Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
13. 5. 2015,
20.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 13. 5. 2015, 20.29

8 let

Josip Iličić ima le deset odstotkov možnosti, da mu uspe

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po torku in sredi, ki sta minila v znamenju nogometne lige prvakov, bomo danes dobili še finalista nekoliko bolj skromne evropske nogometne lige. Za finale se bo potegoval tudi Josip Iličić.

Evropska liga je v primerjavi z ligo prvakov drugorazredno tekmovanje, v katerem nekaj več pozornosti pobere le finale. Prav za tega se bodo danes potegovali štirje klubi. Najboljši angleški, španski, nemški in italijanski klubi v tem tekmovanju kot po pravilu prednost namenjajo nekaterim nogometašem, ki sicer ne igrajo največ, a zdaj je sezona že tako daleč, da je vložek prevelik za preračunavanje.

Jasno je, da si tako Sevilla, ta brani naslov, kot tudi oba italijanska predstavnika Fiorentina in Napoli, želijo vstopnice za finale, ta bo 27. maja v Varšavi. Da bi bil za ukrajinski Dnipro, edinega polfinalista, ki ne prihaja iz pregovorno najmočnejših evropskih nogometnih lig, to pravcati podvig, je dejstvo.

Josip Iličić in soigralci so se že sprijaznili

Sevilla in Dnipro sta pred povratnima tekmama v prednosti. Španci v zelo veliki, Ukrajinci v nekoliko manjši. Andaluzijci, ki so pravcati specialisti za to tekmovanje, najboljši so bili že v letih 2006, 2007 in lani, ko so v finalu po enajstmetrovkah premagali lizbonsko Benfico Jana Oblaka, si želijo še drugič zapored povezati dve lovoriki v evropski ligi oziroma pokalu UEFA, kot se je tekmovanje imenovalo pred leti.

Pred domačimi navijači so zmagali s 3:0, zato bi bilo veliko presenečenje, če bi v Firencah zapravili tako visoko prednost.

Tudi zato, ker se zdi, da Fiorentina na finale niti ne računa. Njen trener je tako na prvi tekmi Josipa Iličića po tem, ko je najprej zatresel mrežo Juventusa v domačem prvenstvu, nato pa pospravil dva gola za hrbet vratarja Cesene, posadil na klop. Vmes je 27-letni Kranjčan navdušil tudi konec tedna pri zmagi nad Empolijem, dvakrat je zadel in podal za gol soigralca, a naj bi tekmo spet začel na klopi.

"Tudi če izpademo, bi se od Evrope radi poslovili z zmago," je medtem pred tekmo s Sevillo sporočil slovenski as.

Ne sanjarijo, saj so realni

Da so se Firenčani skoraj že sprijaznili z izpadom, so potrdile tudi besede njihovega trenerja dan pred tekmo.

"Težko bo, saj smo si priigrali velik zaostanek. Ne sanjarimo o tem, da bomo napredovali. Seveda verjamemo, da nam lahko uspe, a bo – realno gledano – težko. Dajem nam 10, največ 15 odstotkov možnosti za uspeh," je črnogled Vincenzo Montella, ki zagotovo ne bo računal na drugega slovenskega reprezentanta, ta vadi pod njegovim vodstvom. Jasmin Kurtić namreč ni prijavljen za Evropo.

Vroče bo, radi bi ponovili Diega Maradono

Na drugi tekmi bo verjetno veliko bolj vroče. Zelo vroče je bilo že po prvem "polčasu" v Neaplju. Po remiju z 1:1 in slabem sojenju je vročekrvni predsednik Napolija Aurelio De Larentiis izgubil živce in prvega človeka evropskega nogometa, Francoza Michela Platinija, pozval k odstopu. Jasno je, da bodo zato njegovi podrejeni v Ukrajini šli na vse ali nič in še vedno upajo na veliki finale. Če jim bo uspelo, bodo ponovili dosežek iz leta 1989, ko so v pokalu UEFA na krilih legendarnega Argentinca Diega Maradone prišli celo do zmage.

Ukrajinci bodo povsem drugačni

Svoje načrte imajo seveda tudi Ukrajinci. "Tokrat boste videli drugačen Dnpiro, kot ste ga spremljali pred tednom dni. V Italiji nismo bili takšni, kot znamo biti. Na igrišču bo drugačen Dnipro. Zdaj smo kljub slabi igri na prvi tekmi v dobrem položaju in verjamem, da bomo to izkoristili. Pričakujem, da nam uspe," pravi trener trenutno tretjeuvrščenega ukrajinskega moštva Miron Markevič.

In kakšen je utrip iz italijanskega tabora? "V klubu sem že nekaj časa, a moram priznati, da je ta ekipa najboljša do zdaj. Vsi, od nogometašev do tistih, ki v klubu skrbijo za opremo, živimo za to, da v Neapelj spet prinesemo evropsko lovoriko. Zato smo prepričani, da bomo izločili Dnpiro in se prebili v veliki finale," sporoča zvezdnik Napolija, Slovak Marek Hamšik, ki že osmo leto navdušuje vročekrvne neapeljske navijače.

Ne spreglejte