Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
24. 5. 2016,
10.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

2

Natisni članek

Etien Velikonja Cardiff City Lierse NK Gorica NK Maribor NK Maribor Rio Ave Slaviša Stojanović Nuno Espirito Santo slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 24. 5. 2016, 10.27

6 let, 6 mesecev

Etien Velikonja bo kmalu prost kot ptička

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

2

Slovenski nogometaš Etien Velikonja je v ponedeljek, 23. maja, vstopil v novo obdobje. Valižanski klub Cardiff City, ki tekmuje v drugem kakovostnem angleškem prvenstvu (championship), je sporočil, da ne bo podaljšal pogodbe s petimi igralci. Med njimi je tudi Primorec, ki bo konec junija pridobil proste roke pri izbiri novega delodajalca.

Napadalec Etien Velikonja je pred leti spadal med največje dragulje slovenskega nogometa. Naslov najboljšega strelca 1. SNL je osvojil, ko je bil star 20 let in branil barve Gorice. Oblekel je dres članske izbrane vrste, po hudi poškodbi, ki ga je od igrišč oddaljila za pol leta (od oktobra 2009 do aprila 2010), je prestopil k Mariboru in dosegal pomembne zadetke v evropskih tekmovanjih, nato pa se je julija 2012 preselil na Otok.

Kupil ga je Cardiff City, takratni član elitnega angleškega prvenstva (premier league). Vijolice so zaslužile dva milijona evrov, Eti, takšen vzdevek se ga je oprijel v nogometnih krogih, pa je podpisal štiriletno pogodbo in dočakal priložnost, o kateri je sanjal vso kariero.

Začelo se je sanjsko, končalo pa manj prijetno, saj je v klubu ostal na stranskem tiru. Zbral je le tri nastope in po dveh sezonah kroničnega neigranja ugotovil, da bi bilo najboljše, če bi odšel na posojo in povzdignil tekmovalni ritem. Pri Rio Aveju se ni vrnil v strelsko formo, a je vsaj igral. Pod vodstvom Nuna Espirita Santa, ki je pozneje vodil tudi slovito Valencio, je izgubil v dveh pokalnih finalih. Na obeh proti Oblakovi Benfici. Na Portugalskem si je dokazal, da še ni pozabil igrati nogometa, njegov delodajalec iz Walesa pa mu še vedno ni verjel.

Po sedmih letih spet najboljši strelec tekmovanja

V sezoni 2014/15 je bil odločilen klic nekdanjega slovenskega selektorja Slaviše Stojanovića. V svoje vrste ga je zvabil dvakratni belgijski prvak Lierse. Največje zasluge ima Ljubljančan, ki je osvajal državna prvenstva v Sloveniji in Srbiji. Takrat je vodil rumeno-črne iz mesta Lier, a doživel udarec, saj je s klubom izpadel v drugo ligo. Velikonja se je vedno pogosteje znašel na seznamu strelcev, najučinkovitejši je bil v končnici, a je Lierse ostal brez obstanka. Velikonja mu je ostal zvest in se kot posojeni igralec Cardiff Cityja  strelsko razcvetel do mere, s katero je včasih razvajal ljubitelje nogometa v Novi Gorici in Mariboru. S 25 zadetki je bil prvi strelec tekmovanja, Liersu je pomagal do sedmega mesta, navijači pa so ga izbrali za najboljšega igralca sezone.

V dresu Cardiff Cityja je zbral le nekaj simboličnih nastopov. Prave priložnosti na Otoku ni dočakal. | Foto: V dresu Cardiff Cityja je zbral le nekaj simboličnih nastopov. Prave priložnosti na Otoku ni dočakal.

Pogodba s Cardiffom se bo iztekla konec junija. Valižani je niso želeli podaljšati, še več, časnik Wales Online je nakup Velikonje uvrstil v skupino 25 najbolj ponesrečenih v klubski zgodovini. Nekdanji slovenski reprezentant v teh dneh v sončnem Dubaju razmišlja o tem, kje bi nadaljeval kariero. Zdaj je vse v njegovih rokah. Cardiff City ne odloča več o njegovi usodi. V klubu, s katerim bo vstopil v sezono 2016/17, ne bo več posojen nogometaš valižanskega kluba, ampak bo imel novega lastnika. 

"Po 30. juniju bom tudi uradno postal prost igralec. Ne jaz, ne klub nimava interesa po nadaljevanju sodelovanja. Trenutno o tem, kje bom igral v prihodnje, nisem razmišljal. Po uspešni sezoni sem bil na oddihu z zaročenko, v sredo pa začnem z individualnimi pripravami na novo sezono. Naslednji dnevi in tedni mi bodo dali okvirno sliko, kako in kaj naprej," je sporočil nogometaš, ki bo imel čez dober mesec dokončno proste roke. 

Ne spreglejte