Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
10. 7. 2014,
6.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

polfinale Nizozemska Argentina Louis van Gaal Arjen Robben Wesley Sneijder

Četrtek, 10. 7. 2014, 6.33

8 let

Izmučeni kapetan preprečil nov šov Krula

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Finalni par jubilejnega 20. svetovnega nogometnega prvenstva je znan. Nemčiji se je po pravi uspavanki in po bolj zbranem streljanju enajstmetrovk v finalu pridružila Argentina.

Čeprav se je zadnji medsebojni obračun med tulipani in gavči leta 2006 na SP v Nemčiji končal z 0:0, si nihče ni mislil, da bomo gledali tako uspavanko tudi v Sao Paulu. Zgodilo pa se je ravno to. Robina van Persieja in Lionela Messija, pa čeprav sta oba igrala, tako rekoč nismo opazili in ob podatku, da sta bila najboljša moža na igrišču Javier Mascherano in Ron Vlaar, se ve, kakšno tekmo smo spremljali.

Sledili so podaljški, a vsem na svetu bi naredili uslugo, če bi turški sodnik že po 90 minutah tekme takoj določil, naj o potniku v finale odločajo enajstmetrovke. Na koncu smo res spremljali strele z bele točke, tam pa je argentinski vratar Sergio Romero ubranil strel Vlaara in Wesleyja Sneijderja, kar je bilo tudi dovolj za uvrstitev v veliki finale.

Če bi lahko, bi Krul spet branil enajstmetrovke

"Izpasti na tak način je najslabše mogoče. Enajstmetrovke so čista loterija, kjer zmaga srečnejše moštvo. Na svojo žalost smo tokrat kratko potegnili mi. Argentinci nas niso premagali, kljub temu pa se bomo morali zadovoljiti s tekmo za tretje mesto," je bil po izpadu iz boja za zlato odličje razočaran nizozemski selektor Louis van Gaal, ki mu je tokrat zmanjkalo menjav, sicer bi spet videli slovito vratarsko menjavo med Jesperjem Cillessenom in Timom Krulom, ki je obrodila sadove v četrtfinalu proti Kostariki. Po tekmi je to tudi priznal: "Indija sem potegnil na klop, ker je že imel rumen karton in nisem hotel tvegati, da bi prejel še enega. De Jong se je ravno vrnil po poškodbi, zato tudi z njim nisem hotel tvegati celotnega obračuna in s tem nove poškodbe, van Persie pa od utrujenosti ni mogel več hoditi. Če bi mi ostala še kakšna menjava, bi znova iz igre potegnil Cillessena in v igro poslal Krula. Žal se tokrat ni izšlo."

Kljub porazu proti Argentini je 62-letni strokovnjak s celotnim turnirjem zadovoljen. Ne nazadnje so turnir odprli s fantastično zmago nad še vedno aktualnimi svetovnimi prvaki Španci, ki so jih razstrelili s kar 5:1: "Za nami je odličen turnir. Nekateri so nam napovedovali, da ne bomo prišli iz skupine, a smo redni del končali celo kot prvi. V izločilnih bojih smo premagali še Mehiko in Kostariko in bili vsaj enakovreden tekmec Argentini, če ne celo za odtenek boljši."

Branilec Aston Ville bi se raje veselil, kot pa igral dobro

Eno boljši tekem ne samo na tem prvenstvu, morda v celotni svoji karieri, je pokazal nizozemski branilec Ron Vlaar, a v loteriji je bil ravno on tisti, ki je prvi poslal žogo v vratarja Romera. "Vem, da sem igral dobro, a kaj ti to pomaga, če smo zdaj ostali praznih rok. Veliko raje bi videl, da bi naredil kakšno napako med tekmo, na koncu pa bi se po streljanju enajstmetrovk veselili mi. Pred poskusom nisem bil nervozen, vedel sem, kaj moram storiti. Žoga bi morala v gol, a ni šla. Neverjetno, težko mi je pri srcu, a to je šport," je obžaloval zapravljeno priložnost branilec Aston Ville. Podobno nesrečen pa je bil tudi Wesley Sneijder: "Ne vem, kaj naj rečem v tem trenutku. Poraz nas boli, mene še toliko bolj, ker sem zapravil enajstmetrovko."

Tekma za tretje mesto nima smisla

Nizozemcem zdaj ostane tolažilni mini finale, kjer se bodo v soboto v Brasilii za tretje mesto udarili s še bolj razočaranimi Brazilci. "Že deset let govorim, da se tekme za tretje mesto ne bi smele igrati. Nikakor ni pošteno, da ima ena ekipa za počitek na voljo dan več. Kot sem že rekel, za nami je odličen turnir, a če bomo izgubili dvakrat zapored, bo to celotno sliko povsem pokvarilo. Nikakor ne iščem izgovora za poraz, a ta tekma ne bo pokazala realne slike razmerja moči. Nagrada, tista, ki jo vsi hočemo, je le ena, zato tekma za tretje mesto nima nikakršnega pomena," je sklenil nizozemski strateg.

Ne spreglejte