Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2018,
21.28

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

napad Aleksander Kokorin Pavel Mamajev Rusija Krasnodar Zenit St. Peterburg

Sreda, 10. 10. 2018, 21.28

5 let, 6 mesecev

Aleksander Kokorin in Pavel Mamajev polnita ruske medije

Ruska nogometaša v priporu, znanih vse več razsežnosti incidentov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Pavel Mamajev Alekdander Kokorin | Aleksander Kokorin in Pavel Mamajev sta si precej zapletla življenje. Kamere so ju ujele v dveh ločenih incidentih, v katerih je skupina moških fizično obračunala z dvema osebama. Oba sta v priporu. Grozi jima sedem let zaporne kazni. | Foto Reuters

Aleksander Kokorin in Pavel Mamajev sta si precej zapletla življenje. Kamere so ju ujele v dveh ločenih incidentih, v katerih je skupina moških fizično obračunala z dvema osebama. Oba sta v priporu. Grozi jima sedem let zaporne kazni.

Foto: Reuters

Aktualni in nekdanji ruski nogometni reprezentant Aleksander Kokorin in Pavel Mamajev bi si z incidentoma izpred nekaj dni, ko sta v dveh ločenih napadih sodelovala pri obračunavanju z dvema moškima, lahko močno zapletla življenje. Oba sta se se v sredo zglasila na zaslišanju in ostala v 48-urnem priporu. Po pisanju nekaterih ruskih medijev sta v sredo priznala vpletenost v napad, a naj ne bi bilo povsem tako. Grozi jima do pet oziroma do sedem let zaporne kazni.
 

Nogometaša Zenita iz St. Peterburga in Krasnodarja Aleksander Kokorin in Pavel Mamajev bosta svoje vedenje zadnjih dni verjetno še dolgo obžalovala. Sprva so ruski mediji poročali o enem napadu, pozneje je v javnost prišla informacija, da sta obtožena vpletenosti v dva ločena napada.

Aleksander Kokorin
Sportal Škandal v Rusiji, soigralcu Mevlje grozi zapor #video

Dva ločena incidenta

Najprej sta s skupino moških sodelovala pri fizičnem obračunavanju voznika ruske televizijske voditeljice Olge Ušakove, nato sta v dopoldanskih urah prisostvovala še pretepu Denisa Paka, zaposlenega na ministrstvu za industrijo in trgovino. Prav zadnji, ki naj bi utrpel lažji pretres možganov, modrice, izgubil pa je tudi zob, je vse skupaj prijavil policiji, ta primera obravnava kot huliganizem.

Mamajev (na fotografiji) kot Kokorin se lahko držita za glavo. | Foto: Reuters Mamajev (na fotografiji) kot Kokorin se lahko držita za glavo. Foto: Reuters Eden po dodatnem opozorilu prišel pravočasno, drugi ne, oba priprta

Rusa bi se morala v sredo do 15. ure po lokalnem času zglasiti pri pristojnih organih. Ker do prvega časovnega roka nista prišla, so Rusi zagrozili, da se bosta, če se ne pojavita do 18. ure, znašla na seznamu iskanih oseb, za katerimi je razpisana tiralica. Kot kaže, je opozorilo zaleglo. Tridesetletni Mamajev je na zaslišanje prišel pravočasno, Kokorin ne, 27-letnik je zamudil dobro uro. Oba nogometaša so zaslišali in ju priprli za 48 ur.

Priznala vpletenost?

Ruski mediji poročajo, da jima zaradi huliganizma grozi do pet let, pod nekaterimi pogoji organiziranega skupinskega napada pa do sedem let zaporne kazni. V najboljšem primeru bi jo lahko odnesla tudi s pogojno zaporno kaznijo, denarno kaznijo in družbenokoristnim delom. Na to, kakšna bo kazen, bo treba počakati.

Pozno zvečer so nekateri ruski mediji zapisali, da sta oba precej pretresena priznala sodelovanje v obeh napadih, a dan pozneje prihajajo nove informacije, da temu ni povsem tako.

V zagovor, zakaj se na policiji nista pojavila do prve predvidene ure, pa dejala "da sta bila zmedena in nista vedela, kaj narediti". 

Incident polni ruske medije, oba nogometaša so priprli:

Spregovoril je poškodovani voznik

Znanih je tudi vse več razsežnosti napadov. Oglasil se je Vitalij Solovčuk, na katerega naj bi se skupina razgrajačev spravila najprej. Voznika, ki naj bi ga pretepali štiri minute (del napada je viden tudi na videoposnetku) in ki je med napadalci prepoznal Mamajeva in Kokorina, so prepeljali v bolnišnico. Solovčuk je utrpel poškodbe možganov in glave, zlomljene ima kosti v nosu, poškodovana mehka tkiva na obrazu, izgubil naj bi tudi precej krvi. 

