Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
1. 6. 2011,
10.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sepp Blatter FIFA

Sreda, 1. 6. 2011, 10.43

8 let

FIFA: kovnica denarja in afer

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mednarodno nogometno zvezo (FIFA) vse od leta 1998 vodi Sepp Blatter. Švicar je blagajni zveze zagotovil veliko denarja, v zadnjem času pa naletel na veliko afer. Jim bo kos na današnjih volitvah?

Petinsedemdesetletni Švicar je izpolnil cilj. FIFA je postala zveza, ki posluje izjemno uspešno, njen prihodek pa predstavlja vrtoglave številke. Oglaševanje na štadionih, donosna sponzorstva in predvsem trženje avtorskih pravic na področju medijev, ki se v času velikih tekmovanj spremeni v kokoško z zlatimi jajci ... To so razlogi, ki blagajno Fife pridno polnijo tudi v času, ko na zemeljski obla razsaja gospodarska kriza.

Zadovoljstvo članic svetovne nogometne družine pa vseeno ni popolno. Čeprav namenja Fifa velik delež prihodkov razvoju nogometne igre, je v zadnjih letih postal ugled največje nogometne zveze močno omajan. Aferam ni bilo videti ne konca ne kraja, po najnovejši pa so resno dvignili glas azijski predstavniki ter Angleži, ki se čutijo opeharjene v boju za mesto gostitelja SP 2022. O vrnitvi izdatnih stroškov, ki so nastali zaradi kandidature za SP 2022, resno razmišljajo tudi Avstralci. Na začudenje večine je največji nogometni praznik na svetu s premočno prednostjo dobil Katar, iz ''Pandorine skrinjice'' pa vsakodnevno uhaja več dokazov, da je bila odločitev pogojena s spretnim lobiranjem in podkupovanjem. S tem pa se je očrnila tudi ''viteška'' vloga osrednjega protikandidata za mesto predsednika, vodilnega azijskega fukncionarja Mohammeda Bin Hammama. Neposredno pred volitvami ga je FIFA suspendirala in s tem na široko odprla vrata Seppu Blatterju, da na volitvah dočaka že četrti zaporedni mandat.

Na 61. kongresu Fife, danes poteka v Zürichu, udeležuje se ga tudi slovenska delegacija na čelu s predsednikom Aleksandrom Čeferinom, bo tako izvoljen (stari) predsednik kovnice denarja, a tudi afer. Nogomet je že davno postal več kot igra. V ozadju se pretakajo ogromne vsote denarja. Kjer pa je slišati šelestenje bankovcev, se ponavadi izrodijo tudi škandali. Blatter se je znašel na najvišji stopnji nezaupanja, zato se bo vsak njegov nadaljnji korak znašel pod natančnim drobnogledom. A če se bo v blagajni še vedno cedilo bogastvo, ki bo tudi razdeljeno med članice, bodo strasti večine kmalu pomirjene.

Ne spreglejte