Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
27. 2. 2017,
16.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

6

Natisni članek

Dalibor Stevanović Filip Valenčič Dominic Maroh Kevin Kampl Samir Handanović Jan Oblak Jan Oblak Matjaž Kek legionarji Nik Omladič

Ponedeljek, 27. 2. 2017, 16.11

6 let, 6 mesecev

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Velika smola Iličića v Firencah, čudovita obletnica Keka

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

6

Matjaž Kek Rijeka | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Selektor Srečko Katanec pozorno spremlja nastope slovenskih legionarjev, saj bo 26. marca v kvalifikacijah za SP 2018 gostoval na Škotskem. Valter Birsa in Jasmin Kurtić blestita v Italiji, Josipu Iličiću pa je zagodlo zdravje. Jan Oblak se je vrnil na vrata Atletica proti Barceloni (1:2), Matjaž Kek pa je na Hrvaškem poskrbel za nadaljevanje pravljice Rijeke.

Slovenski trener Matjaž Kek z Rijeko v hrvaškem prvenstvu ni izgubil že več kot leto dni. Sanjski niz je nadaljeval v nedeljo, kjer je v Zaprešiću premagal Inter (2:1) in poskrbel za prvo zmago reškega kluba na gostovanju pri Interju po letu 2007. Mariborčan je tako prvič, odkar je pred štirimi leti (27. februar 2013) sedel na vroč trenerski stolček na Reki, zmagal v Zaprešiću in olepšal že tako veličastno zbirko uspehov na Hrvaškem. Rijeka tako nadaljuje izjemen niz, s katerim želi osvojiti prvi naslov državnega prvaka v zgodovini kluba, Kek pa je poskrbel za veselo obletnico prihoda na Hrvaško.

Kekova četa je po novi zmagi obdržala visoko prednost šestih točk pred najbližjim zasledovalcem Dinamom, ki je v nedeljo osvojil tri točke pri zadnjeuvrščeni Cibalii. V Vinkovcih je po dramatični končnici tudi s pomočjo slovenskega branilca Petra Stojanovića, ki je barve 11-kratnih zaporednih hrvaških prvakov branil vso tekmo, zmagal z 2:1.
 

Na Hrvaškem je dvignil ogromno prahu zadnji gol Dinama. Sodnik je v 89. minuti po padcu Soudanija pokazal na belo točko, hrvaški mediji pa se nagibajo k mnenju, da ni obstajal niti najmanjši razlog za najstrožjo kazen.

Slovenski reprezentanti:

Vratarji:

Jan Oblak: prvi vratar slovenske reprezentance je zaigral prvič po odpravljeni poškodbi leve rame, ki jo je staknil 12. decembra 2016. Med tednom je na tekmi lige prvakov v Leverkusnu sedel na klopi za rezervne igralce, v nedeljo, ko je Atletico zaigral v velikem derbiju španskega prvenstva in doma pričakal Barcelono, pa mu je trener Diego Simeone zaupal mesto v začetni enajsterici.

Derbi 24. kroga la lige se je končal po željah gostov iz Katalonije. Zvezdniki Barcelone so v španskem prvenstvu še zadnjič gostoval na štadionu Vicente Calderon, saj bodo rdeče-beli po koncu sezone zaigrali na novem objektu.

Škofjeločan se je izkazal, ubranil kar nekaj nevarnih strelov, nato pa sta ga v drugem polčasu premagala Rafinha in Lionel Messi. Argentinec je dosegel zmagoviti zadetek za 2:1 tri minute pred koncem rednega dela. Katalonci so Atleticu ušli za devet točk.

Vid Belec: Carpi je v soboto v drugi italijanski ligi gostoval pri sosedu na lestvici Entelli in ostal brez točk (0:2). Štajerec je branil vso tekmo.

Jan Koprivec: Anorthosis je v nedeljo v predzadnjem krogu rednega dela ciprskega prvenstva v gosteh premagal Karmiotisso s 4:1, za katero je nastopil tudi slovenski napadalec David Poljanec. Anorthosis je po 25 krogih na šestem mestu, ki še vodi v ligo za prvaka.

