Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
16. 10. 2013,
11.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Boštjan Cesar

Sreda, 16. 10. 2013, 11.24

8 let

Ko si bo Nova uredil klubski status, bo Katancu odleglo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Boštjan Cesar je kapetan slovenske izbrane vrste, Milivoje Novaković pa najboljši strelec. Oba sta zajadrala v četrto desetletje, a še želita pomagati Sloveniji. Selektor Srečko Katanec ju potrebuje.

Kapetan Boštjan Cesar je v Bernu pozdravil že 72. nastop v državnem dresu. Tako je od rekorderja Zlatka Zahovića oddaljen le še osem nastopov. Mariborčana, ki se je v zgodovino slovenskega nogometa zapisal z zlatimi črkami, bi lahko prehitel že med prihodnjim kvalifikacijskim ciklusom. Ljubljančan ima 31 let in je prepričan, da v reprezentanci ni rekel zadnje.

Kot zelo pomembnega reprezentančnega člena ga doživlja tudi selektor Srečko Katanec. Ne samo zaradi predstav na igrišču, pač pa tudi zaradi neizprosnosti in iskrenosti. Slovenska obramba je ponovno našla vrlino, s katero se je znala pohvaliti v nekaterih izmed prejšnjih ciklusov. Na zadnjih štirih tekmah je prejela le en zadetek, pa še ta po izjemnem strelu, ki je bil neulovljiv tudi za tako razpoloženega vratarja kot je bil v torek Samir Handanović. "Dali smo vse od sebe. V prvem polčasu smo imeli lepše priložnosti od Švice. Bila je pač takšna tekma, v kateri smo vedeli, da bo zmagal tisti, ki bo dal prvi gol," je dejal Cesar, ki mu je bilo žal, da je Slovenija v kvalifikacije vstopila tako neprepričljivo.

Cesar: Reprezentanca ima krasen potencial

Po prvi polovici ciklusa je osvojila le tri točke in se zasidrala na dnu razpredelnice. "Sami smo si otežili položaj, a smo bili nato do konca v igri za napredovanje. Lahko smo deloma zadovoljni, deloma pa ne. Ima pa reprezentanca krasen potencial, tako bo v prihodnosti zagotovo še boljše," je dejal branilec Chieva, ko je potegnil črto pod dogajanje v stresnih kvalifikacijah. Slovenijo so predstavile z dvema različnima obrazoma. Najprej v ranljivi podobi, saj je doživljala neuspehe domala na vsakem koraku, nato pa v sijaju zmagovitega niza, s katerim se je vrnila od mrtvih in do zadnjega kandidirala za udeležbo na svetovnem prvenstvu.

Cesar ne razmišlja o tem, da bi zaključil reprezentančno pot. Čuti, da ji lahko podari še veliko. Na srečo podobno razmišlja tudi Milivoje Novaković, ki je po vrnitvi prerodil igro v slovenskem napadu. Zadetki so začeli deževati tudi takrat, ko je bilo najbolj potrebno, štiri zaporedne zmage o tem pričajo več kot pribito. Ljubljančan, ki ima že 34 let, igra pa na oddaljenem Japonskem (a le še šest krogov, nato sledi vrnitev v Evropo), bi rad nadaljeval reprezentančno zgodbo. "Seveda razmišljam o tem. Če bi imel klubski status na primerni ravni, če bi igral dobro ligo, s tem ne bi imel težav. Ne glede na leta. Dobro se počutim, a moraš biti pripravljen in redno igrati tekme," je potrdil željo, da bi ostal del slovenske ekipe tudi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2016. A navedel tudi pogoj. Če bo imel torej urejen klubski status na višji ravni, z igranjem v državnem dresu ne bo težav.

Novaković: Velik kompliment, da smo ostali v igri do zadnjega

Nova je na svetovnem prvenstvu že nastopil (SP 2010), na "razširjenem" Euru pa še ne. Kmalu se mu bo ponudila priložnost. Prepričan je, da bo ekipa dorasla nalogi. "Slovenija napreduje v vseh pogledih. Vrnili smo se od mrtvih, se dvignili na lestvici in bili blizu dodatnih kvalifikacij. To je nogomet. Mladi soigralci napredujejo in počasi prevzemajo odgovornost. Ne bojim se za prihodnost, smo na dobri poti," je poln optimizma za nadaljevanje Katančeve zgodbe na sončni strani Alp. Švica je bila včeraj dežela na deževni strani Alp. Dobesedno, saj je v deževnem Bernu ustavila Slovenijo.

"Selektor je nov, naredili smo korak naprej. Žal so bile kvalifikacije izgubljene že na začetku. Da smo se borili do zadnje sekunde in bili še v igri za napredovanje, je velik kompliment. Zdaj nas čaka veliko dela, le tako lahko pridemo na pravo raven," meni Novaković. Če bo Slovenija obdržala raven, ki jo je kazala na zadnjih tekmah, hkrati pa ne bo imela toliko težav s poškodovanimi igralci (v Bernu denimo ni bilo Bojana Jokića, Valterja Birse in Josipa Iličića), borba za vodilna mesta v skupini ne bo vprašljiva niti za trenutek.

Ne spreglejte