Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
8. 9. 2015,
10.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Estonija slovenska nogometna reprezentanca Ljudski vrt

Torek, 8. 9. 2015, 10.45

8 let

Estonski strup za Slovenijo ima svetle lase

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovensko nogometno reprezentanco v Mariboru danes čaka skoraj zagotovo odločilna kvalifikacijska tekma za EP 2016. Pomerila se bo z Estonijo, ki je na zadnjih dveh dvobojih odpravila Slovenijo.

Estonci v kvalifikacijah še niso rekli zadnje besede. Tudi oni bi se radi uvrstili na evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2016 gostila Francija, na njem pa bo nastopilo kar 24 udeležencev. Po sedmih krogih so v boljšem položaju od Slovenije, saj so zbrali točko več. Če bi zvečer osvojili mariborsko trdnjavo, bi se po tekmi v Ljudskem vrtu znašli pred vrati nogometnih nebes, saj bi bili od nastopa v dodatnih kvalifikacijah oddaljeni le še streljaj.

Estonija je izrazito neugodna reprezentanca. V njenih vrstah ni zvezdnikov, večina reprezentantov igra v manj zvenečih klubih in na mednarodnem nogometnem trgu ne dosega večjih vrednosti, a vseeno občasno meša štrene največjim.

Slovenski krvnik se želi uvrstiti na EP 2016

Zanimivo je, da je obakrat v polno zadel Ats Purje. Svetlolasi napadalec je vedno vstopil v igro s klopi in postal "zlati" adut estonskega selektorja. Na današnji tekmi v Mariboru naj bi prvič proti Sloveniji zaigral od prve minute.

"Želimo se uvrstiti na evropsko prvenstvo. To je naš cilj. Pripravljeni smo na bitko v Mariboru," sporoča 30-letni Estonec, ki je na zadnjih dveh tekmah predstavljal strup za slovensko izbrano vrsto. Če bi se Estonci uvrstili na EP 2016, bi bil to zgodovinski uspeh. Do zdaj so najdlje prišli v dodatnih kvalifikacijah za EP 2012, ko jih je nadigrala Irska. Za še boljšo voljo v estonskem taboru je poskrbela vedno sladka zmaga nad sosedo Litvo. Z njo so ubili dve muhi na en mah, saj so se oddaljili od "večne" tekmice, hkrati pa na lestvici prehiteli tudi Slovenijo in se znašli na tretjem mestu. "Po zmagi nad Litvo smo lahko uživali. Igrali smo dobro in si priigrali veliko priložnosti, nato pa smo se dobro spočili. Domov bi se radi vrnili z zmago," je napovedal Purje, ki si je nogometni kruh dolga leta služil na Finskem in Cipru, letos pa se je odločil, da se vrne domov, tako da igra v ne preveč kakovostnem estonskem prvenstvu.

Za reprezentanco je odigral 52 tekem in dosegel sedem zadetkov, a le dva na kvalifikacijskih srečanjih. Obeh se je razveselil prav proti Sloveniji, ki mu je očitno pisana na kožo.

Vassiljev poskrbel za tri točke proti Litvi

Če estonski klubi v evropskih pokalih ne igrajo večje vloge, pa je reprezentanca nekaj povsem drugega. Konec prejšnjega stoletja je veljala za nenevarnega tekmeca, ki ni bil zmožen zmagovati v nizu, v zadnjih letih pa so Estonci postali nepredvidljivi. Lahko mešajo štrene velikim, lahko pa postanejo tudi žrtev kakšnega izmed nogometnih palčkov, kar je v tem kvalifikacijskem ciklusu dokazal San Marino, ki je Estonce doma presenetil z remijem brez zadetkov.

Estonija pogreša izrazitega strelca, na katerega bi se lahko zanesla v najbolj kritičnih trenutkih, stari znanec 1. SNL Konstantin Vassiljev, ki je pred leti blestel v dresih Nafte in Kopra, pa razveseljuje s streli z razdalje. Odločil je tudi zadnji kvalifikacijski dvoboj z Litvo, v Slovenijo pa se vedno rad vrača. Ko je na sončni strani Alp igral nazadnje, je leta 2011 v Stožicah zatresel slovensko mrežo.

Estonci že dolgo niso prejeli zadetka

"Smo zelo samozavestni. V zadnjih treh tekmah smo dosegli pet zadetkov, prejeli pa niti enega," pred tekmo s slovensko izbrano vrsto izpostavlja selektor Magnus Pehrsson. Pred slabim letom, ko je Estonija v Talinu premagala Slovenijo, čeprav je bila na igrišču slabši tekmec, je selektor Pehrsson poudaril, da je bil to njegov najsrečnejši dan na estonski klopi.

Če bi premagal Katančevo četo še v Mariboru, bi najbrž ponovil misel tudi po tej tekmi, a se bo moral spopasti z zelo nevarno in "ranjeno" Slovenijo, ki je v zadnjih treh kvalifikacijskih tekmah dosegla kar deset zadetkov, a osvojila le tri točke.

Če bo Slovenija danes, čeprav ne računa na poškodovanega prvega strelca Milivoja Novakovića, uresničila vlogo favorita in Estoncem vrnila za boleč poraz v Talinu, bo z eno nogo in pol že uvrščena na seznam udeleženk dodatnih kvalifikacij. Tam pa so se ji za razliko od Estonije večinoma godile prijetne stvari. Ukrajina, Romunija in Rusija (spodletelo je le proti Hrvaški) že vedo, o čem teče beseda ...

Ne spreglejte