Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
8. 1. 2016,
10.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid rojstni dan špansko prvenstvo

Petek, 8. 1. 2016, 10.38

6 let, 6 mesecev

Fenomen Jana Oblaka skozi prizmo rojstnih dnevov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski reprezentant Jan Oblak je v četrtek na rojstnodnevni torti upihnil 23 svečk. Prvi vratar madridskega Atletica brani tako dobro, da se spogleduje z absolutnim rekordom španskega prvenstva.

Atletico je v četrtek spominjal na srečno nogometno družino, največ pozornosti pa je pritegnil slavljenec Jan Oblak. Čestitali so mu vsi po vrsti, tudi starejši stanovski kolega Miguel Angel Moya, ki se je zaradi odličnih predstav slovenskega vratarja pred slabim letom preselil na klop in nastopa le še v španskem pokalnem tekmovanju.

Škofjeločan si bo 23. rojstni dan zapomnil po številnih presežkih. Atleticu v španskem prvenstvu po slabi polovici sezone vsi gledajo v hrbet. Mogočni Barceloni z odigrano tekmo več beži za dve točki, odlično mu kaže tudi v ligi prvakov in španskem pokalu.

Oblak ogroža rekord iz leta 1994

Hladnokrvni in samozavestni Slovenec kraljuje v vratih. Na 18 prvenstvenih nastopih je prejel le osem zadetkov. Pohvali se lahko s povprečjem 0,44 prejetega zadetka na srečanje, kar je daleč najmanj med vratarji na Pirenejskem polotoku. Če bi novopečeni prvi vratar slovenske izbrane vrste ohranil povprečje do konca sezone, bi popravil 22 let star rekord, ki si ga lasti Paco Liaño.

Nekdanji vratar Deportiva iz La Corune je v sezoni 1993/94 na 38 nastopih prejel le 18 zadetkov. Na dvoboj je prejel le 0,47 zadetka in postavil rekord, ki še vedno traja. Dolgo ni bilo junaka, ki bi se mu na polovici španskega prvoligaškega maratona uspelo približati. Vse do Oblaka, ki je v tej sezoni skoraj nepremagljiv, saj je nedotaknjeno mrežo ohranil na kar 11 tekmah. Do konca sezone ga čaka še 20 krogov.

Če mu uspe, bo popravil rekord, ki je od njega mlajši le leto dni.

Vsako leto napredoval za eno stopničko

Sprehod po zadnjih rojstnih dnevih Oblaka razkriva, da Škofjeločan iz leta v leto meri višje. Ko je 7. januarja 2013 dopolnil okroglih 20 let, je storil pomemben korak s tem, da je redno branil v portugalskem prvenstvu. Kot posojeni up Benfice je branil za Rio Ave, ujel tekmovalno formo, le nekaj dni po 20. rojstnem dnevu pa pomagal klubu do zmage na gostovanju pri Maritimu. Na otoku Madeira (1:0) je ohranil mrežo nedotaknjeno in nakazal, kakšen bo njegov zaščitni znak, ko bo začel braniti za večji klub.

To se je zgodilo zelo hitro. Ko je v začetku leta 2014 praznoval 21. rojstni dan, si je že priboril mesto prvega vratarja Benfice. V Lizboni je sprva stal v čakalni vrsti. Izkušenejši Artur je bil v prednosti, ko pa se je poškodoval, je mladi Slovenec izkoristil priložnost in začel redno braniti za portugalskega velikana. Le nekaj dni po 21. rojstnem dnevu je prejel prekrasno darilo. Branil je na velikem derbiju v prvenstvu, na katerem sta se pomerila Benfica in Porto, zaznamoval pa ga je spomin na pokojno legendo Benfice in portugalskega nogometa, Eusebia.

Na rojstni dan zaklenil vrata proti Realu

Ko je Oblak dočakal 22 let, je sledil še večji presežek. Ni še bil prvi vratar madridskega Atletica, a je dobival priložnosti v pokalu. Prav na njegov 22. rojstni dan, pisal se je 7. januar 2015, ga je Simeone postavil med vratnici tudi na pokalnem derbiju proti madridskemu Realu. Škofjeločan se ni ustrašil zvezdnikov v belih dresih, ampak pomagal Atleticu do odmevne zmage z 2:0. Branil je odlično, nova zvezda je bila rojena.

Ko se je dober mesec pozneje na srečanju lige prvakov poškodoval Moya, ga je Oblak odlično nadomestil in poskrbel, da so v Madridu hitro nehali razmišljati o nekdanjem vratarju Atletica Thibautu Courtoisu. Oblak je branil tako dobro, da ga je premagal le redkokdo.

Vsak Janov rojstni dan ponuja nov presežek. Letos vztraja na vrhu španskega prvenstva in se z Atleticom poteguje za tri lovorike, po odhodu Samirja Handanovića pa je postal prvi vratar slovenske reprezentance. Dovolj razlogov, da si bo 23. rojstni dan ob čestitkah soigralcev in navijačev zapomnil z velikim nasmehom. Strah nas je le pomisliti, kaj vse bo doživel, ko bo prestopil prag 24. leta. Bo sledil nov vrhunec in bo takrat morebiti že evropski klubski prvak?

Ne spreglejte