Branilci:

Boštjan Cesar: Chievo je v nedeljo v 26. krogu italijanskega prvenstva upravičil vlogo favorita proti zadnjeuvrščeni Pescari. V Veroni je domače navijače osrečil z zmago z 2:0, na lestvici pa se zasidral na 11. mestu. Kapetan slovenske reprezentance je dvoboj spremljal na klopi za rezervne igralce.

Bojan Jokić: izkušeni slovenski branilec je sklenil dogovor z ruskim prvoligaškim klubom Ufa. Rusko prvenstvo se bo nadaljevalo v začetku marca. Ufa, ki je prezimila na osmem mestu, bo 5. marca gostovala pri Tereku.

Boban Jović: Bursaspor je bil v turškem prvenstvu na delu že v petek, ko je doživel visok poraz z 0:4 pri Kasimpasi. Do zadnjih minut prvega polčasa se njegova mreža ni tresla, po rdečem kartonu pa je prejel štiri zadetke in prepričljivo izgubil. Nekdanji kapetan Olimpije je odigral vso tekmo.

Miha Mevlja: z Rostovom se je uvrstil v osmino finala lige Europa, kjer ga čaka sloviti Manchester United. Rostov je v ruskem prvenstvu po 17 odigranih tekmah na sedmem mestu. Rusko prvenstvo se bo nadaljevalo 3. marca, ko bo Mevlja gostoval pri Tomu iz Tomska.

Antonio Mlinar Delamea: nekdanji kapetan Olimpije se je pozimi odločil, da bo Ljubljano zamenjal za ZDA. Zdaj je branilec kluba profesionalne lige MLS New England Revolution iz Bostona, ki domače tekme igra na znamenitem štadionu Foxborough. Nova sezona tamkajšnjega elitnega nogometnega tekmovanja se bo začela 4. marca.

Miral Samardžić: Akhisar Belediyespor je v soboto v 22. krogu turškega prvenstva kar s 3:0 odpravil Antalyaspor. Jeseničan je srečanje spremljal na klopi za rezervne igralce. 

Gregor Sikošek: mladi Posavec se je v zimskem prestopnem roku iz Kopra preselil na Dansko, kjer ga je kupil trenutno drugouvrščeni Brondby. V nedeljo je v 23. krogu v gosteh ugnal SoenderjyskE z 2:1. odigral je 64 minut, nato pa zapustil zelenico. Brondby za vodilnim Köbenhavnom zaostaja devet točk.

Nejc Skubic: Konyaspor je v prvi turški ligi v soboto remiziral proti Trabzonsporu (1:1). Nekdanji kapetan Domžal je odigral vso tekmo, oba zadetka pa sta padla na začetku drugega polčasa.

Aljaž Struna: Carpi je v soboto v drugi italijanski ligi izgubil proti Entelli (0:2). Primorec je odigral vso tekmo.

Dejan Trajkovski: Twente je v prvi nizozemski ligi v petek remiziral pri zadnjeuvrščenem Den Haagu. Dvoboj se je končal brez zmagovalca (1:1), Mariborčan pa je ostal na klopi.

Vezisti:

Valter Birsa: Chievo je v nedeljo v Veroni pričakovano premagal zadnjeuvrščeno Pescaro. Leteči oslički so zmagali z 2:0, prvi gol pa je v 12. minuti dosegel Primorec. Z zlato levico se je odločil za prefinjen strel z razdalje in mojstrsko premagal gostujočega vratarja. Birsa je dosegel peti zadetek v tej sezoni, v kateri se je izkazal še s sedmimi podajami. Je četrti najboljši asistent v serie A.

Matic Črnic: slovenski reprezentant v nedeljo ni prejel priložnosti za nastop na gostovanju Rijeke pri Interju v Zaprešiću. Zmago Rijeke z 2:1, prvo na tem štadionu po letu 2007, je spremljal s klopi za rezervne igralce.

