Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
18. 7. 2017,
13.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Josip Iličić Amir Ružnić Sampdoria Atalanta Fiorentina serie A italijansko prvenstvo Liga Europa

Torek, 18. 7. 2017, 13.55

6 let, 7 mesecev

Josip Iličić

Največji Katančev adut najraje govori na igrišču

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Josip Iličić Atalanta | Foto Twitter

Foto: Twitter

Slovenski nogometni reprezentant Josip Iličić, ki se je v poletnem prestopnem roku iz Fiorentine preselil k Atalanti in s tem poskrbel za slabo voljo v taboru Sampdorie, je zelo zadovoljen v novem klubu. "Srečen sem, da sem tukaj," se je 29-letni Kranjčan zahvalil vodstvu kluba za izkazano zaupanje.

V italijanski serie A igra veliko slovenskih nogometašev. Med njimi že vrsto let izstopa Josip Iličić. Jojo je najprej s svojim znanjem in zadetki obnorel navijače Palerma, se nato za devet milijonov evrov preselil v Firence, kjer se je skušal z vijolicami vmešati v boj za vrh razpredelnice, a so se načrti izjalovili, po zadnji sezoni (2016/17), v kateri je pri vijolicah bolj ali manj izgubil mesto v začetni enajsterici, pa se je odločil, da je napočil trenutek za spremembo.

Sampdoria jezna na Iličića in Ružnića

Kranjčan je z Atalanto sklenil triletno pogodbo. | Foto: Twitter - Voranc Kranjčan je z Atalanto sklenil triletno pogodbo. Foto: Twitter - Voranc Odpravil se je drugam. Sprva se je namigovalo, da bo sprejel ponudbo Sampdorie, ki mu je v Genovi odprla vrata, a je sledil nepričakovan preobrat. Ko so italijanski mediji že poročali o tem, da Iličića od zvestobe nekdanjemu italijanskemu prvaku loči le še majhna podrobnost, se je na trgu pojavil nov snubec.

Svoje pogoje je predstavila še Atalanta, ki bo letos v nasprotju s Fiorentino in Sampdorio nastopila v Evropi, ter prepričala Gorenjca. Ponudila je malenkost več od nekdanjega kluba Srečka Katanca (5,5 milijoa evrov) in poskrbela za največji letošnji slovenski nogometni prestop.

Slovenski zvezdnik se je odločil, da se bo preselil v Bergamo, kjer ga z odprtimi rokami ni pričakal le dober prijatelj in reprezentančni soigralec Jasmin Kurtić, ampak tudi celotno vodstvo 110-letnega kluba. Pri Sampdorii so se počutili opeharjene. Iličiću niso namenili prijaznih besed, podobno je veljalo za njegovega agenta Amirja Ružnića. Nekdanji nogometaš Interblocka in Maribora se s tem ni obremenjeval.

Vajen nastopov v Evropi

Iličić je v štirih sezonah v dresu Fiorentine v serie A dosegel 29 zadetkov. | Foto: Getty Images Iličić je v štirih sezonah v dresu Fiorentine v serie A dosegel 29 zadetkov. Foto: Getty Images V torek je prvič spregovoril o tem, kako se počuti v Bergamu, in se zahvalil klubskemu vodstvu. "Hvala trenerju, direktorju in predsedniku za prizadevanje, da sem prišel v Bergamo. To mi veliko pomeni," je dejal 44-kratni slovenski reprezentant in strelec štirih zadetkov, ki je v nasprotju z večino novopečenih soigralcev vajen nastopov v evropskih klubskih tekmovanjih.

Atalanta je v prejšnji sezoni osvojila visoko četrto mesto in bila največje pozitivno presenečenje lige. V Evropo se je uvrstila po sušnih 16 letih. Če bi bila le mesto višje, bi se pripravljala na nastop v kvalifikacijah za ligo prvakov, tako pa se ji obeta dolga evropska jesen v evropski ligi.

"Nastopov v ligi Europa sem že vajen. Letos jih bom nadaljeval, kar je razlog za dodatno zadovoljstvo. Srečen sem, da sem tukaj. Upam, da bomo nadaljevali pot, ki so jo začrtali soigralci v prejšnji sezoni. Morda naredimo še korak naprej," je izrazil željo in dodal, da je bila Atalanta, ko se je z njo pomeril kot nogometaš Palerma oziroma Fiorentine, v njegovih očeh vedno zelo zahtevna tekmica.

Visokih ciljev noče razkrivati

"Vedno si postavljam zelo visoke cilje, zato jih raje ne bi razkrival. Najraje govorim na igrišču," je poudaril izkušeni Slovenec. Na Apeninskem polotoku ni cenjen le zaradi mojstrskih zadetkov in nepredvidljivih podaj ter preigravanj, ampak tudi zaradi naziva hladnokrvnega in natančnega izvajalca kazenskih strelov. Čeprav ni imel večjih zdravstvenih težav, v zadnji sezoni pri Fiorentini ni več dobil toliko priložnosti, kot jih je pričakoval.

Poti sta se razšli, Iličić, ki se je po prihodu v Firence za kratek čas znašel v nemilosti navijačev, a jih nato pridobil na svojo stran z nogometnimi potezami, se je odločil za selitev. "V Bergamu se počutim odlično od prvega dne. Soigralci so zelo gostoljubni," ne skriva zadovoljstva.

Atalanta mu zaupa

V prejšnji sezoni je pri Atalanti blestel Jasmin Kurtić. | Foto: Getty Images V prejšnji sezoni je pri Atalanti blestel Jasmin Kurtić. Foto: Getty Images Pri Atalanti ga po napovedih trenerja Giana Piera Gasperinija čaka pomembna vloga v moštvu. Tekmovalna forma ne bo trpela, kar bo dodaten razlog za dobro voljo selektorja Katanca, ki se zaveda, da se bliža najverjetneje že odločilna kvalifikacijska tekma.

Slovenija bo v začetku septembra gostovala na Slovaškem, Iličić, v tem kvalifikacijskem ciklusu z naskokom najboljši slovenski igralec, pa bi lahko dočakal pomembno gostovanje v polni pripravljenosti.

"Verjamem, da smo z njim dobili dodatno vrednost, ki jo je iskal trener. Iličić je zelo kakovosten in dinamičen napadalec. Pričakujemo, da bo klubu v veliko pomoč," meni Giovanni Sartori, tehnični direktor Atalante. Klub iz Bergama je z 29-letnim Kranjčanom, rojenim v Prijedoru (ozemlje današnje Bosne in Hercegovine), sklenil triletno pogodbo.

Ni najdražja okrepitev

Atalanta je v prestopnem roku ostala brez nekaterih najboljših igralcev. Ambiciozni Milan, ki se krepi na vseh položajih, je na San Siro zvabil dva. Atalanto sta zapustila desni bočni branilec Andrea Conti, ki je rdeče-črne stal kar 25 milijonov evrov, in zvezni igralec Franck Kessie, ki prihaja iz Slonokoščene obale, Milan pa je v vlogi posojenega igralca Atalante stal osem milijonov.

Conti na poti v Azijo, kjer ga čakajo dvoboji Milana:

V blagajno Atalante se je zlilo kar nekaj denarja, ki ga je namenila nakupu novincev. Prihod Iličića jo je stal 5,5 milijona evrov. Slovenec ni najdražja letošnja okrepitev. Ta naziv si je prislužil 21-letni Belgijec Timothy Castagne. Prišel je iz Genka, je desni bočni branilec, ki pa lahko igra tudi na levi strani. Klub iz Bergama je zanj odštel šest milijonov evrov.

Ne spreglejte