Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
26. 8. 2015,
22.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid Real Madrid Barcelona PSG Bayern München Juventus

Sreda, 26. 8. 2015, 22.02

8 let

Jan Oblak je med elito dobil slovensko družbo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Danes ob 17.45 bo na sporedu žreb skupinskega dela elitne klubske nogometne lige, v katerem žal ne bo kluba iz Slovenije, a bo imela vseeno slovenski pridih.

Lani, pred skoraj natanko letom dni, smo v Sloveniji z zanimanjem spremljali, koga bo žreb namenil Mariboru, ta je poskrbel, da se je liga prvakov po 15 letih čakanja še drugič v zgodovini ustavila v Sloveniji, letos nimamo takšne sreče. Slovenski prvak se je spotaknil že ob prvo stopničko, kazahstanskega prvaka Astano, ki je pozneje izločil še dva kluba in prišel do velikega uspeha. Prvič se je znašel med evropsko klubsko nogometno lovoriko. Podobno velja tudi za slovenskega reprezentanta, ki igra v Astani, Branka Ilića.

Ni pa Ljubljančan edini Slovenec, ki je v elitni druščini, v katero se je 22 ekip prebilo neposredno, deset pa prek zahtevnih kvalifikacij. Med tistimi, ki jim ni bilo treba vanje, je madridski Atletico. Klub, katerega barve uspešno brani mladi vratar Jan Oblak. Finalisti lige prvakov iz sezone 2013/14 imajo tudi v novi sezoni v Evropi visoke cilje.

El clasica v skupini ne bomo videli

Ob Madridčanih bodo v tej sezoni v ligi prvakov nastopali še kar štirje španski predstavniki. Branilka naslova Barcelona, Real Madrid in Sevilla, ki si je nastop v njej prislužila z zmago v evropski ligi, kar je novost. Valencia, peti španski klub, se je v njo prebil skozi sito kvalifikacij. Pet klubov iz ene države je rekordna številka. Toliko jih do zdaj v tem tekmovanju ni bilo še nikoli.

Ekipe bodo, tako kot vedno, razvrščene v osem skupin od A do H. Igrale bodo med seboj, šest tekem, vsaka z vsako doma in v gosteh. Prvouvrščena kluba iz vsake skupine napredujeta v izločilne dele, ki se začnejo prihodnje leto, tretji gre v šestnajstino finala evropske lige, medtem ko se bo zadnjeuvrščeni, podobno kot Maribor lani, poslovil od Evrope.

Ekipe so pred žrebom razvrščene v osem bobnov. Ekipe iz istega bobna ne morejo biti izžrebane v isto skupino. Podobno velja za moštva, ki prihajajo iz istih držav, kar pomeni, da obračuna španskih velikanov, el clasica med Realom in Barcelono, seveda ne moremo videti.

Veliki finale bo v Milanu

V prvem bobnu so prvaki najboljših sedmih evropskih lig in evropski prvak. Ker naslov brani Barcelona, ta je tudi španski prvak, se je v njem znašel tudi prvak osme najboljše evropske lige, nizozemske. V preostale tri bobne so klubi razvrščeni glede na evropski koeficient.

Liga prvakov se bo začela sredi septembra, končala pa 28. maja prihodnje leto z velikim finalom na štadionu San Siro v Milanu.

Ne spreglejte