Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
30. 4. 2014,
8.39

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Josep Guardiola Carlo Ancelotti Real Madrid Bayern liga prvakov liga prvakov

Sreda, 30. 4. 2014, 8.39

8 let, 2 meseca

Guardiola po polomu priznal: Naredil sem napako

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Trenerska kariera Carla Ancelottija v Madridu dobiva vse lepše obrise. Real je osvojil pokal, zaigral bo v finalu lige prvakov, pred tem je pomendral Bayern. In Josepa Guardiolo, ki čuti odgovornost.

Strateg Reala pred srečanjem ni zastonj izpostavljal pomena psihološke trdnosti. Če jo je kdo imel, so bili to njegovi izbranci. Na Bavarskem je prišla do izraza, saj so beli baletniki kmalu z bliskovitimi protinapadi spravili v obup gostitelje, ki se jim je povsem ponesrečila predstava v prvem polčasu. Napovedovali so popoln napad na vrata Ikerja Casillasa od prve minute, nato pa na semaforju spremljali, kako hitro raste število zadetkov gostov.

Že v prvem polčasu se je ustavilo pri 3:0, sreči v vrstah španskega velikana ni bilo videti konca: "Moram čestitati vsem. Igralci so pokazali, česa so zmožni, če držijo skupaj in sodelujejo. Vedeli smo, da imajo branilci Bayerna ob prekinitvah težave pred oddaljeno vratnico. Na to smo se pripravljali, Ramos pa je dokazal, da je najboljši branilec na svetu. Za njim je imenitna sezona," je Carlo Ancelotti izpostavil dvakratnega strelca. Enega izmed dveh v vrstah Reala, prvega finalista lige prvakov, oddaljenega le še korak od težko pričakovanega desetega naslova evropskega prvaka, tako imenovane decime.

Ancelotti: Ta ekipa me nikoli ne neha presenečati

Real bo po 12 letih spet nastopil v finalu lige prvakov. "To je bil naš prvi cilj, zdaj želimo v finalu še zmagati," pojasnjuje italijanski strokovnjak, ki ni znal odgovoriti na vprašanje, ali je bila to najboljša tekma, kar jih je vodil v trenerski karieri. Če ni, je vsekakor ena izmed najbolj mogočnih, saj Bayern v Evropi na domačem štadionu ni še nikoli izkusil tako velikega ponižanja.

Za to, da je prejel kar štiri zadetke, je bil poleg Sergia Ramosa najbolj zaslužen novopečeni strelski rekorder Cristiano Ronaldo. "Bale, Benzema in Cristiano (priljubljeni BBC) so se žrtvovali za ekipo. To je bila odlična predstava. Veliko sem razmišljal o tem, kako bi se zoperstavili Bayernu v gosteh. Način, ki so ga ubrali fantje, se je izkazal za nekaj izjemnega in nepredstavljivega. Ta ekipa me nikoli ne neha presenečati," je dodal Ancelotti. Ne ve, kdo bi bil lažji tekmec v finalu. Pri Chelseaju izpostavlja njegove izkušnje, Atletico označuje za zelo zagnano ekipo. O tem se bo spraševal pozneje.

Najprej smrt Vilanove, nato še polom z Realom

V taboru Bayerna so težko sprejeli sramoten poraz z 0:4. Trener Josep Guardiola je pred dnevi izgubil nekdanjega sodelavca in prijatelja Tita Vilanovo, po porazu z Realom pa se mu je ponovno stemnilo pred očmi, saj je pokvaril mit o neverjetnih dosežkih, s katerimi je navduševal večji del sezone na klopi Bavarcev. "Zelo sem razočaran in žalosten. Izgubili smo prepričljivo, z visoko razliko. Na tekmi v Madridu smo bolj nadzorovali potek kot pa na tej v Münchnu. V Madridu smo imeli vsaj nekaj priložnosti, tokrat pa le peščico. Ko smo imeli žogo v svojih nogah, smo igrali slabo. Odgovornost je moja, prevzemam jo. Naredil sem napako," se je s pepelom posul Guardiola in čestital madridskemu Realu.

Bilo je nekoliko neobičajno, saj z Barcelono ni bil vajen izgubljati z belimi baletniki. Zdaj vodi bavarski stroj, ki je zaradi kakovostnih in taktično neprekosljivih galaktikov v zadnjem tednu utrpel resne poškodbe. Guardiola je dvakrat zapored izgubil z Madridčani, "njegovo" Barcelono pa je v četrtfinalu lige prvakov ustavil Atletico. Madrid v tej sezoni očitno ustavlja vse ljubezni Guardiole.

Zdaj mu preostane le še naslov nemškega pokalnega zmagovalca. Do tekme z Borussio je še daleč, Katalonec pa sporoča, da bo njegov prvi cilj, da dvigne moralo potrtih igralcev. Doživeli so šok, saj doma niti v nočnih morah niso navajeni tako visoko izgubljati. "Če ne igraš dobro in se slabo braniš, si hitro kaznovan. Igramo na najvišji ravni v Evropi, kjer se takšne napake takoj kaznuje," je priznal trener Bayerna, ki tako ni pomagal Bavarcem do zgodovinskega dosežka, ubranitve naslova zmagovalca lige prvakov.

Ne spreglejte