Josip Iličić: Fiorentina, ki je proti Borussii iz Mönchengladbacha nepričakovano izpadla iz evropske lige, je v ponedeljek ponovno razočarala navijače. V Firencah je v zadnji tekmi 26. kroga italijanskega prvenstva remizirala s Torinom. Čeprav je vodila že z 2:0, je na koncu osvojila le točko (2:2), še huje pa bi se ji godilo, če bi dvakratni strelec za goste Andrea Belotti ne bi zastreljal najstrožje kazni. Kranjčan je imel veliko smolo.

Trener Paulo Sousa ga je nameraval uvrstiti v začetno postavo, kar v letu 2017 pri Fiorentini ni pogost pojav, a si je slovenski reprezentant na ogrevanju poškodoval mišico. Bolečine so bile tako hude, da ni sedel niti na klopi. V torek bo opravil podroben zdravstveni pregled. 

Kevin Kampl: Bayer Leverkusen je po porazu v ligi prvakov proti Oblakovemu Atleticu (2:4) izgubil še eno srečanje na BayAreni. V soboto je v 22. krogu nemškega prvenstva izgubil proti Mainzu (0:2) in doživel že deseti poraz v tej sezoni. Slovenski reprezentant je odigral vso tekmo. 

Jasmin Kurtić: Atalanta je v soboto v enem izmed derbijev 26. kroga italijanskega prvenstva poskrbela za odmevno zmago v Neaplju. Klub iz Bergama, ki je v zadnjih tednih v izjemni formi, je pokvaril načrte tretjeuvrščenemu Napoliju in se mu na lestvici približal na tri točke zaostanka. Nekdanji zvezni igralec Gorice je odigral 86 minut. Oba zadetka za Atalanto je dosegel branilec Mattia Caldara.

Rene Krhin: Granada, ki se krčevito bori za obstanek med špansko elito, je v nedeljo gostovala v Baskiji in izgubila proti Athleticu (1:3). Štajerec je pred dnevi začel trenirati, a ni prišel v poštev za srečanje 24. kroga španskega prvenstva v Bilbau.

Nik Omladič: Eintracht Braunschweig je po petih tekmah brez zmage končno premagal tekmeca. V 22. krogu druge nemške lige je v gosteh premagal Sandhausen, slovenski reprezentant pa zaradi zdravstvenih razlogov ni kandidiral za srečanje. Eintracht na lestvici ostaja na četrtem mestu. 

Benjamin Verbič: danski prvak Köbenhavn je v 23. krogu danskega prvenstva gostoval pri Nordsjaellandu (1:1) in osvojil točko. Vojničan zaradi zdravstvenih težav ni kandidiral za tekmo.

Miha Zajc: Empoli je v soboto zvečer pričakovano ostal praznih rok na gostovanju pri Juventusu (0:2). Primorec je ostal prikovan na klopi za rezervne igralce. Občutil je moč kluba, ki je po zmagi v Portu na dobri poti, da si pribori nastop v četrtfinalu lige prvakov.

Napadalci:

Robert Berić: Saint Etienne je po izpadu iz Evrope v nedeljo na domačem štadionu v 27. krogu francoskega prvenstva izgubil s Caenom (0:1) in na lestvici zdrsnil na šesto mesto. Krčan je zaigral v začetni enajsterici in na igrišču prebil 70 minut.

Roman Bezjak: Korošec, ki je v sredo na prijateljski tekmi s Pazinko (11:1) dosegel prvi zadetek po vrnitvi na Reko, je v nedeljo na gostovanju pri Interju v Zaprešiću vstopil v igro v 74. minuti. Takrat je Rijeka že vodila z 2:1, kar je bil tudi končni rezultat srečanja.  