Del pretepa, Mamajev nosi belo kapo in črn pulover:

Solovčuk je predstavil svojo različico zgodbe, in sicer naj bi se mu v avtu pridružilo dekle in vprašalo, ali je taksist. Odvrnil ji je, da ne, a je vztrajalo, da se bo v avtomobilu pogrelo. Nato je do vozila pristopil moški, ji dopovedoval, da se je zmotila in jo izvlekel iz njega.

Čez nekaj trenutkov je v avtomobil nekaj priletelo, Solovčuk je izstopil, da bi preveril, kaj se je zgodilo, in opazil dva moška, ki sta se mu približevala in ga spraševala: "Sploh veste, kdo sva?" Kaj kmalu je bilo okoli njega pet moških - med njimi naj bi bil tudi mlajši Kokorinov brat, Ciril - ki so začeli pretep. "Videl sem pet parov nog. Lahko se zahvalim mladenki. Ko so me začeli pretepati, se je postavila ob mene in jih poskušala prepričati, naj nehajo, a so jo odvlekli stran in nadaljevali."

Priča voznika postavila na laž

V četrtek so na dan prišle nove podrobnosti, ki Solovčukovo zgodbo postavljajo pod vprašaj. Neka priča naj bi potek dogodkov predstavila drugače. Po besedah očividca naj bi prepir sprožil prav voznik. Potem ko se je dekle usedlo v avtomobil, naj bi izstopil iz njega in se s kletvicami "spravil" na skupino v bližini. Prav Solovčuk naj bi tudi začel fizično obračunavanje, Mamajeva naj bi nepričakovano udaril v obraz, kar je sprožilo pretep. 

"Ne pretep, to je grozota"

Besede svojega voznika je dopolnila tudi Ušakova: "Vitalij ni kak neznanec, zanj se bomo borili do konca. Napad je trajal štiri minute in kar vidim na kamerah, ni pretepanje, to je grozota. Ko vas pretepajo štirje ljudje, je to grozno. Avtomobil je močno poškodovan. Na in v njem je bilo veliko krvi, vrata so uničena ... Grozno."

V Moskvi so šele po opozorilu, da bo za obema izdana tiralica, če se ne zglasita pri pristojnih organih, dočakali oba nogometaša. | Foto: Reuters V Moskvi so šele po opozorilu, da bo za obema izdana tiralica, če se ne zglasita pri pristojnih organih, dočakali oba nogometaša. Foto: Reuters

Najprej norčevanje iz azijskih korenin, nato so se ga lotili s stolom

Oglasil se je tudi odvetnik druge žrtve, Denisa Paka, ki je razložil, da so njegovo stranko napadli ob zajtrku. Preden so ga napadli, so se po pisanju ruskih medijev norčevali iz njegovega azijskega izvora ob petju in plesanju na južnokorejsko glasbeno uspešnico Gangnam Style. Pak naj bi jih ogovoril, nato se je začel napad, lotili so se ga tudi s stolom.

Pakov odvetnik je zahteval podrobne analize substanc, pod katerimi je bila skupina v času huliganskih vložkov. Kokorin je na zaslišanju sicer dejal, da ni zlorabil nobene droge, da je pil le pivo, nobenih močnejših pijač.

Kokorin s stolom nad Denisa Paka:

Kluba napovedala sankcije, Mamajev oče meni, da je šel Krasnodar predaleč

Alana, žena Pavla Mamajeva, je javnost ob prvih posnetkih prosila, "naj poskušajo razumeti moža, ki da je to storil v alkoholiziranem stanju", ob tem je dodala, da jo je resnično sram. 

Oče Mamajeva, bil naj bi tudi njegov agent, meni, da je klubski odziv pretiran. Pri Krasnodarju so namreč ostro obsodili Rusovo vedenje in zapisali, da proučujejo možnosti za prekinitev pogodbe. Tridesetletnikov oče meni, da so šli predaleč, da bi morali sinu v težkih trenutkih stati ob strani, v njegov zagovor je še dodal, da je to počel v prostem času.

Razumljivo so se oglasili tudi pri Zenitu, katerega dres nosi slovenski reprezentant Miha Mevlja, in napovedali sankcije za Kokorina. Ob zaporni kazni jima grozi tudi prepoved delovanja v nogometu.

Ruski minister za šport Pavel Kolobkov pa je tudi že napovedal, da ne bosta nikoli več zaigrala za reprezentanco. Mamajev je sicer za Rusijo zadnjič igral leta 2016, Kokorin pa bi bil najverjetneje del izbrane vrste gostiteljev zadnjega SP, a zaradi poškodbe zborni komandi ni pomagal.

Ne spreglejte