Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
17. 1. 2018,
12.38

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Jürgen Klopp Liverpool špansko prvenstvo Atletico Madrid Marc Andre Ter Stegen Jan Oblak Jan Oblak

Sreda, 17. 1. 2018, 12.38

6 let, 3 mesece

Najboljši vratar španskega prvenstva

Poklon Janu Oblaku: končno najboljši v Španiji!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Jan Oblak | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak je v tej sezoni v španskem prvenstvu z Atleticom prejel le osem zadetkov. Dolgo časa je v točkovanju za dobitnika nagrade Zamora gledal v hrbet čuvaju mreže Marc-Andreju ter Stegnu, zdaj pa se je položaj obrnil v prid Škofjeločana.

Ko je Barcelona v nedeljo zvečer po hudem boju in veličastnem preobratu premagala Real Sociedad (4:2), njen vratar Marc-Andre ter Stegen pa je moral dvakrat po žogo v svojo mrežo, je postalo jasno, da je Jan Oblak prevzel vodstvo v točkovanju za lovoriko Zamora.

Slovenec napada tretjo zaporedno lovoriko

V najmočnejših evropskih ligah ni vratarja, ki bi prejel manj zadetkov od Škofjeločana. | Foto: Guliverimage/Getty Images V najmočnejših evropskih ligah ni vratarja, ki bi prejel manj zadetkov od Škofjeločana. Foto: Guliverimage/Getty Images Slovenski vratar jo je prejel že dvakrat zapored. Namenjena je vratarju, ki v sezoni španskega prvenstva brani na večini tekem in prejme najmanj zadetkov. Nekdanji vratar Olimpije in Benfice bi lahko nagrado, o kateri sanjajo vsi vratarji, ki si služijo kruh v Španiji, osvojil že tretjič.

Med vratnicama madridskega Atletica se je prelevil v specialista za srečanja, na katerih ohrani mrežo nedotaknjeno. V tej statistični prvini je v Španiji najboljši vratar v tem stoletju. V tej sezoni je na 19 nastopih prejel le osem zadetkov. Na 12 tekmah je ostal nepremagan in pomagal Atleticu, da se lahko pohvali z najboljšim obrambnim učinkom v petih najmočnejših evropskih ligah (angleško, francosko, italijansko, nemško in špansko prvenstvo).

Klubi iz petih najmočnejših lig, ki so prejeli najmanj golov v tej sezoni:

Klub Država Prejeti goli Tekme Gol na tekmo
Atletico Madrid Španija 8 19 0,42
Barcelona Španija 9 19 0,47
Bayern München Nemčija 12 18 0,67
Napoli Italija 13 20 0,65
Roma Italija 14 19 0,74

Manj kot deset zadetkov sta v ligah priljubljene "petke" prejela le Oblak in ter Stegen. Škofjeločan je na lestvici dolgo časa zaostajal za Nemcem. Ko pa je Atleticu v soboto pomagal do dragocene zmage pri Eibarju (1:0) in ponovno navduševal z obrambami, prvi vratar Barcelone pa je dan pozneje v San Sebastianu prejel dva gola, se je Oblak prebil na vrh.

Danes le gledalec na tekmi Atletica

Diego Simeone na pokalnih tekmah redno ponuja priložnost rezervnemu vratarju. | Foto: Reuters Diego Simeone na pokalnih tekmah redno ponuja priložnost rezervnemu vratarju. Foto: Reuters Atletico je v španskem prvenstvu na visokem drugem mestu. Za vodilno Barcelono zaostaja devet točk. V pokalu se je uvrstil med osem najboljših, danes pa bo odigral prvo četrtfinalno tekmo. Na Wanda Metropolitanu bo gostil Sevillo. Trener Diego Simeone je v skladu s tradicijo, ko gre za pokalna srečanja, poskrbel, da v vratih Atletica ne bo stal Oblak.

Škofjeločan sploh ne bo kandidiral za tekmo, od prve minute pa naj bi zaigrali Moya, Juanfran, Savić, Godin, Lucas, Koke, Gabi, Saul Niguez, Vitolo, Costa in Griezmann. To je že tradicija, kar zadeva nastope v pokalu. V Evropi, Atletico bo spomladi nadaljeval pot v ligi Europa, in domači ligi ima na položaju vratarja prednost Oblak, v pokalu pa dobi priložnost rezervni čuvaj mreže Miguel Angel Moya.

Liverpool bo Oblaka snubil šele poleti

Jürgen Klopp v zimskem prestopnem roku ne namerava iskati vratarske okrepitve. Poleti bi lahko bilo drugače ... | Foto: Getty Images Jürgen Klopp v zimskem prestopnem roku ne namerava iskati vratarske okrepitve. Poleti bi lahko bilo drugače ... Foto: Getty Images O Oblaku še vedno razmišlja angleški velikan Liverpool. Če bi ga želel kupiti, bi moral odšteti sto milijonov evrov, kolikor znaša Oblakova odkupna klavzula v pogodbi z Atleticom. Rdeče-beli bi si želeli, da bi bila še višja, a s 25-letnim Slovencem še niso sklenili novega dogovora. Oblak, ki je z Atleticom pogodbeno vezan do leta 2021, je po zmagi nad Eibarjem zaupal, da še ni bilo novih pogovorov.

Rdeči, ki so se jeseni v ligi prvakov dvakrat pomerili s slovenskim prvakom Mariborom, so namignili, da bi še radi pripeljali Oblaka na Anfield, a ne v zimskem, temveč poletnem prestopnem roku. O tem je poročal tudi španski športni dnevnik AS. Trener Liverpoola Jürgen Klopp tako pozimi ne namerava iskati novega vratarja.

Čeprav so navijači nezadovoljni s trenutnima kandidatoma (Nemec Loris Karius in Belgijec Simon Mignolet), poleg Oblaka pa bi radi v Liverpoolu videli tudi vratarja Rome Allisona Beckerja, jih je zadnja zmaga v angleškem prvenstvu, ko so rdeči na Anfieldu premagali Manchester City (4:3) in prvi v tej sezoni premagali izbrance Josepa Guardiole, spravila v boljšo voljo.

Za Oblaka se že dalj časa zanima tudi bogati francoski klub PSG, ki se bo v osmini finala lige prvakov udaril z Real Madridom. Beli baletniki so v veliki rezultatski krizi. Za mestnim tekmecem Atleticom s tekmo manj v prvenstvu zaostajajo kar deset točk …

Ne spreglejte