Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
4. 2. 2008,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 2. 2008, 13.53

8 let

Kek: Kdor si bo upal, bo pač igral

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Selektor nogometne slovenske reprezentance Matjaž Kek je pred prijateljsko tekmo z Dansko spregovoril o ciljih izbrane vrste, Srečku Katancu, nekaterih spremembah in sredinem tekmecu.

Slovenski nogometaši bodo v ponedeljek in torek na Bonifiki opravili tri treninge. ''Ni kaj za filozofirati. Na njih se bom prepričal, v kakšnem stanju so igralci, seveda pa bomo delali tudi na taktični pripravi na tekmo. Usvariti moramo vzdušje, tisto pravo bojevitost, ki mora biti zaščitni znak te reprezentance,'' je povedal Matjaž Kek, ki je prepričan, da s ''fanti'' zaradi nekaterih sprememb v igralskem kadru in bližajočega se novega kvalifikacijskega ciklusa ne začenja še enkrat od začetka. ''Jedro reprezentance imamo. Zdaj bo potrebno fantom še enkrat jasno in glasno dejati, kaj pričakujemo od njih ter kaj pričakuje javnost. Dobro vemo, kako so se končale zadnje kvalifikacije. S tem ne moremo biti nikakor zadovoljni. Potrebno je čim manj govoriti in čim več delati.''

Nisem niti najmanj užaljen

Sredi decembra se je selektorski stolček že resno spogledoval z nekdanjim ''junakom'' slovenske nogometne pravljice Srečko Katancem. Če bi ''Srečko Nazionale'' takrat sprejel nov izziv, bi ostal nekdanji trener Maribora brez službe. ''To so stvari, ki se dogajajo v nogometu. Zakaj bi bilo sedaj kar koli težje? To so popolnoma normalne stvari. Ali so trajale predolgo ali ne, to mene ne zanima in se s tem ne obremenjujem. To so bile bolj stvari za nogometno javnost. Ko je govora o najuspešnejši reprezentanci, ki jo je vodil Srečko Katanec, potem je to normalno vprašanje. Zaradi tega nisem niti najmanj užaljen. To se je dogajajo in se še bo,'' je odvrnil peti (različni) selektor v zgodovini slovenske državne samostojnosti, ki je po odpovedi Roberta Korena in poškodbah Dareta Vršiča in Gorana Šukala naletel na določeno vrzel v zvezni vrsti. ''Nekatere stvari bomo morali na novo postaviti. Če se nekdo ne vidi v tej reprezentanci, to prinaša priložnost za nekoga drugega, pa tudi zame. Tu se tudi vidi stvar karakterja. Stvar ni rožnata. Rezultati niso takšni, da bi bilo 'fajn' priti, a v športu se je pomembno znati postaviti tudi takrat, ko ni vse optimalno. Takrat se vidi pravi karakter.''

Bili smo preveč nebogljeni

Kar se tiče sredine tekme z Danci, selektor še vedno zagovarja enačico z dvema ali pa celo tremi napadalci v začetni postavi. ''Kako bodo ti postavljeni, je drugo. To bo stvar same priprave na tekmeca in pa postavitve. Imamo zadosti kvalitetnih igarlcev, predvsem v konici napada,'' razmišlja slovenski selektor in pravi, da bi se lahko namesto proti močni Danski v sredo ''skrili'' tudi za kakšnim slabše rangiranim tekmecem.

''Lahko bi tako iskali kako stvar, ki bi nam 'zamazala' oči. Po drugi strani pa so Danci pravi kaliber, prava kvaliteta. Proti njim se bo dobro videlo, česa smo v določenem trenutku sposobni. Ne vem zakaj bi se jih morali bati. Prav to me je doslej najbolj motilo, ko smo bili proti tekmecem, ki so sicer na papirju bolje rangirani od nas, nebogljeni. Nismo se hoteli tepsti z njimi in 'fajtati'. Pogrešal sem, pa ne vzemite preveč resno, saj je to nogometni žargon, da bi kdo koga tudi 'urezal', če bi bilo potrebno, da bi se dokazal. Bili smo preveč nebogljeni, prehitro smo se vdali. Dokler smo se držali, je bilo še v redu, ko pa smo dobili zadetek, je bilo te zgodbe konec. Predvsem proti tekmecem, denimo Nizozemski in Bolgariji, ni greh izgubiti tekme, ampak na kakšen način, je pa druga zgodba. Tukaj moramo biti bolj hrabri. Igralcev je zadosti, predvsem na sredini. Kdor si bo upal, bo pač igral,'' je izpovedal željo, pa tudi lasnost, ki jo v minulem času pri svojih izbrancih najbolj pogreša, vodja slovenskega strokovnega štaba.

Danci ''orjejo'' po igrišču

Selektor Kek je še priznal, da ima danska nogometna reprezentanca v tem trenutku zelo uigrano in standardizirano ''zadevo'', tako da lahko kolegu na klopi ''rdeče-belih'' Mortnu Olsnu le zavida.

''Igralci prihajajo iz takšnih klubov, da jih je potrebno spoštovati, ni pa se jih potrebno bati. Da dajejo Danci velik poudarek ekipi, pove tudi podatek, da so bili z ligaško reprezentanco na pripravah v Emiratih, kjer so igrali pripravljalne tekme. K nam bodo prišli maksimalno motivirani. To je tradicija, ki jo imajo. Nam je včasih zmanjka ali pa je še nimamo. Ključ njihove igre je agresivnost. Oni ''orjejo'' po igrišču in ne puščajo niti milimetra. Res je, da smo imeli Slovenci vedno težave s temi Skandinavci. Mogoče ravno zaradi tega, ker smo si premalo upali in smo premalo poizkušali zaigrati na njihov način. Z neko lepoto v igri si proti njim zagotovo obsojen na poraz,'' je dejal 46-letni Mariborčan in v zaključku še enkrat poudaril, da so Danci pravi ''kaliber'' za prijateljsko tekmo. Bo Slovenija v sredo nadaljevala črni niz proti nekdanjim evropskim prvakom?

Ne spreglejte