Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
12. 8. 2010,
3.04

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 12. 8. 2010, 3.04

8 let, 4 mesece

Koren: Gledalci so lahko uživali

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Otvoritev modernega štadiona v Stožicah je za nami. Slovenski nogometaši so jo začinili z zanesljivo zmago nad Avstralci z 2:0. Zdaj še bolj optimistično pričakujejo nove izzive.

V prvi tekmi po nastopu na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki so slovenski nogometaši dosegli tisto, česar so si želeli. Zanesljivo so premagali udeleženko SP Avstralijo in okrepili samozavest pred kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2012, ki se bodo začele čez manj kot mesec dni. Zato ne čudi, da so nekateri reprezentanti z mislimi že pri tekmah s Severno Irsko v Mariboru in Srbijo v Beogradu. ''Lahko smo zadovoljni s tem, kar smo dosegli. Za nami je prijateljska tekma, v kateri je bil pravi naboj. Občinstvo je lahko uživalo, saj sta obe ekipi pokazali dobro igro. Potrebno se je zavedati, da imajo tudi Avstralci tudi kakovost, kar so danes nekajkrat pokazali. A mislim, da smo mi pokazali več, si ustvarili več priložnosti, dvakrat zadeli in zasluženo zmagali,'' je po tekmi dejal kapetan slovenske vrste Robert Koren in nekaj besed namenil prvemu izpitu v naslednjih kvalifikacijah, stari znanki Severni Irski. ''Velikih skrivnosti ni. V minulih kvalifikacijah smo se dvakrat pomerili. Je pa res, da je za nami svetovno prvenstvo. Zdaj smo si nabrali še več izkušenj, odigrali še več tekem in se še bolj spoznali. Zdaj smo zagotovo boljši in bomo zato seveda šli na zmago,'' je še povedal 29-letni vezist, ki je proti Avstraliji veliko poizkušal, a se ni uspel vpisati med strelce.

S. Handanovič: Graditi moramo naprej

Zato pa je to uspelo Zlatanu Ljubijankiču, ki je zabil svoj šesti reprezentančni gol in postavil končni izid. ''Za nami je super tekma. Dosegli smo odličen rezultat in lahko smo zadovoljni. Naredili smo, kar smo si zadali pred tekmo. Navijači so prišli na svoj račun. Seveda sem vesel, da sem zadel. Zabiti gol v dresu reprezentance je nekaj najlepšega. V zadnjem času mi kar gre in upam, da bo podobno tudi v prihodnosti,'' je z nasmehom na ustih razlagal napadalec belgijskega Genta, ki verjame, da je Slovenija v naslednjih kvalifikacijah, v skupini 3 so še Ferski otoki, Estonija in Italija, favorit za eno izmed prvih dveh mest. ''Zdaj, ko smo nastopili na svetovnem prvenstvu, imamo še motiv več, da kaj takšnega ponovimo. Tudi proti Avstraliji smo dokazali svojo moč in verjamem, da bo podobno v kvalifikacijah. Smo reprezentanca, ki lahko še zelo napreduje,'' je optimističen Ljubljančan. Podobnega mnenja je tudi njegov vrstnik in znanec iz mladosti, Samir Handanovič. ''Vselej moramo biti optimistični. V zadnjih mesecih smo dobili izkušnje, ki so nam lahko v veliko pomoč. Zdaj moramo graditi naprej,'' pravi nesporna številka ena slovenske reprezentance, ki v sredo ni imel veliko dela. ''To pomeni, da smo igrali dobro. Mislim, da smo si zaslužili zmago. Imeli smo nekaj priložnosti in prišli do dveh golov. Lahko smo zadovoljni. Seveda pa je bila to le prijateljska tekma. Prave tekme še pridejo,'' je dodal 26-letnik.

