Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
15. 8. 2013,
6.23

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Jasmin Kurtić Zlatko Dedić Andraž Struna prijateljska tekma

Četrtek, 15. 8. 2013, 6.23

1 leto, 5 mesecev

Kurtić: Gledamo le na Albanijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogometaši ne marajo porazov, a tistega na Finskem bodo Slovenci zagotovo hitro pozabili. Po svoje je dobrodošel, saj je nakazal, kje tičijo težave. Zdaj jih bo treba v treh tednih odpraviti.

Slovenska generalka za kvalifikacijska dvoboja z Albanijo in Ciprom v rezultatskem smislu ni uspela. Zdesetkana slovenska postava, ko je manjkala kopica ključnih igralcev (eden izmed njih, kapetan Boštjan Cesar, bo zaradi kartonov odsoten tudi na srečanju z Albanci), je ostala praznih rok na Finskem. Po neprepričljivi igri, ki pa bi lahko z malce pomoči boginje Fortune postregla z drugačnim rezultatom, nenazadnje se je okvir finskih vrat zatresel dvakrat, so Katančevi izbranci priznali, da so storili preveč napak. Preveč napak, da bi lahko na koncu upali na ugodnejši razplet. "Tekma je pokazala, da smo glede fizične pripravljenosti v velikem zaostanku. Na tem področju bomo morali ogromno delati. Veliko napak smo delali, imeli težave v napadu in obrambi. Preprosto nismo bili pravi, pokazali smo premalo. Čeprav smo še na začetku sezone, bi morali boljše stati na igrišču. A nismo," je poudaril Zlatko Dedić, eden izmed najbolj izkušenih slovenskih reprezentantov, ki so bili na delu v Turkuju.

Pri Koprčanu ni bilo zaznati razloga za zaskrbljenost, da bi se lahko zgodba ponovila tudi 6. septembra, ko bo tekma z Albanijo v Ljubljani štela za kvalifikacijske točke. Prepričan je, da bodo trije tedni dovolj, da se popravi fizična pripravljenost, z njo vred pa bi lahko zaveznica postala tudi sreča. "Je pač tako, da ti takrat, ko nisi dobro pripravljen, še sreča obrne hrbet," razmišlja strelec zlatega zadetka, ki je Slovenijo popeljal na svetovno prvenstvo v Južno Afriko. Če bo Albanija septembra v Ljubljani ostala neporažena, lahko napadalec Dynama iz Dresdna na tistega v Brazilji, ki bo na sporedu leta 2014, že pozabi.

Tekma je pokazala, kaj morajo še popraviti

O tem, kaj morajo slovenski nogometaši do srečanj z Albanijo in Ciprom izboljšati, je bil konkreten Andraž Struna. V igro je prispel kot zamenjava za Bojana Jokića in po tekmi povedal: "Tekma je dobrodošla, ker nam je pokazala, kaj moramo še popraviti. V taktičnem smislu smo delali določene napake. Finci so pokazali, da znajo igrati. Zasluženo so zmagali. Igrajo veliko po tleh, kombinirajo, mi pa smo v določenih trenutkih stali preveč časa zadaj in jim dopustili, da so igrali med nami. Slabše smo se premikali, pustili preveč prostora. Sami smo jim dali priložnosti za zmago," ocenjuje starejši izmed bratov Struna. Oba sta dres kanarčkov že zamenjala za tujega.

Finci so mu dokazali, da znajo igrati: "Moramo jim čestitati. Tehnično so dobro podkovani. Če bomo znali iz tega poraza kaj izvleči, bo to pred kvalifikacijskama tekmama z Albanijo in Ciprom super. Če bomo popravili napake, bo še vse v redu," ostaja zmeren optimist pred nadaljevanjem kvalifikacijskega ciklusa.

Po porazu so ostali treznih, dvignjenih glav

Da se Slovenija na Finskem ni preveč izkazala, meni tudi Jasmin Kurtić. Zvezni igralec Sassuola resda izpostavlja, da so se slovenski nogometaši borili do zadnje sekunde, a s tem poraza niso mogli preprečiti, niti omiliti, saj so manjkali zadetki. Brez njih pa se težko najde pot do zmage. "Slabo smo igrali. Finci so bili boljši, imeli dobro igro ter bili dobro postavljeni, mi pa nismo pokazali tistega, kar smo na tekmah s Turčijo (2:0, op. p.) in Islandiji (4:2, op. p.)," si ne dela utvar Belokranjec.

V boljšo voljo ga je po porazu spravilo dejstvo, da se v Turkuju ni igralo za kvalifikacijske točke, tako da bo pravi preizkus za živce 6. septembra. "Po porazu smo ostali treznih, dvignjenih glav. Tudi selektor nam je rekel, da je to le prijateljska tekma in naj se gleda na Albanijo," sporoča Kurtić, ki je na igrišču pogrešal veliko standardnih soigralcev. Če bo lahko selektor Srečko Katanec na njih računal za dvoboja z Albanijo in Ciprom, bo to drugačna zgodba, ki bi lahko Sloveniji zagotovila šest dragocenih točk.

Ne spreglejte