Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
14. 1. 2008,
21.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 1. 2008, 21.44

8 let

Kek: Pričakujte spremembe

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekaj več kot tri tedne pred naslednjo tekmo slovenske nogometne reprezentance, ki se bo v začetku februarja v Novi Gorici pomerila proti Dancem, smo se pogovarjali s selektorjem Matjažem Kekom.

''Gre za prijateljsko tekmo, zato lahko pričakujete, da bom priložnost ponudil nekaterim novim igralcem. Kar nekaj je posameznikov, ki jih že dlje časa spremljamo. Ni izključeno niti, da se bo kdo v reprezentanco vrnil. Jasno je tudi, da bo kdo od teh, ki so bili na zadnjih tekmah zraven, zdaj odpadel. O konkretnih imenih pa ne bi rad govoril, saj bi bilo to neprofesionalno. Preden ne bodo obveščeni igralci sami, o imenih ne bom govoril,'' je uvodoma za Sportal dejal Matjaž Kek in med vrsticami vseeno namignil, da povratka Nastje Čeha, ki ga v izbrani vrsti ni že nekaj časa, ne gre pričakovati. Bi se pa moral zgoditi čudež, da med izbranci ne bi bilo Mirnesa Šišiča. ''Ko je podpisal za sloviti Olympiacos, je čez noč postal eden najbolj 'vročih' slovenskih nogometašev. Najprej si bo moral najti svoje mesto pod soncem v najbolj priljubljenem grškem klubu, za zdaj pa mu kaže dobro. Seveda o njem razmišljam. Z njim smo že bili v kontaktih, sam sem si tudi že ogledal posnetke nekaterih njegovih tekem,'' je bil selektor pri enem izmed slovenskih nogometašev le nekoliko bolj konkreten.

Sistema ne bo spreminjal

Če gre na naslednjih preizkušnjah pričakovati manjše korekcije v igralskem kadru, pa sprememb ne gre pričakovati v sistemu igre. Mariborčan bo še naprej prisegal na postavitev s štirimi branilci. ''Predvsem zato, ker menim, da vse skupaj ni bilo tako slabo, kot pravijo nekateri. Predvsem v obrambi sem bil v določenih trenutkih zelo zadovoljen s tem, kar smo prikazali. Več ali manj je jasno, da smo gole prejemali zaradi individualnih napak. Napad je nekoliko drugačna zgodba. Tam bo potrebnega še precej dela,'' je napovedal selektor in dodal, da bo kapetan reprezentance še naprej Klemen Lavrič. ''Če bo igral, bo on tisti, ki bo nosil trak. Ne vidim razloga, zakaj bi bilo drugače. Tudi sicer se mi zdi, da se vsi skupaj preveč obremenjujemo s tem, kdo bo vodja ekipe. Za zdaj se je pokazalo, da pravega vodje ni. Ne moremo s prstom pokazati na nekoga 'Ti boš vodja!' Takšne stvari se ne vzpostavijo čez noč. To mora biti spontano,'' je govoril 46-letni trener.

Zahteval bo več naboja

Pred naslednjimi reprezentančnimi akcijami skrbi slab status, ki ga imajo nekateri legionarji v svojih klubih. Prednjačijo predvsem Dalibor Stevanovič, Bojan Jokič in Valter Birsa, ki že nekaj časa ne igrajo.

''S tem sem seveda seznanjen. Z njimi sem v kontaktih. Fantje morajo delati na tem, da izboljšajo svoj status. Vse je na njih. Vsi skupaj bomo morali dati več in upravičiti pričakovanja navijačev. Predvsem bom v prihodnosti pri igralcih zahteval več nacionalnega naboja. Ko se brani barve svoje države, je potrebno igrati še bolj zavzeto, kot se igra v klubu. Kdor tega ne bo upravičil, ga ne bo zraven,'' je 'zagrozil' nekdanji trener Maribora.

Ne goji zamer

V zadnjem času so selektorja, ki Slovenijo zdaj vodi že okroglo leto, mnogi menjali s Srečkom Katancem. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl je dal jasno vedeti, da si za selektorja želi Katanca, ki je Slovenijo pred leti popeljal na evropsko in svetovno prvenstvo. Toda zdajšnji vodja makedonske reprezentance ga je zavrnil in vodja strokovnega štaba slovenske izbrane vrste je ostal Kek, ki se s tem, kar se je dogajalo ob izteku minulega leta, ne obremenjuje. ''Zakaj bi se? Sem profesionalec s podpisano pogodbo in skušam svoje delo odpravljati kolikor se da dobro. Zamer do tistih, ki so razpravljali o mojem statusu, ne gojim. Kot sem že omenil, sem profesionalec. To, da si številni želijo Katanca, ki je z reprezentanco dosegal največje uspehe, pa je povsem jasno in pričakovano,'' je o pereči temi dejal selektor, ki je s še nekaterimi predstavniki NZS danes odpotoval v Bratislavo, kjer se bo s predstavniki preostalih reprezentanc (Češka, Poljska, Slovaška, Severna Irska in San Marino), ki se bodo s Slovenijo v naslednjih kvalifikacijah borile za nastop na svetovnem prvenstvu 2010 v Južni Afriki, skušal domeniti o terminu tekem v prihajajočem ciklusu.

''Skušali bomo čim bolj uveljaviti svoje želje. Se pa s tem, da bi bilo vse po naše, ne slepimo. Dejstvo je, da bo na dogovor veliko vplivala tudi rangiranost reprezentance. Vemo, da trenutno nismo v položaju, ko bi lahko določali 'pravila'. Naše želje so sicer jasne. Sam bi si v prvih dveh oziroma treh terminih želel tekmo s San Marinom, čim prej pa bi se rad pred domačimi navijači pomeril proti enemu izmed favoritov skupine, ki sta zame Češka in Poljska,'' je pogovor zaključil Kek, ki si v prihodnosti želi čim večje podpore reprezentance in se zaveda, da bo ta v veliki meri odvisna od predstav, ki jih bodo na igrišču kazali njegovi varovanci.

Ne spreglejte