Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
31. 7. 2011,
16.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Brazilija Slovenija

Nedelja, 31. 7. 2011, 16.49

8 let

Kuže daje prednost Švici in Norveški

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zadovoljstva, ki so ga po žrebu kvalifikacijskih skupin za SP 2014 izžarevali Slovenci, ne skrivajo tudi tekmeci. Švicarski selektor Ottmar Hitzfeld je Ronalda pohvalil za odličen ''izbor''.

Selektor Matjaž Kek in predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin sta prepričana, da ima Slovenija v skupini E – v druščini Norveške, Švice, Albanije, Cipra in Islandije – realne možnosti za udeležbo na svetovnem prvenstvu v Braziliji. Podobne napovedi pa dežujejo tudi z vrst tekmecev. Mi smo pokukali v norveški, švicarski in albanski tabor. Tri, vsaj na papirju, najmočnejše tekmece Kekove čete na poti do SP 2014.

Olsen: Slovenija nas dobro pozna

Skandinavske reprezentance so v kvalifikacijah prizadejale slovenskim navijačem ogromno glavobolov. Tako Danska kot Norveška. Selektor Kek je pred odhodom v Rio poudaril, da v primeru, če se bo Slovenija namerila na kakšnega izmed ''severnjakov'', ne bo pretiranega jadikovanja. ''Tradicije so zato, da se rušijo,'' je izpostavil Mariborčan, ki bo lahko v kvalifikacijah za SP 2014 – če bo takrat še sedel na selektorskem stolčku – napovedi skušal udejanjiti. Norveška je bila s tem, da ji bo v skupini delala družbo tudi Slovenija, zelo zadovoljna. ''Dobili smo najbolj primernega tekmeca iz drugega bobna. Slovenija je bila naša želja. Dobro nas pozna,'' se je norveški selektor malce v šali, malce zares dotaknil odličnega razmerja v medsebojnih tekmah. In štirih norveških zmagah ter le enega remija. ''Nekoliko manj sreče smo imeli pri Cipru in Islandiji, saj je bilo v zadnjih bobnih na voljo veliko boljših možnosti,'' je za fotball.no priznal selektor ''vikingov'' Egil ''Drillo'' Olsen. Ne skrbi ga tudi Švica, s katero je Norveška v zadnjem obdobju vedno znala priti do razveseljivega rezultata. Najbolj si je oddahnil, ko se je v drugem bobnu izognil Franciji in Rusiji.

Hitzfeld cilja na prvo mesto

Podobno je pred žrebom razmišljal tudi švicarski selektor Ottmar Hitzfeld. ''Samo Rusije in Francije nikar,'' je svaril. Po žrebu, ki mu je podaril sloveski izziv, je bil tako navdušen, da je Ronaldu, ki je bil soudeležen pri plesu kroglic, prek švicarskih medijev ponudil plačilo kosila. In s tem dokazal, da se je tudi njegov pogled zaustavil na vedno bolj ''rejenem'' trebuhu nekdanjega kralja strelcev. Ples kroglic v Riu je spremljal doma v Riehnu, 9.200 km proč od dogajanja v Braziliji.

''Ne smemo se pritoževati, lahko bi bilo veliko slabše. Iz drugega bobna nismo dobili Rusije in Francije, iz prvega pa Nemčije, Italije, Španije, Anglije in Nizozemske. Švica resda ne bo favorit, saj sta bili Norveška in Slovenija zaradi boljših rezultatov v zadnjem obdobju postavljeni višje, a sta reprezentanci, s katerima se lahko kosamo. Zdaj bo vse odvisno od nas, naš cilj pa je vezan na prvo mesto in neposredno udeležbo na SP 2014,'' je priznal nemški strokovnjak, ki je največje uspehe nanizal z lovorikami v bundesligi, z Borussio Dortmund in Bayernom pa postal tudi evropski prvak.

Kuže: Lahko se vmešamo v boj za vrh

V četrtem bobnu se je v skupino E ''pretihotapila'' Albanija. Ima dvoglavi orel v družbi Norveške, Slovenije in Švice sploh kakšne možnosti za odhod na veliko tekmovanje? Sodeč po optimizmu, ki ga je albanskim novinarjem predstavil selektor Josip Kuže, bo v prihodnjem kvalifikacijskem ciklusu vse možno:

''Švica in Norveška imata izjemno močni ekipi, njun razvoj pa narekuje, da bosta čez nekaj let še boljši. Sta zelo resni kandidatki za odhod v Braziljo. Blizu je tudi Slovenija. Če bomo pokazali dovolj hrabrosti, profesionalizma in se na tekmece pripravili z dovoljšnjo pozornostjo, bi se lahko vmešali v boj za vrh,'' je prepričan Hrvat, ki se je letos že srečal s Kekovo četo. Po ne preveč vpadljivi predstavi je v Tirani na prijateljskem srečanju gostom iz Slovenije priznal premoč z 1:2. Ko se bosta Albanija in Slovenija spopadli za kvalifikacijske točke, bosta to povsem drugačna dvoboja.

Tako torej razmišljajo v taborih Norveške, Švice in Albanije. Žreb je postregel z izenačeno skupino, v kateri ni favorita, ki bi vidno izstopal. Svoje načrte imata tudi Ciper in Islandija. Navsezadnje je nogometna igra postala tako izenačena, da se lahko napovedi že v letu ali dveh hitro obrnejo na glavo. Prve tekme za SP 2014 pa bodo odigrane šele septembra 2012 ...

Ne spreglejte