SiolNET. Sportal Nogomet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gliha: Od Olimpije sem pričakoval več

4

termometer

 | Foto:
Za nami je prva polovica tekem prve slovenske nogometne lige. Kaj po prvih 18 odigranih tekmah najboljših slovenskih klubov pravijo nekatera priznana slovenska nogometna imena?

Po prvi polovici elitne slovenske nogometne lige je na vrhu prepričljivo Maribor, ki tudi brani naslov. Za njim je Olimpija, za Ljubljančani Novogoričani. Sledijo moštva Rudarja, Domžal, Mure, Celja, Kopra in Nafte na predzadnjem mestu, ki jih ločijo le štiri točke, medtem ko se kranjski Triglav na zadnjem mestu z zgolj enajstimi točkami zdi že odpisan. Pogovarjali smo se s tremi trenerji, ki trenutno sicer ne delujejo v prvi ligi, a so v njej pustili globok pečat. ''Stvari so več ali manj jasne. Ekipe od petega mesta navzdol se borijo za obstanek. Liga je zelo izenačena. Ni velikih neznank. Na prvem mestu ja Maribor, ki dokazuje, da je najbolje organiziran slovenski klub. Tako je že 20 let, zato ne čudi, da je osvojil toliko naslovov. Od Olimpije sem pričakoval več, saj so imeli vijoličasti veliko obveznosti, ko so ob prvenstvu igrali še pokalne in evropske tekme. Pričakoval sem, da bodo Ljubljančani na prvem mestu, a sem se zmotil. Maribor bo v drugem delu prvenstva zaigral še bolje in osvojil naslov. Vesel sem, da gre Gorici dobro. Ko sem bil trener v Novi Gorici, sem težil k mladim, a se Robert Vrtovec, ki je še vedno v klubu, s tem ni strinjal. Vesel sem, da so Novogoričani uvideli, da je to edina prava pot. Zato ne čudi, da imajo dobre rezultate,'' je dejal Primož Gliha.

''Olimpija ima malo gledalcev, ko smo igrali v peti ligi, pa jih je imela po 1000 na tekmo. Zato, ker so gledalci videli, da delamo pošteno in je zgodba pozitivna. Če bodo prodali Dareta Vršiča, pa se Ljubljančanom tako ali tako piše slabo. Sam vedno pravim, da je najšibkejši člen vsake ekipe njen najboljši nogometaš. Če ta ne more igrati, ko ta odide, potem to ni dobro. V Olimpiji se vse preveč vrti okoli Dareta. Bojim se, kaj bo, ko bo odšel,'' je dodal Gliha.

Da bi bil zelo presenečen, če Maribor ob koncu ne bi proslavljal naslova prvaka, meni tudi Vlado Badžim. ''Maribor je premočan za slovensko ligo. Je najbolj organiziran na vseh nivojih. Ima najboljšo ekipo, ki je sistematično grajena. Pri Mariboru lahko odidejo trije nosilci igre, pa se to ne bo preveč poznalo, saj v ozadju čakajo nova imena. Pri Olimpiji je drugače. Če bo Vršič odšel, se bo to zagotovo zelo poznalo. Maribor je v prvem delu prvenstva najmanj grešil, zato je tam, kjer je. Čeprav so Mariborčani igrali na treh frontah, so prvi. Boj za naslov še ni povsem odločen, a bil bi zelo presenečen, če ob koncu ne bi bili prvaki. Znano je namreč, da vijoličasti kot po pravilu spomladi igrajo še bolje. Prvenstvo je, vsaj kar se tiče naslova prvaka, v 80 odstotkih odločeno. Seveda pa se lahko zgodi tudi presenečenje,'' pravi nekdanji trener Kopra in Domžal ter dodaja: ''Olimpija niti ni igrala slabo, a rezultate nima najboljše. Vsaj, če se želi boriti za naslov, si ne bi smela privoščiti nekatere spodrsljaje, ki si jih je. Od preostalih klubov je prijetno presenečenje Mura, ki je pokazala dobre igre in bo zagotovo obstala v prvi ligi. To si Murska Sobota ob občinstvu, ki ga ima, tudi zasluži. Dober je tudi Rudar. V Celju se dogaja marsikaj, marsikaj se lahko v prihodnosti tudi zgodi. Triglav bo verjetno izpadel. Upam le, da Kranjčani ne bodo prehitro obupali in bodo sezono odigrali do konca. Koper vse več stavi na mlade, kar je dobrodošlo, Gorica pa ima igralski kader, ki si zasluži mesto, na katerem je.''

Podobno kot Badžim razmišlja tudi Pavel Pinni. ''Maribor je pričakovano na prvem mestu. Vijoličasti imajo najboljšo ekipo v Sloveniji, lep rezultat so dosegli tudi v Evropi. Olimpija ni slaba, a še ni dovolj dobra, da bi se resno vpletla v boj za naslov prvaka. Je pa vsekakor dobrodošlo, da se v Ljubljani premika na bolje. Malce me je presenetila Gorica, ki je res dobra. Vesel sem, da je tako in upam, da bodo Novogoričani v podobnem slogu nadaljevali sezono,'' je povedal trener, ki je bil na klopi Novogoričanih v njihovih najbolj plodnih letih, ko so trikrat zapored osvojili naslov slovenskega prvaka, in nadaljeval: ''Od preostalih klubov gre omeniti Muro, ki je vnesla svežino v slovenski klubski nogomet. Lepo je videti polne tribune Fazanerije, slovenski nogomet je potreboval Mursko Soboto. Sicer pa je veliko odvisnega od financ, te bodo tudi v drugem delu sezone krojile usodo marsikaterega kluba. Škoda je, da je Triglav praktično že v drugi ligi. Ne verjamem, da se bo Kranjčanom uspelo rešiti pred izpadom.''

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin