Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
15. 7. 2011,
11.29

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Olimpija Maribor

Petek, 15. 7. 2011, 11.29

8 let, 1 mesec

Dvojec, ki izstopa iz povprečja 1. SNL

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nova sezona, nove priložnosti, nova dokazovanja. Morda tudi nove težave. Deset klubov bo konec tedna romalo v prvoligaški lonec, ki se bo kuhal do zadnjega, 36. kroga. Komu bo prinesel naslov?

Po krajši evropski uverturi in superpokalu bo Slovenija vstopila v prvoligaški ritem, ki jo bo spremljal debelih deset mesecev. Štadioni, svetla stran slovenskega klubskega nogometa, so pripravljeni, Nogometna zveza Slovenije (NZS) je navkljub zapletenemu položaju našla rešitev in prvenstvo ohranila v desetčlanskem ustroju, ekipe pa zaradi izjemnih razlik, tako v organizacijskem, finančnem in kadrovskem smislu, v nov ciklus vstopajo z različnimi pričakovanji. Naslov brani Maribor. ''Vijolice'' so bile večji del sezone 2010/11 razred zase, šele v zaključku so v bran preostalih stopili Domžalčani, izzvali Mariborčane in jim na koncu z osvojenim pokalom preprečili dvojno krono. Da so jim postali resen trn v peti, priča tudi osvojeni superpokal na začetku sezone. Ta je razkril, da Darko Milanič še išče pot do boljše uigranosti. To še ni ekipa, ki bi vzbujala strahospoštovanje, ima pa več izkušenj, široko klop in odlično podkovano strokovno vodstvo, zato velja kmalu pričakovati drugačen Maribor. Tak, ki bo odkrito kandidiral za ubranitev lovorike, ter naziv najbolj nogometnega mesta v Sloveniji dostojno zagovarjal z dosežki. Glede na imenitno vzdušje, ki ga zna pričarati Ljudski vrt, v to ne gre dvomiti.

Maribor je pogrešal močnejšo Olimpijo

So pa Mariborčani vendarle naleteli na novo realnost. Če je bilo prvo mesto v pretekli sezoni skoraj od začetka do konca rezervirano le za njih, pa naj bi nova sezona prinesla več izenačenosti. Vsaj pri vrhu. Že zaradi ugodnega evropskega zaleta in prepričljivega spomladanskega dela naj bi branilcem naslova družbo na vrhu delala Olimpija.

To so si v Ljudskem vrtu potihoma tudi želeli, saj so pogrešali naboj ob gostovanjih močne(jše)ga ljubljanskega kluba in razkazovanje mišic s tekmecem, ki bi znalo slediti modernim smernicam. Del tega so tudi zbadanja in besedne igre, ki jih slovenski prostor v preteklosti ni bil vajen, v tujini pa je že lep čas del folklore, zaradi katere je zagotovljena večja pozornost. Olimpija v modernem obdobju še ni premagala ''vijolic'', sodeč po zadnjih predstavah ''zeleno-belih'' pa se približuje tudi ta dan. A pot do naslova je dolga in naporna. Oborožena s številnimi vprašaji. Prvenstvo traja 36 krogov in kaj kmalu se lahko evforija sprevrže v razočaranje. Maribor in Olimpija, obema se nasmiha napredovanje v Evropi, bosta zaradi dodatnih nastopov med tednom čutila v prvenstvu breme, Domžale (po domačem porazu s Splitom so možnosti majhne) in Luka Koper (Primorci so se že poslovili) pa se lahko posvetijo domačim zelenicam, kar bi se vsaj na začetku sezone lahko izkazalo za prednost.

Vrnitev Mure 05, vrnitev derbijev

Slovensko prvenstvo predstavlja dobrodošlo platformo za dokazovanje mladih upov. Denarja za kakovostne tujce, razen redkih izjem, ni. Rešitev za ''zaprašene'' blagajne, ki vedno težje zadostijo potrebam igralcev, ponuja razvoj lastnega kadra. V tem so že vrsto let uspešni Novogoričani, ki so dobili vojno z zadolženostjo, mlajšim namenjajo velik poudarek tudi Velenjčani. Dobrodošlo novost, vsaj v smislu večjega obiska in obuditve starih derbijev, prinaša vrnitev Mure. Z dodatkom 05 je čakala na vrnitev med najboljše šest let, zdaj pa bo naredila vse, da v prvi ligi tudi ostane. Fazanerija se vrača na prvoligaški zemljevid, ki je vedno spoštoval okolje, kjer se prepozna resnična nogometna strast.

Če Mursko Soboto v poletni sopari še dodatno razgreva iskanje poti do vstopnice za težko pričakovano premiero s Koprčani, je na drugem koncu Prekmurja stanje bolj zadržano. In umirjeno, saj je skok obubožanih in pomlajenih Lendavčanov med polprofesionalce ponudil preizkus novega modela, ki bi lahko v prihodnosti, če se bo nadaljeval padec gospodarske moči, v deželi pod Triglavom pisal konkretnejše zgodbe. Poraja pa se vprašanje, ali bo takšna Nafta sploh konkurenčna tekmecem. Določena neznanka je tudi CM Celje, ki ga čakajo opazne spremembe. Na Gorenjskem čutiti pozitivno trmo, s katero želijo Kranjčani prepričati javnost, da so si zasluženo priigrali obstanek. O boju za najvišja mesta, ki bodo najverjetneje rezervirana za Maribor, Olimpijo, Domžale in Luko Koper, vse evropske potnike, lahko z obstoječim kadrom le sanjajo, ker pa velja slovenska liga za pregovorno izenačeno, ne bi bilo nobeno presenečenje, če bi ''velikim'' na vrhu družbo delal še kdo. Bi pa bilo presenečenje, če se tam ne bi znašla Maribor in Olimpija. Dvojec, ki izstopa iz povprečja. V ligi, kjer se bo štelo za uspeh, da bodo prav vsi udeleženci zaključili tekmovanje na zdravih temeljih. Usoda Primorja namreč še zdaleč ni pozabljena. In največ oči bo uprtih v Lendavo.

Ne spreglejte