Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 3. 2009,
23.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 3. 2009, 23.11

8 let

Jan Koprivec: Želje iz otroštva so se mi uresničile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogometaš Jan Koprivec, ki je v dresu Udineseja sicer že debitiral v italijanskem pokalu, je v nedeljo proti Genoi v statistiko vpisal prvih 85 minut nastopanja v domačem prvenstvu.

Potem ko je obetavni slovenski vratar silno uspešno premiero v dresu Videmčanov doživel 12. novembra minulega leta, ko si je Udinese na krilih Jana po strelih z bele točke priigral četrtfinalno vozovnico italijanskega pokala, je Jan v nedeljo "krst" doživel še v Serie A.

"Ni bilo slabo, ampak …"

Nesrečna poškodba prvega vratarja Udineseja in slovenske članske izbrane vrste Samirja Handanoviča v peti minuti je bila tako usodna, da je bil 24-letni Ljubljančan prisiljen zapustiti nogometne zelenice. Nastalo vrzel je tako zapolnil 20-letni Koprčan, ki se je na srečanju izkazal z odličnim posredovanjem. "Bil sem emocionalen … Ni bil prisoten strah, ampak zgolj pozitivna trema na začetku. Prav tako so me soigralci dobro sprejeli. Če pogledam skozi celotno tekmo, ni bilo slabo, ampak je bila ena napaka, ki je bila drago plačana. Vsekakor pa je bilo lepo zaigrati na tako lepem štadionu. Če ne bi prejeli prvega gola, bi lahko bil razplet povsem drugačen. Na tribunah je bilo okoli 30-40 tisoč gledalcev in nikoli še nisem zaigral pred tolikšno množico. V ozadju sem sicer slišal navijače, a sem jih izoliral," je nič kaj evforično in realno na tleh v uvodu za Sportal občutke po srečanju proti Genoi slikovito opisal Jan Koprivec.

12. november, 22. marec …

Bržkone je po lanskem, sicer že omenjenem 12. novembru, 22. marec nov dan, ki nedvomno ne bo šel v pozabo. Vsaj za Jana … Kakšno razliko je mladi nogometni up, ki je v pokalu sicer že nastopil v minulem letu v dresu Cagliarija, občutil med debijema v pokalu in prvenstvu v dresu Udineseja? "Ni razlike, tekma je tekma. Edina razlika je v tem, da je bila v pokalu neposredna tekma, saj je bila odločilna. Zaradi takratnih strelov z bele točke je bilo prisotnih več čustev … Proti Genoi je bilo kljub porazu tudi nekaj pozitivnega, kar sem namreč sanjal že od majhnih nog. Želje iz otroštva, zaigrati v Serie A, so se mi uresničile," je presrečen dejal Koprčan, ki je nedeljsko srečanje, na katerem je sicer njegova ekipa z 0:2 klonila, ocenil: "Nikoli ne rad komentiram sodnikov, a tokrat je bilo sojenje preveč očitno. Upam, da napak, ki jih je sodnik naredil, ni naredil zanalašč in je šlo bolj za njegovo nerodnost. Namreč, mi nismo igrali slabo, Genoa je nenazadnje na četrtem mestu, ampak bili smo prikrajšani za enajstmetrovko."

"Ne skrivam se za napakami"

Kaj je Janu po vstopu na igrišče dejal Handanovič, ki je v ponedeljek v Barceloni že prestal operacijo kolena? "Po poškodbi je takoj pokazal z roko, da potrebuje zamenjavo. Sam sem si nadel rokavice, oblekel dres in odšel na igrišče. Ko je Samir zapuščal zelenice, mi je dejal, da naj igram kot da je prijateljska tekma in kot da sem na treningu, …" nam je zaupal eden največjih slovenskih nogometnih upov, ki ga je trener v nedeljo na klop Videmčanov postavil tudi zaradi poškodbe prsta Emanuela Belardija, ki jo je slednji staknil sredi tedna. Če bo do povratka Handanoviča Jan prvi vratar "črno-belih", se poraja vprašanje, kako se bo spopadel s to vlogo … "Normalno. Poskušal se bom čim bolje skoncentrirati, še naprej dobro trenirati in narediti čim manj napak, ki sem jih naredil proti Genoi … Za napakami se namreč ne skrivam in sem povsem realen … Ko si dober, moraš biti na realnih tleh, ko pa narediš napako, se za slednjo nikakor ne smeš skrivati," je povsem realno razlagal mladi Primorec, katerega cilji do konca sezone so: "Biti za vsako srečanje maksimalno pripravljen. Če se trener odloči, da me pošlje v igro, moram biti pripravljen in narediti tisto, kar se od mene pričakuje."

Trinajstouvrščeno ekipo italijanskega prvenstva po reprezentančnih tekmah čaka silno zanimiv dvoboj na štadionu Friuli, kjer bodo gostili vodilni Inter. Pričakovanja …"Oni se z Juventusom potegujejo za naslov in na srečanje bodo nedvomno šli dvestoodstotno. Mi pa kljub vsemu potrebujemo točke, čeprav vse upe polagamo na pokal UEFA. A to ne pomeni, da lahko v prvenstvu 'kiksamo'," je odločno dejal Jan, ki je pred prihodom k Udineseju, s katerim je 10. julija 2008 podpisal petletno pogodbo, na Sardiniji branil barve Cagliarija.

Vpisali so se v zgodovino kluba

Videmčani pa so 19. marca postavili še en mejnik … Namreč, prvič v zgodovini kluba so si v pokalu UEFA priigrali četrtfinalno vozovnico, nenazadnje pa so izločili celo branilce naslova, ruski Zenit. "To je velik uspeh za klub in s tem smo se vpisali v zgodovino kluba. Udinese namreč ni bil še nikoli v četrtfinalu pokala UEFA. Upam, da se ne bomo zaustavili tukaj, čeprav nas v nadaljevanju čaka Werder," je optimistično pripovedoval Jan, ki je glede klubskih ciljev do konca sezone dodal: "Uvrstili smo se v četrtfinale pokala UEFA, v prvenstvu pa si želimo vknjižiti čim več točk. Nedvomno se bomo osredotočili bolj na evropsko tekmovanje, a prvenstvo zaradi tega ne bo in ne sme trpeti."

"Noben igralec ni zvezdnik"

Pred obetavnim nogometašem ni počitka, ampak nove zahtevne preizkušnje in novi izzivi. Prvi bo že 31. marca, ko se bo mlada reprezentanca do 21 let na Malti na kvalifikacijskem srečanju za evropsko prvenstvo spopadla z Malto. Mladi slovenski upi se bodo na skupnem zboru sestali v sredo, zatem pa se bodo odpravili v Maribor, kjer se bodo do nedelje, do odhoda na Malto, pripravljali na torkovo srečanje. Cilji so nedvomno kvalifikacije začeti s polnim izkupičkom …

"Od srede naprej razmišljamo zgolj o Malti. O slednji mora razmišljati celotna ekipa in če bo pristop pravi, pozitivni rezultat ne bi smel izostati. Vesel sem, da se v tej reprezentanci noben igralec nima za zvezdnika in smo vsi enaki. S tako ekipo in pravim razmišljanjem se lahko daleč pride. Sicer se nahajamo v težki skupini, a gremo s tekme v tekmo in videli bomo, kaj se bo zgodilo," je glede reprezentančne tekme odločno zaključil nogometaš z razkošnim talentom, ki se zaradi igranja na Apeninskem polotoku ne počuti nič kaj zvezdniško.

Ne spreglejte