Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
28. 3. 2015,
2.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Josip Iličić Branko Ilić Dejan Lazarević Valter Birsa Kevin Kampl Andraž Struna San Marino

Sobota, 28. 3. 2015, 2.37

8 let

Iličić se ni obremenjeval: Kar je bilo, je bilo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Leto 2015 se je za slovensko nogometno reprezentanco začelo izvrstno. Katančeva četa se je znesla nad San Marinom, zadetke je doseglo rekordnih šest igralcev, vključno s povratnikom Josipom Iličićem.

Kot prvi je strelski led na kvalifikacijski tekmi za EP 2016 v Ljubljani prebil Josip Iličić. Izkoristil je pretkano podajo Valterja Birse, se znašel sam pred vratarjem San Marina, ki si je kljub prejetim šestim zadetkom za prikazano zasluži visoke ocene, ga nato spretno zaobšel in zatresel mrežo.

Z zadetkom se je na najlepši mogoč način zahvalil selektorju Srečku Katancu, ki mu je po tem, ko sta zgladila nesporazume, zaupal mesto v začetni postavi. "S tem se nisem obremenjeval. Kar je bilo, je bilo," je dejal povratnik v reprezentanco in dodal: "Takoj smo dosegli zadetek. Mogoče bi lahko v prvem polčasu dali še kakšnega več, a se je na koncu vse dobro izteklo. Osredotočil sem se na tekmo in sem vesel zmage. Upam, da bomo tako nadaljevali naprej," ni skrival zadovoljstva nogometaš Fiorentine, ki pred dvobojem ni bil na razpolago za izjave, po tekmi pa se je za kratek čas ustavil le pri televizijskih kolegih. Nato ga je pot ponesla med navijače, ki so ga navdušeno pozdravili ob prihodu iz slačilnice.

Lazarević: Uživali smo, to pa je najpomembnejše v nogometu

Bolj kot Kranjčan, ki se je v reprezentanco vrnil skozi velika vrata in z atraktivnimi vložki dvigoval občinstvo na noge, je bil zgovoren Dejan Lazarević. Tako kot je hiter na igrišču, tako hitro obrača tudi jezik. Po prvem zadetku v državnem dresu je bil nasmešek na njegovem obrazu še toliko večji. "Nekaj posebnega je, ko dosežeš zadetek za svojo državo. Vesel sem za gol, še bolj pa za zmago. Vesel sem tudi, da mi je selektor namenil pol ure. Vedno bom skušal izkoristiti priložnost," je pojasnil strelec atraktivnega zadetka za 5:0. Ko je v Messijevem slogu izvedel slalom med okornimi branilci San Marina in se vpisal med strelce, je od veselja zaplesal z Jasminom Kurtićem ter po tekmi priznal, da sta se pred tekmo dogovorila za plesni vložek. "Vsi so govorili, da nas čaka lahka tekma, a danes ne smeš podceniti prav nobene ekipe. Uživali smo, to pa je najpomembnejša stvar v nogometu. Če prideš tak na igrišče, je to čisto drugače, kot da bi bil zategnjen. To pa izhaja iz tega, da smo dobra klapa in smo pravi prijatelji," je izpostavil slogo, ki vlada v slovenskem taboru.

Kampl: Lahko bi zmagali tudi z 10:0

Slovenija je prvi polčas dobila z 1:0, večino dvomov o zmagovalcu pa je odpravil hitri zadetek Kevina Kampla na začetku drugega polčasa, ko se je izkazal z natančnim strelom z razdalje.

"Lepo je bilo, saj smo dosegli zelo lepe zadetke. V glavi smo bili mirni, in ne panični. Srečen sem bil, da sem zaigral na mestu, ki ga imam najraje. Na njem sem igral tri leta v mladi izbrani vrsti. Zame je krasno, da lahko hodim po žoge naprej ali nazaj, Kurta (Jasmin Kurtić, op. p.) pa mi je kril hrbet," si zvezni igralec Borussie Dortmund želi, da bi tudi na prihodnjih tekmah zaigral v središču zvezne vrste, skoraj tik za napadalcem.

