Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
29. 5. 2017,
20.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

1

Natisni članek

Zlatko Zahović NK Maribor NK Maribor Drago Cotar

Ponedeljek, 29. 5. 2017, 20.20

6 let, 6 mesecev

Intervju s predsednikom NK Maribor

Drago Cotar: Čaka nas veliko dela

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

1

Drago Cotar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Z Dragom Cotarjem, ki je v klub prišel leta 2006, se je Maribor začel vzpenjati med najboljše slovenske športne kolektive. V 11 letih je igral v ligi prvakov, trikrat v ligi Europa in osvojil kar 15 lovorik. Tudi sedem prvenstvenih. Po zadnji, ki jo je proslavil v soboto, je bil zelo dobre volje in nasmejan.

V vlogi predsednika kluba ste osvojili še šesti naslov državnega prvaka. Ste se proslav, kot je današnja, že naveličali?
Ne, saj veste, kako pojejo Viole. Vsaka zmaga, vsak gol. Nikoli mi ni dovolj. Lovorik se nikoli ne naveličam.

Je tokratni naslov nekoliko slajši, ker je prišel po enem letu brez prvenstvene lovorike?
Da, malo slajši je. Tudi zato, ker smo jeseni kar malo trpeli.

Na koncu je Maribor naslov osvojil prepričljivo, s 13 točkami prednosti pred najbližjim zasledovalcem. Ste ob tem presenečeni?
Da, malo sem. Priznam, da česa takega nisem pričakoval. Toda tako se je pač razpletlo.

Je Maribor naslov tako prepričljivo osvojil zato, ker je bil tako dober, ali zato, ker je bila Olimpija slaba?
Maribor ni igral samo z Olimpijo. Meril se je z vsemi devetimi moštvi iz naše lige, tako da ne morem reči, da je bil slab. Kar zadeva Olimpijo, pa o njej ne bi govoril.

Kako bi vso sezono ocenili na lestvici od ena do deset?
Prisodil bi ji osmico.

Z Olimpijo se ne obremenjuje. | Foto: Vid Ponikvar Z Olimpijo se ne obremenjuje. Foto: Vid Ponikvar Kaj lahko od Maribora pričakujemo v prihodnji sezoni?
Za nas bo kar zahtevna, saj bomo morali počasi pomladiti ekipo. Čaka nas veliko dela.

Se bodo zgodile velike spremembe?
Nekaj jih bo, a jih bomo uvedli postopoma. Ne bomo počeli tako, kot počnejo nekateri, in čez noč zamenjali polovice moštva, a nekaj menjav zagotovo bo. Trudili se bomo, da bi imeli čim več lastnega kadra, ki si ga želimo vpeljati v člansko moštvo.

Maribor je pod vašim vodstvom vrhunec doživel leta 2014, ko se je uvrstil v ligo prvakov. Se lahko v prihodnosti spet vrne na podobno raven?
Upam, da se bo, a je vprašanje, kdaj. Po takšnih vrhuncih, kot smo jih doživeli takrat, ekipe padejo. Dogaja se tudi drugim po svetu, ne samo Mariboru, to je pričakovano. Težko je biti vedno na vrhu.

Koliko je Maribor dobil od tiste lige prvakov?
Maribor kot klub je nekaj zagotovo dobil. Koliko sta od našega uspeha dobila država in mesto, pa ne vem. Nekaj zagotovo so, a mislim, da bi bilo mogoče tudi več.

S podporo navijačev je zadovoljen. | Foto: Vid Ponikvar S podporo navijačev je zadovoljen. Foto: Vid Ponikvar Vam mesto Maribor stoji ob strani?
Ne kaj veliko. Vsi vedo, da smo do uspehov prišli sami, in računajo, da bomo podobno ponovili tudi zdaj. Mesto ima težave, ki jih ima. Veliko pomoči mestne občine nimamo.

Pa navijači. Ste zadovoljni s podporo, ki jo imate?
Ko ob ponedeljkih pregledujem, koliko ljudi je na drugih štadionih po Sloveniji, pogosto ugotavljam, da jih skupaj ni toliko, kot jih prihaja na naše tekme. To je dejstvo. Je pa dejstvo tudi to, da bi si želel, da bi bil naš štadion poln na vsaki tekmi.

"Jutri, pojutrišnjem," so bile besede, s katerimi je na vprašanje, kdaj bo dokončan štadion Ljudski vrt, ki je bil nazadnje prenovljen leta 2010, odgovoril župan Maribora dr. Andrej Fištravec. Kdaj bo torej dokončno prenovljen?
Štadion je tak, kot je. Težava je stara tribuna, ki jo bo treba nujno prenoviti. Upam, da bo mesto našlo denar za prenovo. Ljudje, ki vodijo Maribor, pravijo, da se trudijo za to. Kdaj bo štadion prenovljen, ne vem. Morate razumeti, da je naš klub samo najemnik štadiona in prostorov, ki so ob njem. Tako kot vsi preostali le plačujemo najemnino.

Vam župan stoji ob strani?
Je naš vnet navijač, a kaj drugega kot to, da se ukvarja z mestom in mestno lastnino, med njo je tudi štadion, od njega ne pričakujem.

Kakšno je finančno stanje v klubu?
Za zdaj solidno. Denar, ki smo ga zaslužili v Evropi in s prodajami, smo počasi zapravili. Kljub temu je naše finančno stanje še vedno solidno, a zdaj je treba začeti razmišljati, kaj narediti v prihodnosti. Med načrti je kar nekaj stvari, a ni še nič dokončnega.

S športnim direktorjem Zlatkom Zahovićem sodeluje od leta 2008 in to zelo dobro. | Foto: Vid Ponikvar S športnim direktorjem Zlatkom Zahovićem sodeluje od leta 2008 in to zelo dobro. Foto: Vid Ponikvar

Športni direktor Zlatko Zahović se je v zadnjem letu nekoliko umaknil iz javnosti. So vezi z njim še vedno trdne?
On je zelo pomemben člen NK Maribor. Jaz sem z njim vedno dobro sodeloval, podobno lahko trdim tudi za preostale ljudi, ki sedijo v Upravnem odboru kluba. Vsi skupaj imamo iste poglede na prihodnost kluba in hvala bogu, da je tako.

Kakšni so ti pogledi?
Predvsem se vsi strinjamo, da ne bomo kupovali nogometašev s sposojenim denarjem. Mi nismo klub, ki bi imel bogate vlagatelje iz tujine. Ustvarjamo s svojim lastnim delom. Vse, kar nam je uspelo do zdaj, nam je uspelo brez pomoči drugih. Upam, da bomo tako tudi nadaljevali.

Kako se počutite v vlogi predsednika. Je težko ali sladko?
Odvisno, katera minuta je na igrišču (smeh, op. p.). Velikokrat mi ni lahko, a v trenutkih, kot je zdajšnji, vse težave gredo v pozabo. Ostanejo samo lepi spomini.

Ne spreglejte