Andraž Šporar: Basel je v prvi švicarski ligi, v kateri ima kar 17 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem, v nedeljo doma premagal Luzern (3:1). Nekdanji napadalec Olimpije, ki še vedno čaka na prvi zadetek v dresu švicarskega prvaka, zaradi bolezni ni kandidiral za tekmo.

Na seznamu so nogometaši, ki jih je selektor Srečko Katanec vpoklical za lanski novembrski tekmi proti Malti in Poljski, ter Kevin Kampl, Roman Bezjak, Robert Berić in Aljaž Struna, ki jih nazadnje sicer ni bilo zraven zaradi poškodb in kazni, a so v zadnjem obdobju standardni reprezentanti.

Preostali slovenski nogometaši:

Igralec

Liga

Tekma

Podatki

Jon Goran Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 2. liga Barnsley : Huddersfield Town 1:1 V igro je vstopil v 51. tekmi.
Timi Max Elšnik (Derby County) Anglija, 2. liga Aston Villa : Derby County 1:0 Ni kandidiral za tekmo.
Haris Vučkić (Newcastle United) Anglija, 2. liga Newcastle United : Bristol City 2:2 Ni kandidiral za tekmo.
Tadej Trdina (Wolfsberger) Avstrija, 1. liga Wolfsberger : Rapid Dunaj 2:1 Ni kandidiral za tekmo.
Rajko Rep (LASK Linz) Avstrija, 2. liga Liefering : LASK Linz 0:3 Igral je vso tekmo.
Patrik Eler (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Wacker Innsbruck : Wattens 0:1 Igral je vso tekmo.
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Standard Liege : Mechelen 2:2 Odigral je vso tekmo.
Nicolas Rajsel (Union St. Gilloise) Belgija, 2. liga Oud-Heverlee : Union St. Gilloise 2:0 Odigral je 83 minut.
Dino Martinović (Lokomotiva Plovdiv) Bolgarija, 1. liga Lokomotiva Plovdiv : Neftohimik Burgas 0:0 V igro je vstopil v 75. minuti.
Marko Jakolić (Montana) Bolgarija, 1. liga Montana : Pirin Blagoevgrad 1:2 Odigral je vso tekmo.
David Poljanec (Karmiotissa) Ciper, 1. liga Karmiotissa : Anorthosis 1:4 Odigral je 73 minut.
Erik Janža (Viktoria Plzen) Češka, 1. liga Zlin : Viktoria Plzen 0:0 Ni igral, ostal je na klopi.
Filip Valenčič (PS Kemi) Finski pokal HauPa : PS Kemi 1:6 Dosegel je dva zadetka. Prvega v 60., drugega v 90. minuti.
Denis Petrić (Angers) Francija, 1. liga Angers : Bastia 3:0 Ni branil, ostal je na klopi.
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Cibalia : Dinamo Zagreb 1:2 Odigral je vso tekmo.
Dalibor Stevanović (Slaven Belupo) Hrvaška, 1. liga Slaven Belupo : Split 0:1 Igral je vso tekmo. Zapravil je 11-metrovko, nato je bil z bele točke neuspešen še njegov soigralec.
Siniša Anđelković (Palermo) Italija, 1. liga Palermo : Sampdoria 1:1 Odigral je 90 minut, nato je bil zamenjan v sodnikovem podaljšku.
Samir Handanović (Inter Milan) Italija, 1. liga Inter : Roma 1:3 Igral je vso tekmo.
Jan Mlakar (Fiorentina) Italija, 1. liga Fiorentina : Torino 2:2 Ni kandidiral za tekmo.
Andrej Kotnik (Crotone) Italija, 1. liga Crotone : Cagliari 1:2 Ni igral, ostal je na klopi.
Luka Krajnc (Frosinone) Italija, 2. liga Frosinone : Verona 1:0 Igral je vso tekmo in v 89. minuti prejel rumeni karton.
Enej Jelenič (Carpi) Italija, 2. liga Entella : Carpi 2:0 Ni kandidiral za tekmo.
Nejc Pečnik (Omiya Ardija) Japonska, 1. liga Omiya Ardija : Kawasaki Frontale 0:2 V igro je vstopil v 83. minuti.
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Yokohama F. Marinos : Urawa Reds 3:2 V igro je vstopil v 90. minuti.
