Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
10. 6. 2012,
11.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hrvaška Irska

Nedelja, 10. 6. 2012, 11.41

8 let

Hrvati prepričani, Irci upajo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V večerni tekmi prvega kroga skupine C evropskega nogometnega prvenstva se bosta udarila Irska in Hrvaška, avtsajderja skupine.

V skupini C sta nedvomna favorita za napredovanje Španija in Italija. Irski in Hrvaški strokovnjaki pripisujejo manj možnosti, zato je zmaga na prvi tekmi skorajda nuja za obe reprezentanci, če želita v boj za četrtfinale.

Bilić je imel nemalo težav

Selektor Irske nima nobenih težav s sestavo ekipe, medtem ko so njegovemu kolegu na hrvaški klopi poškodbe povzročile nemalo preglavic, zato ne more računati na branilca Dejana Lovrena, ki bi bil sicer zagotovo v začetni enajsterici, in Ivico Olića, ki bi najverjetneje začenjal na klopi, a prišel v poštev v drugem polčasu za dvig ritma. V napadu bosta od prve minute novopečeni zvezdnik angleške premier lige Nikica Jelavić, ki je v drugem delu sezone zabijal za Everton, in napadalec Wolfsburga Mario Mandžukić. Oba veljata za napadalca z izjemnimi fizičnimi lastnostmi. Jasno je, da se bodo morali Hrvati z Irci ''tepsti'', če si želijo zmagati. Na sredini igrišča bo motor igre naših sosedov Luka Modrić, medtem ko naj bi se kapetan Dario Srna iz zvezne vrste preselil na bočni položaj v obrambi. Zanimivo bo videti, kako se bosta izkazala predstavnika mlajšega vala v zvezni vrsti Ivan Perišić iz Borussie Dortmund, ki je debitant na velikih tekmovanjih, in Ivan Rakitić iz Seville, ki je igral že na Euru 2008 in navdušil.

Medsebojne tekme v korist Ircev

Irska letos nastopa šele na drugem evropskem prvenstvu v njeni zgodovini. Pred tem je bila na EP 1988 in izpadla v predtekmovanju. Ekipa Giovannija Trapattonija sicer ni izgubila že 14 tekem zapored. Danes bo skušala nadaljevati niz, Irci pa največ stavijo na Robbieja Keana, izkušenega napadalca, ki je bil s sedmimi goli najboljši strelec v kvalifikacijah, doslej pa je v izbrani vrsti zabil že 53 golov, kar je seveda irski rekord. Tudi podatek o medsebojnih tekmah Hrvatov in Ircev daje slednjim razloge za optimizem. Doslej sta se reprezentanci med seboj pomerili šestkrat. Hrvati so zmagali le enkrat, Irci pa dvakrat. Tri tekme so se končale z remijem.

''Irci nas ne morejo presenetiti. Edino presenečenje, ki bi mi ga lahko pripravil Trapattoni, ki ga izjemno spoštujem, bi bilo to, da bi na klopi pustil Keana, kar pa se seveda ne bo zgodilo. Zelo bi bil vesel, če bi nas Irci napadli, a ne verjamem, da se bo to zgodilo. Če bi nas, bi bili bližje uspeha. Dobro smo preučili način igre irske reprezentance. Vemo vse o Ircih, igrajo dobro in so še kako nevarni. A če bomo igrali tako, kot znamo, se ne bojim za rezultat,'' pred prvo tekmo na letošnjem Euru pravi Slaven Bilić, ki se bo po koncu prvenstva poslovil od klopi Hrvaške in se preselil k moskovski Lokomotivi. ''Hrvaška je boljša od nas po ugledu, ki ga uživa, a pred časom smo s Hrvati igrali prijateljsko tekmo in bili dobri. Hrvati imajo nogometaše iz Anglije in Nemčije, vse vemo o njih. Na papirju so Hrvati zagotovo favoriti, a o točkah se odloča na igrišču. Doslej sem že velikokrat igral proti boljšim ekipam in velikim zvezdnikov, pa sem zmagoval. Zato sem optimist,'' pa sporoča trenerski maček na klopi Ircev, Italijan Giovanni Trapattoni.

Ne spreglejte