Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 7. 2010,
9.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 9.36

8 let

Lepotice so odločile: prvak bo Argentina

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bilo je razburljivo. Osem lepotic, ki bodo na izboru za miss sveta zastopale svojo domovino, njihovi rojaki pa so se na SP uvrstili v četrtfinale, je z izvajanjem kazenskih strelov določilo prvaka.

Dilem ni več. Svetovni prvak bo Argentina in pika. V finalu bo ugnala Gano, za tretje mesto pa se bosta pomerili Brazilija in Španija. Ne verjamete? Počakajte še nekaj dni. Meni je že vse jasno, saj sem prisostvoval hitropoteznemu turnirju, na katerem so namesto najboljših nogometašev (ne)mojstrstvo z žogo dokazovale kandidatke za miss sveta iz osmih držav, četrtfinalistk svetovnega prvenstva. Na svetovni prestol se je povzpela Argentinka ter zasenčila ostalih sedem tekmic. Morda ji slednje vrnejo udarec na izboru za najlepšo Zemljanko. A tokrat je v loteriji izvajanja strelov z bele točke največ znanja, na pomoč ji je priskočila tudi vedno dobrodošla sreča, pokazala predstavnica iz domovine tanga. Si lahko sedaj Diego Armando Maradona oddahne, saj naj bi bilo potem takem v zvezdah že zapisano, da bodo njegovi izbranci 11. julija podjarmili svet? Odločitev je njegova. Za začetek je lahko ponosen na brhko rojakinjo, ki je že poskrbela za prvo argentinsko slavje. Na kolena je spravila Nemko, Španko ter v velikem finalu še Ganko.

Prvak le še ni znan

Šalo na stran, seveda bodo na resničnih nogometnih zelenicah, na največjih štadionih, kar jih premore Južnoafriška republika, odločala druga merila. In prvak še zdaleč ni znan. Dvoboj osmih lepotic je poskrbel le za sprostitev v obdobju, ko si četrtfinalisti pred napetimi petkovimi in sobotnimi tekmami še polnijo baterije. Mi smo imeli le srečo, da smo bili zraven in zaploskali mikavnim udeleženkam. Če bi ustanovile posebno ligaško tekmovanje, bi bilo zagotovo dobro obiskano. To bi bila posrečena kombinacija lepote in nogometa. Kako pa smo se sploh znašli v tako prikupnem okolju? V sredo je na moj poštni naslov prispelo obvestilo o nenavadnem dogodku. Sredi Sandtona naj bi se pod okriljem Mednarodnega združenja športnih novinarjev (AIPS) v improviziranem nogometnem tekmovanju predstavilo osem kandidatk za miss sveta. In to ravno iz tistih držav, ki bodo v četrtfinalu stiskale pesti za svoje najboljše nogometaše. Sporočilo je prispelo ravno ob pravem času, saj smo se v slovenski novinarski bazi, ki je iz dneva v dan manj številčna, ostalo nas je le še šest, ravno ubadali z mislijo, kaj početi v Johannesburgu na prvi ''nenogometni'' dan prvenstva. Odpravili smo se v Convention Centre, kjer smo imeli kaj za videti.

Najbolj nas je prepričala Španka

Sredi ogromnega razstavnega prostora, kjer v času prvega afriškega mundiala potekajo različne promocijske dejavnosti, nas je pričakalo majhno prirejeno igrišče. Le z enim golom. Pred njim pa je bila označena še bela točka. Torej prizorišče klasičnega izvajanja kazenskih strelov. Kandidatke za miss sveta so sprva čakale v ozadju na stolih, še v elegantnih oblekah, v katerih so se nato druga za drugo predstavile na osrednjem odru in izrazile par misli o svetovnem prvenstvu. Prav vse so za glavnega favorita označile svoje rojake. Logično. Ko sem jih opazoval, sem odkrito povedano pri nekaterih pomislil, da gre za potegavščino, saj me s svojo lepoto, tako izrecno zahtevano za največje lepotno tekmovanje na svetu, niso prepričale. Po drugi strani pa je tudi res, da sem pozabil očala, brez katerih si s tribun več ne morem privoščiti sproščenega spremljanja nogometnih tekem. So pa obstajale tudi izjeme. V naši družbi, sestavljali smo jo trije slovenski in en hrvaški novinar, smo za zmagovalko, zgolj po upoštevanju zunanje lepote, proglasili Španko. Kako bi se odločili vi? Sprehodite se skozi fotogalerijo in ocenite. Junakinje dogodka so se kmalu preoblekle v nogometne drese, vsaj tiste, ki so ga imele s seboj (Ganka, bodoča finalistka, ga denimo ni imela) in začela se je loterija. Četrtfinalne ovire so po izvajanju kazenskih strelov (namesto petih je odločala le ena serija, če pa je bil po tej rezultat izenačen, je napočil čas za dodatno) preskočile Argentinka, Brazilka, Ganka in Španka, v polfinalu sta si dan polepšali Argentinka in Ganka ter kasneje medsebojno obračunali za lovoriko. Navkljub glasnemu navijanju za ''častno'' predstavnico Afrike je zmaga romala v Južno Ameriko. Argentinka je najprej z vratarskimi rokavicami ubranila strel, ko pa sta se vlogi zamenjali, je spretno zadela v polno in nekaj prisotnih novinarjev, ljubiteljev ''gavčev'', si je lahko dalo duška.

Znani obrazi v bližini

Ali so si tekmovanje ogledala tudi nekatera znana nogometna imena, ne vem. Sem pa v času dogodka pred zgradbo opazil nizozemskega asa Marka van Bommla in pomočnika selektorja Franka de Boera, ki nista bila razpoložena za novinarske pogovore. Oba sta bila v ženski družbi, na njunih obrazih pa je bilo že zaznati napeto pričakovanje dvoboja z Brazilci. Ko je stanovski kolega iz Maribora v ogromnem kongresnem centru, ki ponuja v vsakem nadstropju svoje razkošne skrivnosti, iskal stranišče, je na tekočih stopnicah naletel na našega kamerunskega znanca Rogerja Millo, ki mu je s prstom pokazal pot do začasne odrešitve. Ob izhodu smo srečali še nepozabnega Nigerijca Jaya Jaya Okocho, ki je kmalu z dvema prijateljema prestopil prag sosednjega hotela, tako da je ostala želja po kratki oceni prvenstva nepotešena. Če sta omenjena ''tulipana'' spremljala tekmovanje predstavnic nežnejšega spola, prav gotovo nista bila zadovoljna z razpletom. Njuna svetlolasa rojakinja je namreč v četrtfinalu gladko priznala premoč Brazilki. Je s tem že nakazala usodo ''oranžnih'' na tekmi s petkratnimi svetovnimi prvaki, ki so na lestvici favoritov poskočili na prvo mesto? In bo resnično svetovni prvak prav Argentina?

Ne spreglejte