Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 7. 2010,
7.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 7.32

8 let

Jabulani: kamen spotike ali darilo nogometu?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Uradna žoga 19. SP v nogometu, poimenovana Jabulani, je s svojo nepredvidljivostjo na jugu Afrike dvignila nemalo prahu. Odgovorne osebe pri Adidasu so mnenja, da povsem po nepotrebnem.

Kritike na račun žoge Jabulani – v jeziku isiZulu pomeni praznovati – so na svetovnem prvenstvu prerasle v vsakodnevno folkloro. Sploh v obdobju uvodnih tekem v skupinskem delu, ko smo lahko vse zadetke prešteli skoraj na prste ene roke in je večina nogometašev v iskanju dežurnega krivca s prstom kazala prav na žogo. Bila naj bi nepredvidljiva, kar nekoliko preveč živahna, povzročala težave z nemogočim odbojem in mnoge igralce, ki zagotovo niso čez noč pozabili nogometnih veščin, prisilila v začetniške težave. Kdo je zdaj kriv? ''Naslišal sem se že vseh mogočih kritik. Pred prvenstvom so obstajale bojazni, da bo preveč zadetkov, ko se je tekmovanje začelo, se je zgodba obrnila in je bilo slišati, da jih bo premalo, potem je žoga kar naenkrat motila vratarje, spet prihodnji teden napadalce … Naj se odločijo,'' je Sportalu zaupal Thomas van Schaik, vodja oddelka za stike z javnostmi pri Adidasu. Ne pozabimo. Slednji je pri izboru uradne žoge svetovnih prvenstev tesno povezan že vse od leta 1970.

Nogometne zveze so lahko izbirale

''Nogometašem smo že decembra 2009, ko se je Jabulani prvič predstavil, povedali, da bodo imeli opravka z novo in inovativno žogo. Najboljšo, kdajkoli narejeno pri Adidasu. Zato smo jim svetovali, da jo čimprej preskusijo. Nekateri so jo uporabljali. Denimo v ligaških tekmovanjih v Argentini, JAR, ZDA, Nemčiji, Avstriji, Španiji, Belgiji, na Portugalskem, Japonskem in Kitajskem, verjetno sem še koga pozabil, bila je prisotna na letošnjem afriškem prvenstvu v Angoli, na klubskem svetovnem tekmovanju … Vsi so uporabljali to žogo, zdaj pa poslušamo očitke, češ da je to nova žoga. To je čudno. Vseh 32 nogometnih zvez predstavnic udeleženk SP 2010 je imelo že februarja, ko je nastopil prvi mednarodni termin za prijateljske tekme, na voljo dostop do 25 žog. Torej so lahko izbirali. Če pač niso tega izkoristili, so si sami krivi,'' je izpostavil Nizozemec, ki je zelo ponosen na rojstvo žoge s povsem radikalno novo tehnologijo. Žogo po novem sestavlja le osem, popolnoma novih, termično vezanih 3D panel, ki so prvič ulite sferično. Žoga je zaradi tega popolnoma okrogla in bi morala biti še bolj natančna kot kdajkoli prej. Morala bi biti, a je na južnoafriških zelenicah še vedno opaziti napake in nenatančne predložke, je pa po drugi strani tudi res, da je slednjih vedno manj, saj na tekmovanju vztrajajo samo še najboljše ekipe. In nekaj tekem osmine finala, če pri tem odmislimo sporne sodniške odločitve, je resnično postreglo z atraktivnim in učinkovitim nogometom. Morda pa so se noge najboljših virtuozov na svetu le navadile na vse novosti, ki jih ponuja Jabulani.

Bajeslovni zaslužek Adidasa

''Predstavljajte si, da ste denimo angleški reprezentant. Gostujete v Švici in igrate z žogo znamke Puma, potem se vrnete domov in se borite za prvenstvene točke z žogo znamke Nike, potem pa vas čaka še srečanje v ligi prvakov, tokrat z Adidasovo žogo. Torej, v enem tednu spoznate tri različne žoge. A tu govorimo o najboljših igralcih na svetu, ki bi se morali navaditi na to žogo, še posebej zato, ker je najboljša, kar smo jih kdajkoli naredili. In še nekaj bom povedal. Tudi žoga Jabulani je okrogla. Tako kot vse druge, ki smo jih doslej naredili. Ne bi smela predstavljati nobenih skrivnostnih težav,'' je sredi razstavnega prostora v Johannesburgu pojasnjeval dolgoletni uslužbenec Adidasa, ki je izjemno ponosen na izvrstne tržne rezultate. V začetku leta, ko je Jabulani šele začel resneje spoznavati svet, je vodstvo nemškega velikana ocenjevalo, da bodo leto, vsaj kar se tiče nogometnega področja, zaključili z zaslužkom 1,3 milijarde evrov. ''Pred nekaj dnevi smo že presegli 1,5 milijarde. Proti vsem pričakovanjem. Samo s prodajo nogometnih proizvodov. Prodali smo 6,5 milijonov dresov in 20 milijonov žog. Vsaka trinajsta izmed teh je Jabulani, ki je v tem trenutku tudi najbolj prodajana žoga na planetu.''

V finalu Jo'bulani

Zanimivi so tudi standardi Adidasa. FIFA je ''zabičala'', da mora uradna žoga prvenstva tehtati med 410 in 450 gramov, uspešna blagovna znamka z znamenitimi tremi črticami pa je storila še korak naprej. ''Mi dovolimo le odstopanje v vrednosti štirih gramov. Dva več ali dva manj. Teža žoge Jabulani je drugače 440 gramov. Svetujem vsakemu izmed kupcev, da stopi doma v kuhinjo in izmeri težo žoge na tehtnici. Ne bi smelo priti do večjega odstopanja,'' zagotavlja van Schaik, ki se že neizmerno veseli sklepnega dejanja, velikega finala SP. Tudi takrat bodo imeli nogometaši opravka z Jabulanijem, ki pa bo za to priložnost zaradi prizorišča – štadiona Soccer City v Johannesburgu – preimenovan v Jo'bulani.

Ne spreglejte