Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
6. 1. 2015,
8.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Goran Cvijanović Zlatko Zahović

Torek, 6. 1. 2015, 8.24

7 let, 12 mesecev

Goran Cvijanović: Mariborčanom bi še prišel prav

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V letu 2014 je Goran Cvijanović, zdaj že 28-letni slovenski nogometaš, prvič izkusil igranje v tujini. In z Rijeko navduševal v Evropi. Pred tem je tam igral tudi v majici Maribora.

Leto 2014 je začel kot član Maribora, na tekmah 1/16 finala evropske lige proti Sevilli je igral, a na obeh na igrišče vstopil s klopi. Popolnoma drugačna, veliko boljša je bila njegova vloga ob novem pohodu Maribora do naslova državnega prvaka.

Pravzaprav je bil Goran Cvijanović morda celo najboljši posameznik Anteja Šimundže. V 15 prvenstvenih nastopih za Maribor v preteklem letu je zadel kar šestkrat, prispeval pa tudi štiri podaje. Med drugim je zadel tudi na prvenstvenem derbiju v Ljudskem vrtu, ko je Maribor premagal Olimpijo z 2:0.

To ni bil njegov edini gol na večnem slovenskem derbiju v letu 2014. Zadel je tudi na prvi tekmi polfinala pokalnega tekmovanja, ko je Maribor, prav tako pred domačimi navijači, zmagal z 1:0. Na povratni tekmi je bilo 1:1 in izkazalo se je, da je bil njegov gol celo odločilen na poti do finala, v katerem je prav tako igral, a ni mogel preprečiti presenetljivega poraza proti Gorici z 0:2.

Ko se je zdelo, da bo v novi sezoni z Mariborom spet napadel ligo prvakov, se je zapletlo. Po nestrinjanju s športnim direktorjem Zlatkom Zahovićem in njegovo politiko, o tem nobena izmed vpletenih strani ni želela povedati veliko, je bil premeščen v drugo ekipo in jasno je bilo, da prihodnosti v Ljudskem vrtu zanj ni več.

Oglasila se je Rijeka Matjaža Keka in po štirih letih igranja za Maribor se je prvič preselil v tujino. Rečani so zanj odšteli 100 tisoč evrov, podpisal je pogodbo za leto dni z možnostjo podaljšanja za nadaljnje leto po koncu sezone.

Za zdaj se je na Reki znašel solidno, a ni povsem prepričal. Je pa tudi na Hrvaškem nabiral evropske izkušnje, ki jih je s seboj kopico prinesel že iz Maribora. Z Rijeko se je v evropski ligi dobro upiral Sevilli, Feyenoordu in Standardi Liegu, do zadnjega kroga je bil v igri za napredovanje.

V prvenstvu je Rijeka na zimski odmor odšla z drugega mesta, s sedmimi točkami zaostanka za vodilnim zagrebškim Dinamom. V pokalu se je uvrstila v četrtfinale.

In kakšna je statistika Cvijanovića na Hrvaškem? V prvenstvu je zbral 12 od možnih 19 nastopov, od tega je bil sedemkrat v prvi postavi. Zabeležil je gol in podajo.

V Evropi je igral kar osemkrat, od tega štirikrat v prvi postavi. V prvih štirih krogih skupinskega dela evropske lige. V pokalu je igral dvakrat, enkrat od prve minute.

Povsem enako kot leta 2013

V reprezentanci je Cvijanoviću selektor Srečko Katanec, podobno kot v letu 2013, priložnost ponudil le enkrat. Podobno kot v predpreteklem letu tudi tokrat le en polčas.

Igral je v prvem polčasu prijateljske tekme proti Kolumbiji v Ljubljani, ko je Slovenija izgubila z 0:1. Pri 28 letih je pri štirih reprezentančnih nastopih.

Ne spreglejte