Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
14. 11. 2015,
9.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mihail Fomenko Ukrajina Slovenija

Sobota, 14. 11. 2015, 9.52

8 let

Kot da bi bil na smrtni postelji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če je slovenski selektor Srečko Katanec dan pred srečanjem v Lvovu pred novinarji nastopil samozavestno in sproščeno, je bil javni nastop njegovega tekmeca Mihaila Fomenka milo rečeno drugačen.

"Nič novega. Vedno je takšen," so nam zatrdili ukrajinski novinarski kolegi, ko smo se čudili pomanjkanju žara in energije v izjavah ukrajinskega selektorja. Osiveli Mihail Fomenko je nekdanji reprezentant Sovjetske zveze in igralska legenda kijevskega Dinama. Kot selektor na vročem stolčku vztraja že tri leta, velja pa za zadržanega in resnega strokovnjaka.

Na novinarski konferenci je na vsa vprašanja odgovarjal počasi in tiho. Dobili smo občutek, da se otepa sramežljivosti ali pa si v tistem trenutku želi početi kaj drugega. Izraz na licu je ostal resen, o nasmešku ni bilo govora niti ob najbolj sproščenih in igrivih vprašanjih. Bilo je povsem drugače kot pri nastopu Srečka Katanca, ki je druženje s sedmo silo opravil samozavestno in sproščeno, nekajkrat pa tudi nasmejal prisotne.

Ukrajinski reprezentant Jevgen Konopljanka, ki je sedel poleg Fomenka, je kdaj pa kdaj bruhnil v smeh in pokazal dobro voljo, njegov selektor pa je ostal mrtvo hladen. S tihim, rahlo hrapavim glasom je spominjal na nekoga, ki se je znašel na smrtni postelji in mu bo kmalu odbila poslednja ura.

Ukrajinski selektor ne podcenjuje Slovenije

Če bi Fomenko izločil Slovenijo in rumeno-modre izbrance popeljal na veliko tekmovanje (EP 2016), mu zagotovo ne bo odbila poslednja selektorska ura, ampak bo najverjetneje nadaljeval s tem poslom. Pogodba z nogometno zvezo se mu izteče konec meseca, tako da bo nadaljnje sodelovanje v veliki meri odvisno od razpleta obračunov s Slovenijo.

Če je zvezdnik Seville in ukrajinske reprezentance Konopljanka na domači tekmi v Lvovu napovedal zmago nad Slovenijo, je bil selektor bolj previden v izjavah.

"Ne podcenjujemo Slovenijo, niti je nikoli ne bomo. Dobro smo se pripravili na tekmeca in izkoristili vse možnosti, tekma pa bo pokazala, kdo bo zmagal," je s tihim glasom, ki je bil na srečo podprt z mikrofonom in javnim ozvočenjem, tako da je le odmeval po prostoru, dejal 67-letni Ukrajinec. Pred današnjo tekmo bo z vsakim nogometašem opravil še individualni pogovor.

Živi za danes in se ne ozira v preteklost

Podobno kot slovenski selektor Srečko Katanec se tudi Fomenko nerad odziva na vprašanja, povezana z letom 1999 in bolečim izpadom Ukrajine proti zlati Katančevi generaciji. "Sem realist. Živim za danes, s pogledom, usmerjenim v prihodnost. Tisto je že zgodovina," se noče spominjati dvobojev v Ljubljani in Kijevu, na katerih je Ukrajina zaman naskakovala zmago.

"Igralci so psihološko dobro pripravljeni na dvoboj," je prepričan, da negativna statistika, kar se tiče nastopov v dodatnih kvalifikacijah (Ukrajina je v preteklosti zapravila vseh pet možnosti), ne bo vplivala na njihovo zbranost.

Namesto poškodovanega Ruslana Rotana naj bi v začetno enajsterico v srčiko zvezne vrste postavil Denisa Harmaša, namesto kaznovanega Tarasa Stepanenka bo na mestu zadnjega zveznega igralca priložnost dobil Serhij Rybalka, namesto prav tako kaznovanega branilca Oleksandra Kučerja pa Jevgen Khačeridi. Tako bodo priložnost dobili trije nogometaši kijevskega Dinama. Kučer in Stepanenko bosta danes odslužila kazen, tako da bosta kandidirala za torkovo povratno tekmo v Mariboru.

Ne spreglejte