Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
19. 4. 2015,
21.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 19. 4. 2015, 21.10

8 let

Jan Oblak pluje po razburkanem morju

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
O Janu Oblaku v superlativih v zadnjih dneh govori celotna nogometna Evropa in z njo tudi svet, a jasno je, da se to lahko hitro spremeni.

Pustimo ob strani odlične predstave v evropski ligi in na Portugalskem v zadnji sezoni. Tudi sijajne obrambe v španskem pokalu v tej. Šele z bravuroznimi posredovanji na največji klubski nogometni sceni, na prvi tekmi četrtfinala lige prvakov proti Realu, pa tudi na povratni tekmi osmine finala proti Bayerju Leverkusnu, je ime Jan Oblak prišlo v uho vsakega, ki resneje spremlja najpomembnejšo postransko stvar na svetu. V nogometni javnosti v zadnjih dneh kar tekmujejo v tem, kdo bo mlademu slovenskemu vratarju namenil boljši kompliment.

Zdaj, ko je zablestel na odru, na katerega reflektorji sijejo najmočneje, je padel v razburkano morje svetovne slave, po katerem plujejo številni nogometni zvezdniki. Nekateri bolj, drugi manj uspešno. Marsikoga so ti močni valovi tudi posrkali vase. Če kaj, je za prizorišče, na katerem se je praktično čez noč znašel 22-letni nogometaš - nanj je v teh dneh upravičeno ponosna vsa Slovenija -, značilno to, da na njem danes si, jutri te že ni.

Dovolj je le usmeriti pogled v dva, ki sta v zadnjih letih v morju nogometnih zvezdnikov najuspešnejša, in jasno je vse. Cristiano Ronaldo in Lionel Messi vsako leto večkrat prehodita pot od vrha do dna. Z naskokom najboljši nogometaš, ki pomaga revnim in vzoren športnik je prvi danes, že jutri je aroganten in sebičen samovšečnež. Zadeva pa tako ali tako samo z enajstmetrovk.

Najboljši vseh časov, prijeten fant, ki bi si ga želela vsaka tašča, je na začetku drugi, ob koncu meseca je zavaljeni sladkosned, ki je lahko uspešen samo tam, kjer je zdaj - pri Barceloni seveda vsi igrajo samo zanj -, utaja davke in iz garderobe vodi klubsko politiko.

Tako pač je v današnji družbi. V informacijski dobi, ko novice na stotine milijonom nogometnih navdušencev servirajo iz sekunde v sekundo. In v iskanju naslovnikov to, kar se je zgodilo včeraj, ni več zanimivo. Danes je Oblak mogočnejši od Kitajskega zidu, že v četrtek zjutraj ga bodo morda številni zmerjali, da je bolj luknjast kot švicarski sir. V nogometu, ki se zdi veliki večini tako preprost, da v njem vsakdo misli, da ve vse, takšna nihanja pridejo še bolj do izraza. Pri vlogi vratarja, ki je v tem morju čustev zagotovo najbolj kritična, toliko bolj.

Zato je jasno, da bodo v življenju zdajšnjega junaka, ki ga v teh dneh od Madrida do Škofje Loke nosijo po rokah, prišli tudi slabši dnevi. Takrat bo pomembno predvsem to, da bo psihično močan. Da bo vse skupaj vzel kot del igre in samozavestno zakorakal v prihodnost. Ker je do zdaj že večkrat dokazal, da gre za fanta z zelo samozavestno držo in izrazito pozitivno naravnano miselnostjo, dvomimo, da se bo takrat utopil.

Ker je, če se dotaknemo še aktualnega trenutka, v odlični formi in tudi zato, ker bo Real močno oslabljen, in na zmago nad Atleticom čaka že sedem tekem zapored, pa verjamemo, da se bo v sredo pozno večer skupaj s soigralci veselil velikega uspeha in še utrdil status, ki si ga je priboril v zadnjih dneh. Pred njim je najpomembnejša tekma v karieri, gledano iz današnje perspektive. In le ena izmed mnogih, če pogled usmerimo daleč v prihodnost. V to smo prepričani.

Ne spreglejte