Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
13. 4. 2016,
11.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

Kevin de Bruyne Manchester City Manuel Pellegrini Jose Mourinho Chelsea Wolfsburg PSG liga prvakov liga prvakov

Sreda, 13. 4. 2016, 11.22

6 let, 7 mesecev

Mourinho se mu je odrekel, zdaj je glavni v Evropi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Manchester City je s prebojem v polfinale lige prvakov dosegel največji uspeh v tem tekmovanju. Na povratni četrtfinalni tekmi s PSG mu je zmago zagotovil Kevin de Bruyne, ena večjih napak v trenerski karieri Joseja Mourinha.

Bogati sinjemodri iz Manchestra so poskrbeli za zgodovinski dosežek. V četrtfinalu lige prvakov so izločili francoskega prvaka PSG in se prvič v klubski zgodovini uvrstili med štiri najboljše. City je odlično izhodišče po prvi tekmi v Parizu (2:2) nadgradil z domačo zmago (1:0), ki jo je zagotovil Kevin de Bruyne.

Belgijski reprezentant se je vnovič vpisal med strelce in dokazal, da si je zaslužil vsak cent, ki so ga lansko poletje zanj vplačali šejki iz Abu Dabija. De Bruyne je Manchester City stal kar 74 milijonov evrov. To je njegova druga izkušnja na Otoku. Pred tem se je neuspešno dokazoval pri Chelseaju. Modri iz Londona se lahko tolčejo po glavi, kako so lahko iz rok tako lahkomiselno izpustili belgijskega asa in mu niso namenili več priložnosti. Jose Mourinho je raje zaupal drugim.

Ko so Londončani v zimskem prestopnem roku leta 2014 prodali nezadovoljnega Belgijca Wolfsburgu za 18 milijonov evrov, je bil portugalski strateg zelo zadovoljen. Prepričan je bil, da je za mladega zveznega igralca iztržil največ, kar je lahko. Ni pa vedel, koliko je Kevin zmožen, če bi prejel več priložnosti in vstopil v redni tekmovalni ritem. To je Belgijec pokazal šele v bundesligi, ko je blestel med volkovi in postal najboljši igralec nemškega prvenstva. Na lestvici najboljših posameznikov je prehitel prav vse zvezdnike Bayerna, nato pa so nanj oči vrgli lastniki Manchester Cityja iz ZAE in ga pripeljali na Otok.

Kot v pravljici o črnem labodu

Nogometaš, ki ga je Mourinho opisal kot jokavega in sramežljivega, je postal eden najboljših v Evropi. ''Vsak dan je jokal, ker je želel zapustiti klub. Ni bil pripravljen na tekmovanje. Bil je težaven mladenič, slabo je treniral,'' je pred dobrima dvema letoma dejal Portugalec o de Bruynu. Belgijec mu je očital, da se z njim ni želel pogovarjati. Ko je odšel v Nemčijo, je angleškim medijem zaupal, da je z Mourinhom izmenjal nekaj kratkih stavkov le dvakrat, to pa je bilo tudi vse.

Parižanom jo je kot strelec zagodel na obeh četrtfinalnih tekmah lige prvakov. Tako v Parizu kot tudi v Manchestru. | Foto: Parižanom jo je kot strelec zagodel na obeh četrtfinalnih tekmah lige prvakov. Tako v Parizu kot tudi v Manchestru.

Ko je zapustil Stamford Bridge, se mu je godilo kot v pravljici o črnem labodu. Zaigral je neprimerno bolje, se dokazal v Nemčiji, s prestopom k Manchester Cityju pa je želel napraviti še korak več v karieri. Uspelo mu je v popolnosti, zdaj kandidira za naslov evropskega prvaka.

''Smo v polfinalu. Vse je mogoče. Vemo, da bo v polfinalu zahtevno, a tudi PSG ni bil lahek tekmec, prej nasprotno. Veselim se novih izzivov. Vse, kar lahko zagotovim, je to, da bom dobro pripravljen na dvoboja,'' je dejal po zmagi nad Parižani.

Ko je manjkal, je Man City močno zaostal za vrhom

Želi si predvsem zdravja. Navijači Cityja dobro vedo, koliko pomeni ekipi. Februarja in marca je zaradi zdravstvenih težav izpustil ogromno dvobojev, rezultati meščanov pa so trpeli.

Pellegrinijeva četa je povečevala zaostanek za Leicester Cityjem in ostala brez možnosti, da bi se dokopala do angleškega naslova. Odkar se je vrnil v enajsterico, je zadel v polno še na vsaki tekmi, ki jo je odigral. Tako je bilo tudi v torek na Etihadu, kjer je odločil srečanje s strelom z roba kazenskega prostora v 76. minuti.

Hart: Naš ključni igralec

''V polfinale nas je popeljal naš ključni igralec iz Belgije,'' je v torek zvečer zaupal angleški reprezentančni vratar Joe Hart. Na povratni četrtfinalni tekmi, na kateri je njegov soigralec Sergio Agüero zapravil strel z bele točke, je zadržal mrežo nedotaknjeno, čeprav je imel opravka z eno najnevarnejših napadalnih trojk na svetu (Angel Di Maria, Edinson Cavani in Zlatan Ibrahimović). 

Pellegrini: Lahko postanemo evropski prvaki

Ko ga je trener v 84. minuti zamenjal, mu je skandiral ves štadion. ''Kevin ima nekaj, kar nima vsak. Ko je blizu kazenskega prostora, je izjemno nevaren, saj ne potrebuje veliko prostora za dober strel,'' o Belgijcu pravi strateg Manuel Pellegrini, ki bo po koncu sezone zapustil Manchester.

Manuel Pellegrini bo z razigranim 24-letnim Belgijcem napadal evropski vrh. | Foto: Manuel Pellegrini bo z razigranim 24-letnim Belgijcem napadal evropski vrh.

''Lahko postanemo prvaki Evrope. Zakaj pa ne?'' pravi Čilenec, ki ga od ogromnega podviga ločita le še dva koraka. ''Naš cilj je, da skušamo iz leta v leto napredovati. Prejeli smo veliko kritik glede na prikazano v zadnjih letih, a menim, da napredujemo, Eden izmed ciljev je tudi evropski naslov. V tej sezoni, v prihodnji sezoni, enkrat že,'' je dodal Južnoameričan, ki ga bo pri Cityju na trenerskem položaju nasledil Josep Guardiola. Če bo Bayern v četrtfinalu izločil Benfico, bi se lahko z njim srečal v polfinalu. To bi bila šele posebna zgodba …

 

Ne spreglejte