Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
10. 1. 2017,
9.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

FIFPro SPINS Manuel Neuer FIFA Jan Oblak Jan Oblak

Torek, 10. 1. 2017, 9.15

6 let, 6 mesecev

Najboljša enajsterica leta po izboru nogometašev v Sloveniji

Kakšen Nemec, najboljši vratar je Jan Oblak

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Jan Oblak | Foto Twitter

Foto: Twitter

V najboljši enajsterici v letu 2016, ki jo izbirajo profesionalni nogometaši po vsem svetu, med vratnicama stoji čuvaj mreže Bayerna in nemške izbrane vrste Manuel Neuer. Če bi pri glasovanju upoštevali le glasove igralcev slovenskih klubov, bi v vratih stal Jan Oblak. To pa ni edina sprememba …

Najboljšo enajsterico FIFA FIFPro World 11 v letu 2016 že tradicionalno izbirajo stanovski kolegi po vsem svetu. Glasovalo je več kot 26 tisoč profesionalnih nogometašev iz 75 držav. Med njimi je bilo tudi 400 članov slovenskih klubov, članov sindikata SPINS, katerih okus se je nekoliko razlikoval od tistega, ki je na koncu prevladal na svetu.

Osem članov enajsterice, ki so prejeli nagrade na slavnostni prireditvi v Zürichu, je bilo enakih. Vsi trije napadalci (nogometaš leta po izboru Fife Cristiano Ronaldo, Lionel Messi in Luis Suarez) in še pet igralcev, razlike so se pojavile v zvezni vrsti, obrambi in na položaju vratarja. Nogometaši slovenskih klubov so v najboljšo enajsterico v zvezno vrsto uvrstili Francoza Paula Pogbaja (v letu 2016 je igral za Juventus in Manchester United), ne pa Nemca Tonija Kroosa (Real Madrid), v obrambni postavitvi se je našel prostor za Brazilca Thiaga Silvo (PSG) namesto Gerarda Piqueja (Barcelona), med vratnici pa so postavili Jana Oblaka (Atletico Madrid), ki je pred sedmimi leti igral v 1. SNL, nato pa odšel na Portugalsko.

Tako so glasovali nogometaši slovenskih klubov. | Foto: SPINS Tako so glasovali nogometaši slovenskih klubov. Foto: SPINS

Nemec Manuel Neuer (Bayern München) v očeh članov SPINS v letu 2016 ni bil tako prepričljiv kot Škofjeločan, ki bo zaradi poškodbe leve rame z igrišč odsoten še nekaj mesecev. Na sončni strani Alp je prejel manj točk od prvega vratarja slovenske reprezentance, ki je do zadnjega vztrajal na seznamu kandidatov za najboljšo enajsterico, na koncu pa čestital nemškemu stanovskemu kolegu.

Neuer je po svetu zbral dovolj točk, da so ga ponovno uvrstili v najboljšo enajsterico leta. "To je posebna nagrada zame, a tudi za moji ekipi, Bayern in nemško reprezentanco. Za to nagrado so zaslužni tudi moji soigralci. Srečen sem, da sem ponovno izbran," je dejal Neuer, ki se je v skupinskem delu lige prvakov že srečal z Oblakom ter mu na koncu z Bayernom gledal v hrbet. Pri izboru najboljše enajsterico FIFA FIFPro World 11 je bilo ravno obratno.

Ne spreglejte