Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
21. 7. 2015,
20.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kliton Bozgo Dejan Djuranović Simon Sešlar Elvedin Džinić anketa NK Maribor NK Maribor Astana

Torek, 21. 7. 2015, 20.10

8 let

Kliton Bozgo: Navijači Maribora so razvajeni

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred tekmo leta, kot so v Ljudskem vrtu poimenovali današnji povratni obračun drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov v Astani, smo za rokav pocukali štiri nekdanje pomembne nogometaše Maribora.

Kliton Bozgo je ena izmed največjih legend Maribora. S 110 goli je tretji najboljši strelec v zgodovini kluba, za katerega je nastopil na 179 tekmah. Njegov član je bil tudi leta 1999, ko je z njim igral v ligi prvakov.

Dejan Djuranović, tudi on je bil član tiste sanjske ekipe, ki je v Slovenijo prvič pripeljala elitno evropsko klubsko nogometno tekmovanje. Vijoličasti dres si je nadel na 175 tekmah.

Simon Sešlar je bil v isti sezoni njun soigralec. Nekdanji reprezentant Slovenije je v Ljudskem vrtu igral med letoma 1999 in 2001. Ravno takrat, ko je ta na prelomu tisočletij dosegal najboljše rezultate. Vsi trije so nekdanji nogometaši.

Elvedin Džinić je nekoliko mlajši in še vedno igra. Leta 2010 so ga izbrali za vijoličastega bojevnika. Nagrado je prejel kot tretji nogometaš v zgodovini kluba in kot prvi in sploh edini Slovenec. Nagrada pomeni največ, saj jo podeljujejo navijači.

Kliton Bozgo, član Maribora med letoma 1993 in 1994, v letih od 1998 do 2000 in od 2004 do 2005:

1. "To, da je Maribor le remiziral v prvi prvenstveni tekmi, ob tem pa izgubil še superpokal, je seveda slabo, a vseeno mislim, da je najpomembnejša Evropa. Anteja Šimundžo kritizirajo, kar je normalno. Navijači Maribora želijo tudi dobro igro, ne samo zmage. A mislim, da bo vse prišlo na svoje mesto. Izid 1:0, ki so ga v Kazahstan prinesli iz Ljudskega vrta, je zelo dober."

2. "Pritisk je absolutno velik, saj so se navijači Maribora razvadili. Vajeni so, da je Maribor vsaj v evropski ligi, če ne že kar v ligi prvakov. Tudi vloga favorita, ki jo ima Maribor vedno v prvih evropskih tekmah, je seveda breme. Presenečenja pa se v nogometu dogajajo iz dneva v dan. Če bi izpadli v Kazahstanu, bi bilo seveda slabo, zato so pod pritiskom, a mislim, da so dovolj izkušeni. To je ekipa, ki je v zadnjih sezonah odigrala nešteto pomembnih evropskih tekem in ve, kaj mora delati. Pomembno je tudi, da je okostje ekipe vedno skupaj. Tako je že kar nekaj let."

3. "Obeta se zelo težka tekma. Astana ima odlične posameznike, tudi slovenskega reprezentanta Branka Ilića, Nemanjo Maksimovića, ki je mladi srbski reprezentanci prinesel naslov svetovnega prvaka, in še nekaj odličnih nogometašev. Potem sta tu še umetna trava in dolga pot. Ne bo lahko, a mislim, da je Maribor dovolj izkušen. Sem velik optimist. Danes zvečer bomo vsi, ki stiskamo pesti za Maribor, veseli."

Dejan Djuranović, član Maribora med letoma 1998 in 2003:

1. "Mislim, da Maribor ne igra tako slabo. Proti Zavrču je bil boljši nasprotnik, a pač ni zmagal. V superpokalu je izgubil po loteriji enajstmetrovk, v Evropi pa ima po prvi tekmi odličen rezultat. Je pa res, da so pričakovanja še večja, zato ne preseneča, da se je trener Ante Šimundža znašel na udaru kritikov. Navajeni smo namreč, da je Maribor superioren in zmaguje bolj prepričljivo. Verjamem, da bo pozitiven razplet tekme v Kazahstanu spet vse postavil na svoje mesto."

