupino, obratno pa velja za zmagovalce skupin, ki bodo napredovali v višjo. Če bo Slovenija tako najboljša v svoji skupini (primer: skupino bodo sestavljali Slovenija, Grčija, Bolgarija in Litva), bo jeseni leta 2020 v ligi narodov sodelovala v drugi kakovostni skupini, skupini B.  

Skupina B:

1. boben Avstrija, Wales, Rusija, Slovaška
2. boben Švedska, Ukrajina, Irska, Bosna in Hercegovina
3. boben Severna Irska, Danska, Češka, Turčija

V skupini B bo delegiran žreb, saj želi Uefa preprečiti, da bi se v isti skupini znašli Rusija in Ukrajina.

Skupina C:

1. boben Madžarska, Romunija, Škotska, Slovenija
2. boben Grčija, Srbija, Albanija, Norveška
3. boben Črna gora, Izrael, Bolgarija, Finska
4. boben Ciper, Estonija, Litva

Zaradi zahtevnih pogojev, ki se jeseni začnejo zlasti v severnih deželah, je Uefa postavila pogoj, da se lahko v vsaki skupini znajdeta največ dve reprezentanci (Norveška, Finska, Estonija in Litva).

Slovenski nogometaši bodo danes izvedeli tekmece v skupinskem delu lige narodov.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenski nogometaši bodo danes izvedeli tekmece v skupinskem delu lige narodov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Skupina D:

1. boben Azerbajdžan, Makedonija, Belorusija, Gruzija
2. boben Armenija, Latvija, Ferski otoki, Luksemburg
3. boben Kazahstan, Moldavija, Liechtenstein, Malta
4. boben Andora, Kosovo, San Marino, Gibraltar

V isti skupini se ne bosta smela pojaviti osovražena soseda Armenija in Azerbajdžan.

Ne spreglejte