Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
24. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

4

Natisni članek

el clasico Real Madrid Barcelona Lionel Messi Lionel Messi Ivan Rakitić Zinedine Zidane Luis Enrique Gerard Pique Sergio Ramos

Ponedeljek, 24. 4. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Po drami v Madridu

Vse, kar lahko ponudita nogomet in Lionel Messi

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

4

Lionel Messi | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Pet golov, preobrati, vroča kri, kartoni, dramatičen razplet in Lionel Messi, ki je s 500. golom v njenem dresu Barceloni nekaj sekund pred koncem tekme prinesel zmago, so zaznamovali tokratni največji derbi svetovnega nogometa na štadionu Reala Santiagu Bernabeu v Madridu.

"To je najlepša tekma na svetu," je nekoč dejal Zinedine Zidane. Po tokratnem el clasicu se je svojih besed morda spomnil, a je to zagotovo storil s kislim nasmehom. Šov je njemu in Madridčanom vzel tokrat fenomenalni Lionel Messi, ki je navduševal od prve do zadnje minute, ko je na Santiagu Bernabeu zadel za zmago gostov s 3:2 in Katalonce vrnil v igro za naslov.

V prvem polčasu je izenačil na 1:1, poskrbel je za izključitev Sergia Ramosa, bil vseskozi nevaren za Keylorja Navasa in za konec tokrat sijajnega vratarja Kostarike premagal osem sekund, preden bi se iztekla druga minuta sodnikovega dodatka in bi Alejandro Hernandez označil konec tekme.

Messi je izkoristil zadnjo priložnost, ki se je ponudila, s svojo smrtonosno levico udaril po žogi, preluknjal madridsko obrambo in s 500. golom v dresu Barcelone poskrbel, da ga svet spet opeva.

Takole so zmago proslavili v garderobi Barcelone:

S 500. golom najavil kandidaturo za zlato žogo

Argentinec se spogleduje z novo zlato žogo. | Foto: Reuters Argentinec se spogleduje z novo zlato žogo. Foto: Reuters Prvi gol je Messi za Barcelono dosegel daljnega leta 2005, ko je bil star 17 let.

Od takrat jih je zbral 500 in je seveda najboljši strelec v njeni zgodovini.

343 golov je dosegel v prvenstvu, 94 v ligi prvakov, 43 v španskem pokalu in 20 v preostalih tekmovanjih.

V tej sezoni je trenutno pri 47 zadetkih na 46 tekmah v vseh tekmovanjih.

Z 31 goli je z naskokom najboljši strelec španskega prvaka. Cristiano Ronaldo jih je dosegel 12 manj.

Od lige prvakov se je Messi poslovil v četrtfinalu, a je z 11 goli še vedno prepričljivo na prvem mestu lestvice strelcev in prav lahko, da bo tam tudi ostal. Od nogometašev, katerih klubi so v polfinalu, je Argentincu najbližje prav Ronaldo, ki je pri osmih golih.

S takšno statistiko je Argentinec seveda najavil lov na zlato žogo 2017. Nagrado za najboljšega nogometaša leta na svetu, ki je v letu 2016 ni osvojil. Do zdaj jih ima že kar pet.

To je najboljši nogometaš vseh časov

"Je najboljši nogometaš v zgodovini," je z opevanjem začel njegov trener Luis Enrique, ki bo po koncu sezone zapustil klop Barcelone in ima kljub izpadu iz lige prvakov lepo priložnost, da se poslovi z dvojno lovoriko. Katalonce konec maja čaka še finale kraljevega pokala proti Alavesu.

Luis Enrique je Barceloni prinesel dve dvojni lovoriki. Ji lahko v tretji sezoni na njeni klopi prinese  tretjo? | Foto: Getty Images Luis Enrique je Barceloni prinesel dve dvojni lovoriki. Ji lahko v tretji sezoni na njeni klopi prinese tretjo? Foto: Getty Images

"Je neverjeten in vedno zadane, ko je treba. Videl sem že veliko nogometašev, a tako dobrega še nikoli. V čast si lahko štejemo, da je eden izmed nas," s pohvalami na račun svojega najboljšega strelca ni skoparil španski trener.

"Za nami je derbi med dvema sijajnima ekipama. Za nami je sijajna tekma, ki bi se lahko razpletla tudi drugače. Lahko bi zmagal Real," je še povedal trener Barcelone, ki je pet tekem pred koncem prvenstva na lestvici skočila pred Real. Ta ima isto število točk, 75, slabši izkupiček z medsebojnih tekem (derbi v Barceloni se je končal z izidom 1:1), a hkrati tudi tekmo manj.

Kdo je boljši nogometaš?

  • Lionel Messi
    86,86 %
    1349 glasov
  • Cristiano Ronaldo
    13,14 %
    204 glasov
Oddanih 1553 glasov

To je človek, ki te ne more presenetiti

"To je Messi. Nogometaš, ki te ne more več presenetiti. Lahko ga postaviš na vsako mesto v ekipi, pa bo nevaren za nasprotnikovo ekipo. Zelo smo veseli, da smo zmagali. Zelo smo veseli tudi zanj in predvsem tega, da ga imamo ob sebi," je argentinskega nogometnega čarovnika pohvalil tudi strelec drugega gola za Barcelono Ivan Rakitić.

"Zmago smo si zaslužili. Zdaj nas čaka še zaključek sezone, v katerem moramo dokazati, da smo najboljši," je še povedal reprezentant Hrvaške, ki se je tokrat izkazal podajo in mojstrskim golom. Njegovim prvim v šestem nastopu na el clasicu.

