Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
4. 6. 2013,
21.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Srečko Katanec Samir Handanović

Torek, 4. 6. 2013, 21.25

8 let

Jan Oblak v slogu Samirja Handanovića

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Le še dva treninga ločita slovenske nogometne reprezentante od petkove kvalifikacijske tekme proti Islandiji. V torek so v Šenčurju pri Kranju trenirali dvakrat.

Dopoldanski trening je minil brez kapetana Boštjana Cesarja. Nič hujšega, branilca italijanskega prvoligaša Chieva iz Verone je malce zdelala viroza. Preostali razen Vida Belca, ki ga je selektor, ki ima na voljo še tri vratarje, poslal domov, in Dejana Lazarevića, ki je zaradi poškodbe že zapustil izbrano vrsto, so trenirali. Dopoldanski trening, ki ga je spremljalo veliko število novinarjev, je minil v znamenju uigravanja položajev ob prekinitvah. Tako v obrambi kot v napadu slovenska reprezentanca v zadnjem času pri teh ni ravno blestela. Tudi pri petkovi odmevni zmagi nad Turčijo v Bielefeldu gre ob številnih dobrih stvareh slabosti iskati prav pri prekinitvah. Tega se selektor seveda zaveda, zato želi odpraviti napake. Dopoldne je 22 nogometašev treniralo slabo uro, popoldanski trening, ki se je začel nekaj minut pred pol šesto uro zvečer, je bil nekoliko daljši.

Novaković odličen tudi na treningih

Začelo se je z obveznim ogrevanjem, sledilo je podajanje žoge v parih na daljše razdalje, potem hitro kroženje žoge v igri deset na deset po polovici igrišča in za konec, podobno kot v ponedeljek, igra na močno skrajšanem igrišču na dva gola. Uigravanje v napadu in v obrambi. Selektor se zaveda specifičnosti reprezentančnih druženj, zato želi ta čas čim bolj izkoristiti za to, da se nogometaši med sabo začutijo tudi na igrišču. Tri ekipe po šest nogometašev, ki so skušali čim prej priti pred nasprotnikov gol. Zavzetosti ni manjkalo, motivacije prav tako ne. Bilo je kar nekaj povzdignjenih glasov, o ležernosti ne duha ne sluha. Tudi prvi zvezdnik ekipe, vratar Samir Handanović, je nekajkrat močno zavpil, ko igralci pred njim niso bili postavljeni tako, kot bi morali biti. Na igrišču spet zelo razigrani Kevin Kampl, zelo dobro razpoložen je bil tudi Mišo Brečko in si prislužil kar nekaj aplavzov približno 50 okoliških pristašev slovenske reprezentance, ki so si prišli ogledati torkov popoldanski trening. Da je v življenjski formi, je vnovič potrdil tudi Milivoje Novaković. Povratnik v reprezentanco, ki je na zadnjih dveh tekmah zabil dva gola, je mrežo vseh treh vratarjev rešetal kot po tekočem traku, postregel je z nekaj potezami za prste oblizniti. Igra sproščeno, samozavestno in odločno. Ob vsakem dotiku z žogo dokazuje, da je mojster okroglega usnja. Ni dvoma, Novagol je nazaj.

Neuspešno oponašal Panenko

Ob koncu treninga še serija enajstmetrovk. Kdor je želel, je lahko poizkusil z bele točke premagati enega izmed treh vratarjev, ki so se menjali med vratnicama. Za strel so se odločili skorajda vsi. Serijo je začel Jasmin Kurtić in z domiselno potezo – žogo je lahkotno po sredini gola udaril v slogu legendarnega češkoslovaškega zvezdnika Antonina Panenke -, ukanil Jasmina Handanovića. Pri enajstmetrovkah je blestel predvsem mladi Jan Oblak in ubranil kar tri od štirih strelov. Branil je v slogu mlajšega Handanovića, ki ga je v zadnjih letih kot specialista za strele z bele točke spoznala širna Evropa. Ni dvoma, mladi up slovenskega nogometa je v odlični formi.

Kot zadnji je k žogi pristopil branilec Siniša Anđelković, tudi on je streljal v slogu Panenke podobno kot Kurtić, a se ni izšlo. Žoga je sicer pretentala vratarja, a zletela kar precej nad prečko. Anđelković je nasmejal prisotne, še najbolj iskreno Srečka Katanca. Ko smo že pri selektorju, na popoldanskem treningu – v celoti so ga opravili vsi, le Andraž Struna ga je zaradi prejetega udarca zapustil deset minut prej, a ne gre za nič hujšega -, ni bilo moč videti obrisa postave, ki naj bi v petek pritekla na zelenico štadiona v Reykjaviku, a po videnem na dopoldanskem treningu in poznavajoč selektorja gre pričakovati, da bo ta identična petkovi s tekme v Bielefeldu. Z eno razliko. Interjev Handanović bo med vratnicama nadomestil Oblaka. ''Vzdušje je bilo že pred tekmo s Turki dobro, po zmagi je seveda še boljše. Komaj čakamo na petkovo tekmo,'' je Tim Matavž, ki bo tudi tokrat tekmo najverjetneje začel na klopi, potrdil, da napetost v izbrani vrsti narašča. Vse bolj je jasno, da je zmaga nad Turčijo prebudila slovenske nogometaše. Zdi se, da so prepričani v uspeh na tekmi proti Islandiji. Če bodo s severa Evrope res prinesli poln izkupiček, se bo vzdušje v javnosti le še stopnjevalo. V nasprotnem primeru bodo hitro tam, kjer so bili še pred tednom dni.

Ne spreglejte