Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
16. 12. 2013,
10.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Matjaž Kek Josip Iličić Tim Matavž Roman Bezjak Kevin Kampl Matija Škarabot Marko Šuler Miral Samardžić Ažbe Jug Džengis Čavušević Dejan Mezga Valter Birsa Jan Oblak Jan Oblak

Ponedeljek, 16. 12. 2013, 10.46

7 let, 12 mesecev

Kaj bi šele bilo, če ne bi bilo poškodb

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poleg nogometašev Maribora, ki so poskrbeli za zgodovinski podvig, je v skupinskem delu lige Europa oziroma lige prvakov vsaj minuto na igrišču prebilo še šest Slovencev. Kako so se izkazali?

Statistika slovenskih legionarjev je po zaslugi Romana Bezjaka in Kevina Kampla, oba sta blestela že v kvalifikacijah za ligo prvakov, izjemna, a so jo v tej sezoni žal pokvarile težave z zdravjem. Če ne bi bilo poškodb, bi bila še boljša, o tem smo lahko prepričani, a so se slovenski nogometaši vse prevečkrat znašli na stranskem tiru. Korošec, prvi slovenski strelec v Evropi, se je v napadu bolgarskega prvaka znesel predvsem nad nizozemskim podprvakom iz Eindhovna. Mrežo rdeče-belih je na obeh srečanjih zatresel kar trikrat, za piko na i življenjski formi pa je v zadnjem nastopu Ludogorcu zagotovil še sladko zmago v Zagrebu, kjer je osmešil hrvaškega reprezentanta Josipa Šimunića (tistega, ki je po zmagi nad Islandijo v dodatnih kvalifikacijah zakuhal odmevno afero zaradi skandiranja ustaškega pozdrava in čaka na kazen Fife), mu podal žogo med nogami in odločil zmagovalca na štadionu Maksimir.

Kampl postaja tarča velikih klubov

Če je Bezjak v ligi Europa le zadeval, pa je z bolj raznovrstnim učinkom postregel Kevin Kampl. Eden najboljših posameznikov v avstrijskem prvenstvu je s Salzburgom v skupinskem delu osvojil maksimalnih 18 točk, kar je v ligi Europa uspelo le še Tottenhamu.

Slovenski reprezentant iz Solingena je prispeval dva zadetka in tri podaje, če mu ne bi vmes nekajkrat ponagajalo zdravje (tudi Bezjak ni bil v jesenskem delu vedno zdrav, a sta oba nekajkrat stisnila zobe in zdržala na igrišču s pomočjo protibolečinskih sredstev), pa bi bile številke še boljše. Že tako pa spada v skupino igralcev, na katere so veliki klubi zaradi izvrstnih evropskih predstav vrgli oko, vsaka tekma pa je prinesla dodaten poklon v obliki čestitk iz tabora tekmecev.

Birsa prispeval podajo v ligi prvakov

Poškodbe so jeseni pokvarile načrte številnim slovenskim reprezentantom. Zelo so jih objokovali tudi Valter Birsa, Josip Iličić, Tim Matavž ... AC Milan je ne glede na trenutno krizo velik klub. Eden največjih v Evropi. Ima sedem evropskih naslovov, več od njega jih ima le madridski Real, tako da je Slovenija zelo ponosna na Valterja Birso.

Postal je prvi Slovenec, ki je zaigral za rdeče-črne v najbolj prestižnem tekmovanju, ligi prvakov, ter nastopil tudi na tekmah s slovito Barcelono. Lahko pa bi zbral še kakšen nastop več, če mu ne bi to preprečile poškodbe. Je pa Primorec prispeval podajo, se vpisal v statistiko in Milanu pomagal do težko prigaranega napredovanja. Danes čaka na tekmeca v osmini finala lige prvakov.

Matavž se bo vrnil šele februarja

Matavžev PSV je neslavno izpadel iz lige Europa, v prvenstvu pa se spopada z eno največjih kriz zadnjih let. Primorec se bo po operaciji na igrišča vrnil šele februarja, v rdeče-belem dresu je v ligi Europa nastopil le dvakrat, edini zadetek pa dosegel še v kvalifikacijah za ligo prvakov. Tudi učinek Iličića v evropski ligi ni bil kaj boljši. Ko se je iz Palerma preselil v Firence, je veljal za eno pomembnejših okrepitev Fiorentine, a zaradi dolgotrajne odsotnosti še ni prišel do izraza, tako da se vedno bolj glasno razmišlja o začasni posoji. Da bi se vendarle lahko ustalil v Firencah, je nakazal prvoligaški strelski prvenec v nedeljo.

Poleg vijoličnih bojevnikov, ki so v ligi Europa poskrbeli, da se bo lahko Slovenija prvič v zgodovini pohvalila s spomladanskim nastopom v evropskem tekmovanju, je bilo torej dejavnih kar nekaj Slovencev. Lahko bi tudi sestavili enajsterico. Kako bi bila videti?

Napadalec St. Gallena Džengis Čavušević se še nekaj časa ne bo vrnil na igrišče, Matija Škarabot v skupinskem delu ni odigral niti ene tekme, čeprav je bil v kvalifikacijah pomemben člen reških uspehov ter nastopil tudi na znamenitem gostovanju v Stuttgartu. Marka Šulerja so poškodbe ovirale konec poletja, nato, ko je bil pripravljen za največje izzive, pa je nanj pozabil trener. Legia je izpadla, Korošec pa je s selitvijo v Maribor dobil priložnost, da v tej sezoni vendarle okusi draž izločilnih bojev lige Europa.

Samardžić s kapetanskim trakom dejaven od začetka do konca

Poškodbe v evropskih tekmovanjih niso ovirale le Mirala Samardžića, ki je kapetanski trak nosil na vseh šestih tekmah Šerifa.

V Moldaviji je klub iz Tiraspola razred zase, v Evropi pa še vedno ne spada med najboljše, tako da je bil izpad pričakovan. Je pa Jeseničan z nekaterimi predstavami, navdušila je predvsem tista na domači tekmi s Tottenhamom, ko se je odlično kosal z zvezdniki londonskega kluba, znova prebudil zanimanje selektorja in na zadnji letošnji reprezentančni tekmi tudi debitiral v državnem dresu.

Ne spreglejte