"Če bi izkoristili še več priložnosti, bi se lahko tekma končala z 10:0. Moramo biti zadovoljni s to zmago," se je smejalo Kamplu, ki so ga v Ljubljani na tribunah spremljali številni sorodniki s Štajerske.

Novaković: Lepa popotnica za junijski spektakel

Če je bil do srečanja s San Marinom praktično edini slovenski strelec v kvalifikacijah za EP 2016, se je zdaj seznam močno razširil. Milivoje Novaković je pristavil nov zadetek, tako da je na poti do Francije dosegel že štiri, skupno pa je vedno bližje slovenskemu strelskemu rekorderju Zlatko Zahoviću.

Zdaj za Mariborčanom na večni lestvici zaostaja le še šest golov. Ravno toliko, kot jih je v Stožicah prejel San Marino. "Odigrali smo všečno za navijače, ki so nas lepo podprli. Mogoče bi lahko zmagali tudi z višjo razliko, a so najbolj pomembne tri točke in to, da imamo lepo popotnico za junijski spektakel z Anglijo," je zadovoljen visoki Ljubljančan, ki se ne bo udeležil tekme v Katarju, ampak odpotoval nazaj na Japonsko.

"Ne spomnim se, da bi kdaj v reprezentanci zmagal tako visoko. To je dobro za samozavest igralcev. Veseli me tudi, da se je med strelce vpisalo šest različnih igralcev," je dejal "samuraj" Nova in priznal, da je pred dvobojem čutil pozitivno nervozo. "Vedeli smo, da moramo zmagati. Dokler je rezultat pozitiven, je vse pozitivno. Vemo, kako je v Sloveniji. Kadar izgubimo, smo vsi nezadovoljni, kar je tudi normalno," je z nasmehom pojasnil 35-letni napadalec, ki bi rad bogato kariero sklenil še z nastopom na evropskem prvenstvu.

Ilić: V tekmo nismo šlo z levo roko, ampak pazljivo

San Marino je doživel najhujši poraz v teh kvalifikacijah in še vedno ostaja brez doseženega gola. Prvega je po več kot desetletju igranja za Slovenijo dočakal Branko Ilić, eden izmed treh slovenskih reprezentantov, ki so proti San Marinu dosegli prvi reprezentančni zadetek v karieri. "Lepo je, ko dosežeš zadetek, je pa pomembnejša zmaga kot celota."

Ljubljančan je šel v tekmo s San Marinom zelo previdno, posnetek dvoboja med Anglijo in San Marinom mu je dal misliti. "Kar nisem mogel verjeti, da je Anglija igrala tako težko. V prvem polčasu je dala gol le z bele točke. Nam ne bi nikoli piskali takšne odločitve, Angliji pa so. Na nek način je to dobro delovalo na nas, saj nismo šli v tekmo z levo roko, ampak pazljivo," je po visoki kvalifikacijski zmagi zaupal branilec Partizana, ki se je med strelce vpisal po Birsovi podaji s kota.

"Pomembno je, da so soigralci dovolj agresivni, da grejo dobro na žogo," je poudaril Valter Birsa. Spada med bolj izkušene reprezentance in je vesel, da prihajajo mladi.

"To je zelo pozitivna stvar," je ocenil enega izmed pridobitev srečanja proti San Marinu, ko je selektor pri visokem vodstvu poslal v ogenj tri mlajše igralce in poskrbel, da bo Slovenija 14. junija pričakala vodilno Anglijo pred nabito polnim občinstvom. To bo tekma, na kateri bo Katančeva četa potrebovala pomoč 12. igralca, saj bo Anglija za ogromno razredov močnejša od simpatičnega, a skromnega San Marina.

Ne spreglejte