Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
13. 8. 2015,
19.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bayern München Borussia Dortmund Bayer Leverkusen Schalke Tim Matavž Kevin Kampl Dominic Maroh

Četrtek, 13. 8. 2015, 19.37

7 let, 12 mesecev

En velikan in nekaj palčkov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes se bo začel tudi nemški prvoligaški nogometni ples, ki iz leta v leto postaja pomembnejši. V boju za naslov imamo tudi tokrat izrazitega favorita. Drugje bo še kako zanimivo.

Ni skrivnost, kdo je z naskokom glavni favorit za naslov. Bayern München, seveda. Pod vodstvom Josepa Guadriole se bodo Bavarci bolj kot na prvenstvo verjetno osredotočali na Evropo. Španec, ki naj bi po koncu sezone zapustil Nemčijo, ima verjetno zadnjo priložnost, da na klopi nemškega velikana osvoji evropski naslov. Če trenerju, ki je z Barcelono osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, ne bo uspelo, bo njegovo bivanje v bavarski prestolnici kljub vsem preostalim lovorikam – do zdaj je bil dvakrat nemški prvak, osvojil je klubsko svetovno prvenstvo, evropski superpokal in domači pokalni naslov – označeno za neuspešno.

Bayern je ostal brez dolgoletnega zaščitnega znaka kluba Bastiana Schweinsteigerja, a ne bo nič slabši. Kot zamenjava zanj je iz Juventusa prišel Arturo Vidal. Velika okrepitev je tudi Douglas Costa. Brazilec je prišel kot B-načrt za Francka Riberyja, ki ima vse več težav s poškodbami.

Bodo volkovi spet grozili?

Takoj za Bavarce lahko razvrstimo Wolfsburg, ki se je v pretekli sezoni v boju za naslov držal presenetljivo dobro in dolgo, a če bodo volkovi ostali brez Kevina de Bruyna, ki naj bi bil blizu selitve v Manchester City, in Ivana Perišića, ta naj bi se preselil v Inter Milano, bodo imeli bolj malo možnosti v tem težkem boju.

Nanjo prav gotovo računajo tudi pri Borussii Dortmund, ki novo sezono po uspešnih sedmih letih začenja brez uspešnega trenerja Jürgena Kloppa. Nadomestil ga je Thomas Tuchel. Po zelo neuspešni pretekli sezoni se želijo Dortmundčani odkupiti.

Tudi na Bayer Leverkusen, za katerim je odlična sezona, v kateri je pustil pečat v ligi prvakov, v kvalifikacijah za to tekmovanje pa nastopa tudi v tej sezoni, gre računati. Resda so lekarnarji ostali brez nekaterih pomembnih posameznikov, a bodo verjetno spet v boju za vrh.

Gneča v boju za Evropo

Blizu vrha je že nekaj let tudi Borussia Mönchengladbach, ki pod vodstvom Švicarja Luciena Favreja navdušuje iz sezone v sezono. Tudi v Mönchengladbachu so izgubili nekaj nosilcev igre, a se bodo verjetno vseeno borili za mesta, ki vodijo v Evropo. Tja nekam lahko uvrstimo tudi Schalke. Ta je v pretekli sezoni razočaral, zato ga bo v novi s klopi vodil Andre Breitenreiter. Zanj bo to šele druga samostojna trenerska služba. Zanimivo bo videti, kako se bo obnesel.

Za naštete lahko razvrstimo Hoffenheim, ki se v novo sezono podaja brez prvega zvezdnika, Brazilca Firmina, Werder, ki ga je Ukrajinec Viktor Skripnik od boja za obstanek v prejšnji sezoni popeljal do boja za Evropo, Köln, ki se je v zadnjih letih povsem ustalil med prvoligaško konkurenco, in tudi Eintracht Frankfurt. Pri tem bodo na začetku pogrešali najboljšega strelca nemškega prvenstva iz pretekle sezone Alexa Meierja, kar bo zagotovo velik minus.

Tudi Augsburg spada v to skupino klubov. V pretekli sezoni je presenetil in se prvič v zgodovini prebil v Evropo, a v tej sezoni ne gre pričakovati, da bo tako visoko. Zato ker ga bodo tekmeci vzeli skrajno resno, pa tudi zato ker nima dovolj širokega izbora nogometašev za igranje na več frontah. Evropa bo prav gotovo terjala svoj davek.

Potem so tu še Hannover, ki v zadnjih sezonah pada po prvenstveni razpredelnici – v zadnjih štirih je bil 7., 9., 10. in nazadnje 13. –, Mainz, ki bo igral sedmo sezono zapored med elito, a se bo moral znajti brez najboljšega strelca Japonca Šinžija Okazakija, ki je odšel v Anglijo, in Stuttgart, pri katerem si glavo belijo predvsem z vprašanjem, kako izboljšati obrambo. Ta je bila v pretekli sezoni katastrofalno slaba.

Še pred dobrim v tretji, zdaj že v prvi ligi

Kdo so glavni kandidati za izpad? Verjetno sloviti HSV, ki je v pretekli sezoni za las ušel prvemu izpadu v drugo ligo v zgodovini kluba, berlinska Hertha in oba novinca.

Nogometašem Ingolstadta, ki se je prvič znašel med nemško nogometno elito, manjkajo predvsem izkušnje. Pri Ingolstadtu imajo vsi skupaj 368 prvoligaških nastopov. Pri Bayernu kar 2906.

Morda glavni favorit za vrnitev v drugo ligo je mali Darmstadt. Ta je še pred dobrim letom igral v tretji ligi, a potem kar dvakrat zapored napredoval. S tako skromnim igralskim kadrom, kot ga ima na voljo, se bo tokrat verjetno spet selil. Le v obratni smeri.

Slovenca pred velikim izzivom

Pa Slovenci? Po vrsto letih v prvi ligi ne bo Miša Brečka. Izkušeni reprezentant, ki je pustil globok pečat v Kölnu in bil dolgo časa tudi njegov kapetan, je odšel v drugo ligo. V Kölnu ostaja še en reprezentant, ki pa v dresu Slovenije nikakor ne dobi prave priložnosti, Dominic Maroh. Nemec slovenskih korenin si tudi v novi sezoni lahko obeta kar nekaj priložnosti za igro.

Pred Kevinom Kamplom je prva celotna sezona v Borussii Dortmund. Še en Nemec slovenskih korenin je na Signal Iduna Park prestopil pozimi kot velika okrepitev, a prišel v nepravem času. Zdaj ima priložnost, da dokaže, iz kakšnega testa je.

Podobno velja tudi za Tima Matavža pri Augsburgu. Prav on je zabil gol, ki je temu majhnemu klubu prvič v zgodovini kluba prinesel Evropo, a to zagotovo ni bilo dovolj. Navijači od še vedno najdražje okrepitve v zgodovini kluba, zanj so lani odšteli štiri milijone evrov, prav gotovo pričakujejo veliko več. Primorski napadalec ima zdaj priložnost, da jim zapre usta.

Ne spreglejte