Iličič: Presrečen sem

Debi v članski reprezentanci je tokrat doživel Josip Iličič, ki v zadnjih tekmah navdušuje v dresu Maribora, navijače pa ravnodušne ni pustil niti tokrat. Z nekaj atraktivnimi potezami jih je spravil na noge. ''Ne vem, kaj naj rečem. Presrečen sem, da sem debitiral v članski vrsti. Selektorju bi se zahvalil za vpoklic in za to, da mi je ponudil priložnost. Kaj takšnega nisem pričakoval,'' je od sreče žarel nekdanji nogometaš Interblocka in nadaljeval: ''Vzdušje na štadionu je bilo odlično in zato ne čudi, da smo prišli do zmage. Slovenija je vnovič dokazala, da je zelo kakovostna reprezentanca in zasluženo zmagala. Vesel sem, da sem bil zraven.''

Andraž Kirm, ki je spet igral od prve minute, in vpisal jubilejni 30. reprezentančni nastop, je dejal: ''Večer se je končal dobro. Lahko smo veseli, da smo dobili nov moderen štadion v Ljubljani, zelo pa veseli tudi dejstvo, da smo zmagali. Povsem zasluženo smo prišli do zmage proti Avstraliji, ki je vse prej kot slaba reprezentanca.''

Brečko: Lahko smo zadovoljni

Zelo dobro je svoje delo na desni strani obrambe spet opravil Mišo Brečko, ki je bil tudi podajalec pri vodilnem golu Slovenije. ''Lahko smo zadovoljni. Predvsem s tem, da smo zmagali. Pomembno je bilo, da smo z zmago krstili nov štadion. Seveda pa se zavedamo, da v naši igri še zdaleč vse ni bilo idealno. Par stvari je bilo dobrih, par slabih. Ampak najbolj pomembno je, da smo premagali Avstralijo. To je velik plus za našo samozavest pred naslednjimi preizkušnjami,'' je povedal nogometaš nemškega prvoligaša Kölna. Čeprav je še vedno brez kluba, je brez težav delo na sredini igrišča opravil tudi Aleksander Radosavljevič. ''Mislim, da se ni toliko poznalo, da sem brez kluba. Pridno sem treniral in sem dobro fizično pripravljen. Seveda bi bilo bolje, če bi že rešil svoj status, a v naši ekipi, v kateri vsak natančno ve, kaj mora delati, ni težko. Sicer pa smo s tekmo proti Avstraliji lahko zelo zadovoljni. Pripravili smo si veliko priložnosti in zasluženo zmagali. Pred naslednjimi tekmami je vsekakor dobro tudi to, da nismo prejeli gola. To je lepa popotnica za začetek kvalifikacij, ki je pred nami,'' je povedal gorenjski nogometaš.

Matavž: Malce sem bil presenečen

Prvič je v reprezentanci v začetni enajsterici tekmo začel mladi Tim Matavž in igral v prvih 45 minutah. ''Malce sem bil presenečen, da me je selektor uvrstil v prvo postavo. To je fantastično. Bilo je prekrasno igrati na prelepem novem štadionu. To, da sem bil ob polčasu zamenjan, je normalno, saj sem se pozno priključil klubskim pripravam in sem še v zaostanku. Zadovoljen sem s tem, kar sem prikazal, a lahko bi bilo tudi veliko bolje. Najbolj pomembno pa je, da smo zmagali,'' je sproščeno, z liziko v roki, razlagal napadalec nizozemskega prvoligaša Groningena. Za konec še nekaj besed Dareta Vršiča, ki je v igro vstopil ob koncu tekme in prvič po skorajda treh letih zaigral za Slovenijo. ''Po težkem obdobju poškodb in vsega slabega, kar je spremljalo mojo kariero, sem zelo zadovoljen, da sem spet zaigral v dresu reprezentance. Zelo sem vesel. Pred tekmo sem upal na čim večjo minutažo. S tem, kar mi je namenil selektor, sem zadovoljen. Vzdušje v reprezentanci je takšno, kot je bilo, ko sem nazadnje igral v njej. Odlično. Upam, da bom v prihodnosti še naprej njen član. Želim si čim večkrat zaigrati v tekmi, kakršna je bila tokratna,'' je z zadovoljstvom razlagal nogometaš, ki je doslej šestkrat nastopil v izbrani vrsti in zabil tudi dva gola.

Ne spreglejte