Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2013,
23.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

David Beckham PSG Real Madrid LA Galaxy Manchester United

Četrtek, 16. 5. 2013, 23.26

8 let

David Beckham: od nogometne slave do pop ikone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
David Beckham se je pri 38 letih odločil skleniti igralsko kariero. V svet nogometa je prinesel številne dosežke, zgodbe, glamur, številne modne zapovedi, predvsem pa privabil širši krog občudovalcev.

David Robert Joseph Beckham, sin frizerke in montažerja kuhinj, je kariero začel pri mladinskih selekcijah Tottenhama in Brimsdown Roversa, ko ga je v svoje vrste zvabil Manchester United. Nekaj časa je bil posojen v Preston North Endu, nato pa se je začel vzpon velike zvezde.

Od nogometaša do pop ikone

Na Old Traffordu je bil deležen predvsem nogometne slave, saj je blestel tudi na igrišču, kar pa se je malce spremenilo, odkar je z brazgotino, ki jo je po brci jeznega Alexa Fergusona, Škot ni več najbolje prenašal njegove medijske podobe, naredil nogometni čevelj, prestopil v Real Madrid. "Z njim nikoli ni bilo težav, vse dokler se ni poročil in postal del šovbiznisa. Do takrat je bil krasen mladenič, ki je opravljal še nočne treninge z mladinci. Odkar je postal estradnik, pa nikoli več ni bil isti. Zdaj je velik zvezdnik, nogomet pa igra majhno vlogo v njegovem življenju," je dejal Ferguson, ki je prav tako sklenil trenersko kariero. Z dvema podajama iz kota v zadnjih minutah enega najbolj razburljivih finalov lige prvakov leta 1999 proti Bayernu na Camp Nouu je veliko pripomogel še do evropskega naslova. Old Trafford je zapustil leta 2003 z angleškim naslovom.

Real Madridu so se izplačali le dresi

Za 35 milijonov evrov je odšel je v Madrid, kjer je postal predvsem medijska zvezda in pop ikona. Real Madridu je z dresi in številnimi reklamami prinesel goro denarja, ne pa tudi lovorike. Natančneje – le eno. Namesto na igriščih je blestel v reklamah, zakuhal pa je tudi ljubezensko afero z asistentko. Štiri leta z Beckhamom se za Real Madrid niso izkazala za najboljša, čeprav so z njim igrali zvezdniki kova Zinedine Zidane, Raul, Luis Figo, Roberto Carlos, Ronaldo in drugi.

Leta 2007, po le enem španskem naslovu v Madridu, je odšel v Los Angeles. S tem je presenetil marsikoga. Za Američane nezanimiv nogomet je dvignil ogromno zanimanje tega športa, postal pa tudi dvakrat prvak lige MLS. Vmes je dvakrat kot posojen igral tudi pri Milanu.

Angleži so ga sovražili in občudovali

V zgodovino angleške reprezentance se je vpisal kot drugi nogometaš z največ nastopi (115). Je tudi prvi Anglež, ki je dosegel gol na treh svetovnih prvenstvih. Kljub temu da so ga navijači leta 1998 obtožili za izpad proti Argentini, ko je udaril Diega Simeoneja, pa je večkrat pokazal, kako trdna osebnost je in koliko mu pomeni državni grb. Predvsem leta 2001 z zadetkom na odločilni kvalifikacijski tekmi proti Grčiji, ko je Angliji priboril remi in uvrstitev na SP.

Na naslednjem SP-ju je prav Beckham z edinim golom izločil Argentino, na SP-ju v Nemčiji pa je v osmini finala proti Ekvadorju igral bolan, ob tem pa je celotno tekmo tudi bljuval. Na SP v JAR pa je odpotoval kljub poškodbi ahilove tetive.

Bil je del strokovnega štaba Fabia Capella.

Vse to in še več je bil David Beckham na igriščih. Njegovo bogastvo se ocenjuje na 175 milijonov funtov (več kot 200 milijonov evrov), s čimer je najpremožnejši britanski športnik. K temu pa je treba dodati še ženinih 35 milijonov.

Ne spreglejte