Matic Maruško (Kaisar) Kazahstan, 1. liga Prvenstvo se bo začelo 8. marca.  
Vito Plut (Birkirkara) Malta, 1. liga Birkirkara : St. Andrews 2:2 Igral je od začetka in sodeloval v akciji za prvi gol.
Žiga Kastrevec (St. Andrews) Malta, 1. liga Birkirkara : St. Andrews 2:2 Igral je od začetka in podal za drugi gol.
Martin Milec (Roda) Nizozemska, 1. liga Heerenveen : Roda 3:0 Ni kandidiral za tekmo.
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga RB Leipzig : Köln 3:1 Odigral je prvi polčas, v 34. minuti dosegel avtogol, v 7. minuti pa prejel rumeni karton.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Nürnberg : Bochum 0:1 Ni igral, ostal je na klopi.
Tim Matavž (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Nürnberg : Bochum 0:1 Odigral je vso tekmo.
Zlatko Dedić (Paderborn) Nemčija, 3. liga Paderborn : Wehen 0:1 Igral je vso tekmo.
Slobodan Vuk (Tromso) Norveška, 1. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 1. aprila.  
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Gornik Leczna : Piast Gliwice 1:0 Odigral je vso tekmo.
Saša Aleksander Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Gornik Leczna : Piast Gliwice 1:0 Ni kandidiral za tekmo.
Sandi Arčon (Gornik Zabrze) Poljska, 2. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 5. marca.  
Dejan Djermanović (Miedz Legnica) Poljska, 2. liga Miedz Legnica : Kluczbork 2:0 Ni kandidiral za tekmo zaradi zdravstvenih težav.
Alen Ploj (Bytovia Bytow) Poljska, 2. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 5. marca.  
Matic Žitko (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 5. marca.  
Ažbe Jug (Sporting Lizbona) Portugalska, 1. liga Estoril : Sporting Lizbona 0:2 Ni kandidiral za tekmo.
Gregor Balažic (Ural) Rusija, 1. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 3. marca.  
Denis Popović (Orenburg) Rusija, 1. liga Prvenstvo se bo nadaljevalo 4. marca.  
Aljaž Krefl (Spartak Subotica) Srbija, 1. liga Javor : Spartak Subotica 2:3 V igro je vstopil v 74. minuti.
Andraž Struna (Hearts) Škotska, 1. liga Partick Thistle : Hearts 2:0 Odigral je vso tekmo.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga St. Gallen : Lugano 0:1 Odigral je vso tekmo.
Džengis Čavušević (Zürich) Švica, 2. liga Wohlen : Zürich 1:4 Odigral je 29 minut, nato je zaradi poškodbe glave zapustil igro.
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Schauffhausen : Winterthur 2:1 Igral je vso tekmo.
Matic Fink (Rizespor) Turčija, 1- liga
Rizespor : Kayserispor 2:4
 
Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, 1. liga Akhisar Belediye : Antalyaspor 3:0 Branil je vso tekmo.
Dejan Lazarević (Karabükspor) Turčija, 1. liga Karabükspor :  Genclerbirligi 1:0 NI kandidiral za tekmo.
Rajko Rotman (Kayserispor) Turčija, 1. liga Rizespor : Kayserispor 2:4 Igral je vso tekmo.
Etien Velikonja (Genclerbirligi) Turčija, 1. liga Karabükspor :  Genclerbirligi 1:0 V igro je vstopil v 57. minuti.
Dejan Kelhar (Sivasspor) Turčija, 2. liga Sivasspor : Gaziantep BB 1:0 Ni kandidiral za tekmo.
Miha Goropevšek (Volin Luck) Ukrajina, 1. liga Oleksandria : Volin Luck 6:0 V igro je vstopil v 74. minuti.
Ne spreglejte