Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
12. 1. 2016,
13.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo zlata žoga Neymar Srečko Katanec Boštjan Cesar Andrej Stare

Torek, 12. 1. 2016, 13.06

8 let

Le komu, če ne svojim?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pri izboru za najboljšega nogometaša leta 2015 so sodelovali kapetani in selektorji reprezentanc ter izbrani predstavniki medijev. Najboljši nogometaši so glasove razdelili le klubskim kolegom.

Zvezdnik Barcelone Lionel Messi je prvi nogometaš, ki je zlato žogo prejel že petkrat. Zbral je dobrih 41 odstotkov vseh glasov in premočno osvojil prvo mesto. Kot kapetan argentinske izbrane vrste se je lahko udeležil glasovanja, točke pa je namenil le klubskim soigralcem. Največ (5) jih je dal Urugvajcu Luisu Suarezu, ki so ga mnogi pogrešali na končnem seznamu treh finalistov, na drugo mesto je postavil Brazilca Neymarja, na tretje pa kapetana Andresa Iniesto.

Podobno taktiko kot Messi je izbral tudi trikratni dobitnik zlate žoge Cristiano Ronaldo. Portugalec je na lestvici gledal v hrbet le napadalcu iz Rosaria, tudi sam pa se je pri izboru najboljšega nogometaša na svetu ozrl le v "lasten dom" in točke namenil trem klubskim soigralcem.

Pet jih je prejel Francoz Karim Benzema, tri je dobil Kolumbijec James Rodriguez, eno pa Valižan Gareth Bale. Beli baletniki leta 2015 niso osvojili niti ene klubske lovorike, Barceloni pa je uspevalo skoraj vse, tako da je napolnila vitrine s številnimi novimi trofejami.

Neymar se je kot brazilski kapetan držal kriterija, ki sta ga upoštevala tudi Messi in Ronaldo. Njega je leta 2015 podobno kot večino sveta najbolj prepričal Messi, tri točke je namenil še enemu sosedu Suarezu, eno pa Hrvatu Ivanu Rakitiću, edinemu nogometašu, ki prihaja z območja nekdanje Jugoslavije in se je znašel na seznamu dobitnikov točk.

Cesar za Ronalda, Katanec in Stare za Messija

Kako pa so glasovali trije Slovenci, ki so imeli to pravico? Kapetan Boštjan Cesar je zmagovalcu Messiju namenil le točko. Več sta jih prejela Ronaldo (5) in Eden Hazard (3). Ljubljančan je bil eden redkih, ki se je odločil, da bo glasoval za spretnega Belgijca. Nogometni kruh si služi pri Chelseaju. V prejšnji sezoni je bil v izvrstni formi in je modrim pomagal do naslova angleškega prvaka, v tej sezoni pa je bil pod vodstvom Joseja Mourinha le bleda senca neustavljivega asa.

Selektor Srečko Katanec je podobno kot lani med najboljše tri uvrstil tudi Zlatana Ibrahimovića. Švedskemu napadalcu (Ibrakadabra je kot švedski kapetan točke razdelil le nogometašem Barcelone – Messiju, Suarezu in Neymarju, tako da je dobesedno sledil vrstnemu redu trojčka MSN) je dal točko, Ronaldu tri, zmagovalcu Messiju pa vseh pet. Podobno je ravnal športni komentator RTV Slovenije Andrej Stare. Tudi on je na vrh postavil Messija, na drugo mesto pa Ronalda. Zelo pa ceni tudi Lewandowskega, tako da je Poljaku dal točko.

Ne spreglejte