Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
13. 6. 2015,
7.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenija Anglija kvalifikacije slovenska nogometna reprezentanca Stožice Srečko Katanec

Sobota, 13. 6. 2015, 7.20

7 let, 12 mesecev

Katanec: Razočaran bom, če si ne bomo upali igrati

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred slovenskimi nogometaši sta še dva dneva piljenja forme za tekmo proti Angležem. Srečko Katanec je prepričan, da se bodo priložnosti odpirale, vendar jih bo treba izkoristiti.

Varovanci Srečka Katanca so preizkusili še travnato površino v Stožicah. Tam bo v nedeljo ob 18. uri šlo zares. Nasproti jim bodo stali nogometaši Anglije, ki so bili na dozdajšnjih tekmah v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo suvereni in na petih tekmah še niso oddali točke.

"Fantje so prizadevni. Angleži so favoriti brez dvoma, mi pa bomo poskušali narediti vse, kar bo v naši moči," je po treningu pogovor z novinarji začel Katanec, ki ima odprto le še eno vprašanje v začetni postavi. Po videnem se bo odločal za dva od trojke - Kevin Kampl, Valter Birsa in Josip Iličić.

Pred nedeljskim obračunom Katanec pričakuje tekmo, kjer bo posest v nogah Angležev, vseeno pa je prepričan o slovenski priložnosti.

"Angleži bodo imeli posest, ker so kakovostna reprezentanca, mi pa bomo iskali priložnosti v določenih fazah igre. Prepričan sem, da jih bomo imeli, od individualne kakovosti pa bo odvisno, ali jih bomo izkoristili," pravi slovenski selektor.

Nedeljski uri bosta odločili

Angleži so na dozdajšnjih petih tekmah dobili le en zadetek, ravno na tekmi proti Sloveniji, ko je žogo v lastno mrežo pospravil vezist Liverpoola Jordan Henderson.

Suvereni Angleži so bili tudi dovolj velik draž za slovenske navijače, ki so hitro razgrabili vstopnice za nedeljsko tekmo.

"To je super. Vedno je moja želja, da podpirajo fante, ne glede na to, kaj se bo dogajalo. V Sloveniji radi delamo presežnike. Po presežnikih nismo niti blizu angleškimi reprezentanci, glede finančnih sredstev angleške zveze in naše, pa tržne vrednosti igralcev in drugega. Vendar tekma se začne z 0:0. Kot trener verjamem v določene stvari. Vem, da imamo kakovost, vem pa tudi, da imamo določene, kot vse reprezentance, ki so slabe. V nedeljo bo dve uri trajalo, marsikaj se mora poklopiti, da prideš do ugodnega rezultata in to je to. Nič več in nič manj," je recept Katanca za slovite nasprotnike.

Raje prekršek kot vratnica

Slovenci so se z Angleži že udarili v tem kvalifikacijskem ciklusu. Na prvi tekmi na Wembleyju so imeli dolgo v žepu ugoden izid. Po 58 minutah so povedli pred več kot 80-tisočglavo množico, vendar so nato dobili tri zadetke.

"Že pred prvo tekmo sem dejal, da bom razočaran, če si ne bomo upali igrati. Če bo napak 50 odstotkov manj kot v Londonu, bo spektakel. Vse je odvisno od fantov," si Katanec želi igre z manj napakami, še bolj pa si želi, da se njegovi igralci ne bi bali.

"Takoj podpišem, da jih ni strah in igrajo, pa dobimo pet zadetkov, ker samo tako bomo naredili še kakšen preskok. To so tekme, ki te zaznamujejo. Imajo 90 minut, da se pokažejo. Da prideš do rezultata, ni pomembno le, da daš nasprotniku žogo med nogami. Za zmago je veliko bolj pomembno narediti kakšen pameten prekršek na določenem delu igrišča kot pa zelo dober strel, ki odleti v vratnico," je jasen, da štejejo le zadetki, medtem ko umetniški vtis hitro zbledi.

Če bodo Angleži delali napake …

Kljub kakovosti, ki jo premore reprezentanca Anglije, in dejstvu, da so si edini prejeti zadetek zabili sami, je Katanec prepričan, da imajo njegovi nogometaši v sebi kakovost, ki lahko poskrbi, da favoriti ne odnesejo cele kože iz Stožic.

"Če bodo Angleži v določenih conah delali napake, vsekakor imamo kakovost, da naredimo nekaj. Enako pa tudi oni. Zato pa je nogomet takšen," vidi Katanec slovenske možnosti, nekoliko pa se je pošalil glede vremenske napovedi: "Ploh ni napovedanih, upam, da jih ne bo tudi na igrišču. Z naše lahko, z njihove pa upam, da ne."

Tudi po zadnjem nedeljskem sodniškem žvižgu in ne glede na končni rezultat pomembni preizkusi za Slovence še prihajajo, opozarja Katanec.

"Kot sem že večkrat dejal, kakorkoli se bo v nedeljo razpletlo, odločale bodo zadnje tri tekme. V nedeljo bo za nas tekma, da se lahko fantje primerjajo z najboljšimi igralci na svetu in da do tistih treh tekem pridemo v boljšem položaju, kot smo zdaj," je sklenil petkov trening slovenski selektor, ki je imel na voljo vse fante razen že odpadlega podkovanega Andraža Struno, ki ga je v formacijah nadomeščal kar pomočnik selektorja Aleš Čeh, celoten trening pa je po nekaj težavah z mišico oddelal tudi Iličić.

Ne spreglejte