2. "Pritisk je velik, ta krog kvalifikacij je najpomembnejši. Po teh tekmah je jasno, v kakšno smer bo šla tvoja evropska sezona. To sta tekmi, ki prinašata še vsaj štiri mednarodne tekme. Ali evropsko ligo ali ligo prvakov. Napetost je zato velika, pritisk je mogoče čutiti. Rezultat, ki ga je Maribor prinesel v Kazahstan, je dober, a hkrati daje tudi kar nekaj možnosti za uspeh nasprotniku. Najpomembnejše bo, da Mariboru uspe. V nasprotnem primeru bo to katastrofa."

3. "Sem velik optimist. Moramo verjeti, da bo Mariboru uspelo. To ni samo Maribor, gre za ves slovenski nogomet. Vemo, kaj uspehi Maribora prinašajo tudi preostalim klubom. Maribor bi morebiten neuspeh seveda preživel, o tem ni dvoma, a to bi bila vseeno katastrofa. Razmišljam pozitivno in verjamem, da bo vijoličastim uspelo."

Simon Sešlar, član Maribora med letoma 1999 in 2001:

1. "Maribor ni najbolj prepričljiv, a tako je bilo v zadnjih sezonah vedno, če pogledamo v preteklost. Razlika je le v tem, da imajo vijoličasti tokrat absolutno najtežjega nasprotnika od vseh do zdaj. V preteklih sezonah je bilo lažje, zato niso bili kaznovani. Zdaj je malce težje. Sicer pa je Maribor proti Astani pred domačimi navijači igral zelo dobro. Ne moremo govoriti o tem, da je igral slabo, saj je nasproti stal odličen nasprotnik, ki je v polnem tekmovalnem pogonu."

2. "Pritisk na Maribor je velik in bo zagotovo vplival na njegove nogometaše. Vprašanje je le, kako. Lahko pozitivno, lahko negativno. Mariborčani bodo zaradi tega verjetno še bolj motivirani in pazljivi, izkušenj pa imajo tako ali tako ogromno. Malo je klubov, ki so bili takrat, ko je najbolj potrebno, najboljši. Tako kot Maribor."

3. "Verjamem v uspeh Maribora, čeprav se lahko zgodi marsikaj. Astana je namreč zelo dobra ekipa, kar smo videli tudi na prvi tekmi. Maribor lahko odigra tudi dobro tekmo, a vseeno izpade. V Kazahstanu bo še kako zanimivo, a sem optimist. Seveda sem. Kako ne bi bil? Maribor je v zadnjih letih večkrat dokazal, da zna igrati na evropskih tekmah."

Elvedin Džinić, član Maribora med letoma 2005 in 2010:

1. "Maribor igra podobno kot vsako sezono. V pravi formi bo šele pozneje, ko bo najbolj potrebno. Tekmo proti Astani, ki je bila najpomembnejša, pa je dobil. Rezultat 1:0 je pred povratno tekmo odličen."

2. "Maribor je preveč izkušen, da bi ga lahko to vrglo iz tira. Že v preteklih sezonah so Mariborčani večkrat dokazali, da so najboljši, ko je najbolj pomembno. In predvsem to, da znajo igrati na rezultat."

3. "Obeta se napeta tekma, a sem seveda optimist. Astana je dobra, a Maribor je boljši in ima zelo dober rezultat s prve tekme. Zmagal je in ni prejel gola. Če bo v Kazahstanu zadel, bo z eno nogo že v naslednjem krogu. Skorajda prepričan pa sem, da se bodo Mariborčani v Kazahstanu veselili vsaj enega gola."

Ne spreglejte