Deset let zabijanja golov na el clasicu

Prvič je na el clasicu zadel leta 2007. | Foto: Reuters Prvič je na el clasicu zadel leta 2007. Foto: Reuters Messi je z dvema goloma na tokratnem derbiju proti Realu le še utrdil svoje mesto na vrhu lestvice strelcev el clasica vseh časov. Dosegel je 22. in 23. zadetek na tekmah Barcelone in Reala.

V prvenstvu je do zdaj zbral 16 golov, v španskem superpokalu pet in v ligi prvakov dva. Mreže Reala za zdaj ni zatresel le v španskem pokalu.

Do zdaj je proti Realu odigral 34 tekem in ob 23 golih zbral še kar 13 podaj.

Prvi gol na el clasicu je dosegel leta 2007, ko je pri remiju s 3:3 na Nou Campu zadel kar trikrat.

Le še proti Atleticu je Messi dosegel več golov, in sicer kar 27.

Morali bi biti pametnejši

"Prvenstva ni konec, a jasno je, da bomo morali biti na naslednjih tekmah boljši. Ne moremo biti veseli, saj smo izgubili pred domačimi navijači. Izgubili smo tri točke, a do konca prvenstva jih je na voljo še nekaj," je po tekmi govoril Zidane. Tudi trener Reala ni mogel mimo sijajne predstave Messija.

Zinedine Zidane je na prvem domačem el clasicu v vlogi trenerja doživel grenak poraz. | Foto: Getty Images Zinedine Zidane je na prvem domačem el clasicu v vlogi trenerja doživel grenak poraz. Foto: Getty Images

"Igral je res fenomenalno in naredil razliko. Zadel je dvakrat, a nismo izgubili samo zaradi njega. Morali bi igrati pametneje, ko smo imeli igralca manj," je še povedal Francoz.

Ramos in Pique se petelinita in obtožujeta en drugega

Da bili Madridčani v zaključku derbija številčno oslabljeni, je poskrbel Sergio Ramos. Kapetan Reala je v 77. minuti z obema nogama štartal na Messija in ga pokosil. Nemudoma je prejel rdeč karton, čeprav je sam prepričan, da si ga ni zaslužil.

"Odločitev sodnika je bila prestroga. Nisem ga želel poškodovati. Malo sem zamudil, a zaslužil bi si le rumen karton," se je opravičeval Ramos, ki je, ko je odšel z igrišča, sarkastično zaploskal sodniku.

Sergio Ramos je imel ob odhodu z igrišča Gerardu Piqueju povedati marsikaj. | Foto: Reuters Sergio Ramos je imel ob odhodu z igrišča Gerardu Piqueju povedati marsikaj. Foto: Reuters

Zaradi podobne geste je bil zvezdnik Barcelone Neymar pred kratkim kaznovan s tremi tekmami prepovedi igranja, prav zaradi tega Brazilca tokrat ni bilo, a Ramos verjame, da njega podobna usoda ne bo doletela.

"Nisem ploskal sodniku. Pogovarjal sem se s Piquejem, ne s sodnikom. On je tisti, ki vedno govori o sodnikih. Barcelona nogomet dojema po svoje in vedno govori o sodnikih, medtem ko smo mi tiho. Morda bi bilo bolje, če bi bilo kdaj drugače," je še povedal izkušeni branilec Reala.

Pique Ramosu, s katerim sta v dresu Španije skupaj postala svetovna in evropska prvaka, ni ostal dolžan. "Prepričan sem, da bo Ramos, ko si bo ogledal počasen video posnetek, videl, da je bil izključen povsem upravičeno," je po tekmi govoril Gerard Pique.

"Videl sem Ramosa, kako je žugal proti meni, a verjamem, da mu bo, ko bo prišel domov, zaradi tega žal. Rdeč karton je bil čist kot solza," pravi dolgoletni branilec Barcelone, ki jo v sredo čaka najlažja možna naloga v španskem prvenstvu. Domača tekma proti Osasuni, ki je na zadnjem mestu. Medtem se bo Real podal na gostovanje k Deportivu La Coruni, ki je 16.

Real ima tekmo manj, a bolj zahteven razpored

Trenutno sta Barcelona in Real na vrhu lestvice španskega prvenstva izenačena s 75 točkami. Na prvem mestu so Katalonci, ker imajo boljši izkupiček z medsebojnih tekem v tej sezoni, ki odloča v primeru enakega števila točk tudi ob koncu sezone.

Real mora odigrati še šest tekem, saj je bila zaradi vremenskih razmer odpovedana tekma proti Celti v Vigu, ki bi morala biti na sporedu 5. februarja.

Če bo zmagal na vseh tekmah do konca, bo v vsakem primeru prvak. Če bo zmagal petkrat in enkrat remiziral, prav tako.

V nasprotnem primeru bo Real, ki na nov naslov španskega prvaka čaka že pet let, odvisen od rezultatov Barcelone, ki ima do konca prvenstva na videz lažji razpored. Real bo namreč kar štirikrat gostoval, doma pa ga čakata obračuna s tradicionalno zahtevnima tekmecema.

-Prvenstvene tekme Barcelone do konca sezone:
Osasuna (trenutno na 20. mestu)
Espanyol (9.)
Villarreal (5.)
Las Palmas (13.)
Eibar (8.)

-Prvenstvene tekme Reala do konca sezone:
Deportivo La Coruna (trenutno na 16. mestu)
Valencia (12.)
Granada (19.)
Sevilla (4.)
Malaga (15.)
Celta Vigo (10.)

V odebeljenem tisku so zapisane domače tekme.

Ne spreglejte