Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
30. 9. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 Benjamin Verbič slovenska nogometna reprezentanca Köbenhavn liga prvakov Club Brugge Porto Leicester City Thomas Delaney Danska Hans Christian Andersen

Petek, 30. 9. 2016, 10.00

6 let, 6 mesecev

Intervju s slovenskim reprezentantom Benjaminom Verbičem

Slovenec piše danske pravljice in uživa ob Sekciji 12

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30
Benjamin Verbič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Danski pisec Hans Christian Andersen je napisal tudi pravljico o Grdem račku, ki se mu posmehujejo zaradi drugačnosti, na koncu pa vse očara kot prekrasen labod. Podobno preobrazbo v nogometni ligi prvakov doživlja danski prvak Köbenhavn, pri katerem igra tudi slovenski reprezentant Benjamin Verbič.


Pri eni najlepših nogometnih zgodb tega tedna je imel prste vmes tudi Benjamin Verbič. Slovenski reprezentant se je v ligi prvakov s Köbenhavnom znesel nad belgijskim prvakom Club Brugge (4:0). Po veliki zmagi je priznal, da se tako dobro v športni karieri še ni počutil. ''Za nami je resnično čudovit večer v najmočnejšem nogometnem tekmovanju, tako da se je bilo zjutraj zelo lepo prebuditi,'' je iz Danske sporočil 22-letni Vojničan. Odigral je 67 minut in na največji tekmi kariere prispeval podajo za drugi zadetek danskega prvaka.

Kmalu ga čakajo novi izzivi. Že v ponedeljek se bo pridružil pripravam slovenske reprezentance na kvalifikacijski tekmi s Slovaško in Anglijo. ''Želim vseh šest točk,'' nam je zapisal v enem izmed odgovorov. Pogovor smo opravili prek elektronske pošte, saj je postal po neprijetni izkušnji, ko so bili njegovi odgovori v enem izmed medijev interpretirani drugače, previdnejši v izjavah. Na področju komuniciranja mu po novem pomaga Alen Obrez, s katerim je sodeloval že v Celju.


Kakšna je nogometna evforija v Köbenhavnu, ko ste se po dveh krogih lige prvakov in kar štirih osvojenih točkah nepričakovano zavihteli na visoko drugo mesto? Pred danskim prvakom je le Leicester City ...
Po mestu je mogoče občutiti ljubezen Dancev do nogometa, kar me resnično veseli. Nogomet je najpomembnejša postranska stvar ravno zaradi količine čustev, ki so v njem prisotne. Tudi Danci so izredno strastni navijači, njihovo pripadnost klubom je moč opaziti na vsakem koraku. V našem primeru bi morda še posebej izpostavil našo navijaško skupino Sekcija 12 (Sektion 12), ki je zares fanatična, užitek je igrati ob njihovem navijanju.

Je torkov večer spominjal na katero izmed pravljic danskega pisca Hansa Christiana Andersena?
Razpletlo se je zares sanjsko, drži, morda celo pravljično. A vsi vemo, da smo do tega prišli s trdim delom in to je tudi načrt za prihodnje preizkušnje. Kar se tiče Andersena, mislim da ni otroka, tudi v Sloveniji, ki ne bi poznal njegovih pravljic (najbolj znane so Palčica, Grdi raček, Deklica z vžigalicami in Cesarjeva nova oblačila, op. p.). Njegova dela so pomembna kulturna dediščina Dancev.

Danski prvak Köbenhavn, pri katerem nastopa 22-letni Vojničan, ni izgubil že 21 tekem zapored. | Foto: Vid Ponikvar Danski prvak Köbenhavn, pri katerem nastopa 22-letni Vojničan, ni izgubil že 21 tekem zapored. Foto: Vid Ponikvar Belgijskega prvaka ste premagali kar s 4:0. Je pred tekmo sploh kdo pričakoval kaj podobnega?
Želeli smo si nadgraditi dober rezultat iz uvodnega obračuna s Portom (1:1) in tako priti do zmage ter treh točk. Naša želja je seveda spomladansko igranje v evropskih pokalih, kar lahko dosežemo le s kontinuiranim zbiranjem točk. Vsi vemo, da so v ligi prvakov le najboljša evropska moštva, zato težko kdorkoli pričakuje tako visoke zmage. Nam je to uspelo, zato smo seveda še toliko bolj zadovoljni.

Glede na to, da ste zapravili še 11-metrovko in še nekaj zrelih priložnosti, bi lahko zmagali še višje.
Težko je soditi, kakšna bi bila lahko zmaga, če bi zadeli še enajstmetrovko ali katero izmed priložnosti. Pomembno je, da nam je uspelo priti do treh točk, z igro pa zadovoljiti tudi naše pristaše.

So bili Belgijci tako slabi ali vi tako dobri?
Odigrali smo zares dobro partijo, bili smo agresivni, organizirani, čvrsti v dvobojih … To je bil recept za zmago, ki ga bomo skušali udejanjiti tudi na drugih tekmah. Belgijci so nedvomno izjemno kakovostni, a tokrat smo bili mi boljši in bolj lačni zmage.

Prvi polčas se je končal brez zadetkov. Kaj ste si dejali med polčasom, da ste nato pomendrali goste in zmagali kar s 4:0?
Izpostavili smo željo, da dosežemo gol čim prej v drugem delu, saj smo vedeli, da bo sicer iz minute v minuto težje streti njihov odpor. To nam je dokaj hitro tudi uspelo, kljub vodstvu pa smo še naprej agresivno napadali in s tem pravzaprav onemogočili vse njihove poizkuse.

Prispevali ste podajo za redko viden evrogol. Bi lahko rekli, da je bil to popoln strel soigralca Thomasa Delaneyja?
Uspel mu je zares lep strel, tudi v preteklosti je že zadeval iz podobnih situacij. Definicijo popolnega strela je težko podati, zame je vsak zadetek popoln strel (smeh). 

Je bila to vaša največja tekma v karieri?
Vsekakor.

O čem ste razmišljali, ko ste na štadionu Parken poslušali himno lige prvakov?
Navdajali so me posebni občutki, lepo je začeti tekmo v ligi prvakov. Še posebej sem bil vesel, da sta me s tribun spremljala moja starša, ki sta mi dajala dodatno spodbudo, pa tudi nekaj drugih prijateljev.

V Portu ste osvojili točko, zdaj pa nadigrali še belgijskega prvaka. So vam narasli apetiti in želite v osmino finala lige prvakov? Ali pa vsaj na tretje mesto, ki prinaša evropsko pomlad?
Kot sem že dejal, si želimo prezimiti v Evropi. Ker smo športniki, seveda želimo na prvi dve mesti, zaenkrat pa nam kaže kar dobro. Vsekakor pa je na voljo še dvanajst točk, za uresničitev tega cilja bomo morali prikazati še štiri dobre partije.

Kako so Danci ocenili tole zmago? Je največja, najbolj mogočna v zgodovini kluba?
Zagotovo je to ena najuspešnejših tekem našega kluba, vendarle gre za ligo prvakov, v kateri ni slabih moštev.

Danski prvak je visoko zmagal, pred več kot desetletjem pa ni bilo tako. Leta 2004 je doživel na Parknu katastrofo, saj je izgubil s slovenskim prvakom Gorico neverjetnih 0:5 in izpadel. Ste se, odkar ste član Köbenhavna, kaj pogovarjali o tem porazu?
Moram priznati, da ne.

Kdaj boste dosegli prvi gol v ligi prvakov? Do zdaj je to uspelo le sedmim Slovencem. Kdo je po vašem mnenju največji favorit, da ga doseže naslednji? Vi, Mevlja, Stojanović ali Šporar?
Upam, da bom to jaz in da mi bo to uspelo že v naslednjem krogu (smeh). Zelo pa seveda privoščim tudi Mihi, Petru in Andražu.

Že prihodnji ponedeljek sledi čas za reprezentančni zbor na Brdu pri Kranju. Kaj pričakujete od tekem s Slovaško in Anglijo?
Osebno bi si želel dveh zmag, zagotovo bomo tako tudi igrali. Ker se seveda borimo za uvrstitev na svetovno prvenstvo, bomo zadovoljni le z novimi točkami.

Priprave slovenske reprezentance na kvalifikacijski tekmi s Slovaško in Anglijo se bodo začele v ponedeljek. Verbič v izbrani vrsti sodeluje tudi s pomočnikom selektorja Alešem Čehom. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Priprave slovenske reprezentance na kvalifikacijski tekmi s Slovaško in Anglijo se bodo začele v ponedeljek. Verbič v izbrani vrsti sodeluje tudi s pomočnikom selektorja Alešem Čehom. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Čutite, da v državnem dresu še niste pokazali vsega, kar znate?
Prepričan sem, da lahko reprezentanci še veliko dam. Nastopanje v slovenskem dresu je izredna čast in tudi v prihodnje bom seveda dal svoj maksimum, da reprezentanci pomagam do uvrstitev na največjem tekmovanju.

Ne spreglejte