Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
15. 6. 2014,
10.33

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Portugalska Nemčija Iran ZDA Gana Nigerija

Nedelja, 15. 6. 2014, 10.33

1 leto, 5 mesecev

Danes lahko Ronaldo pokvari nemški jubilej

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Peti dan festivala vrhunskega in učinkovitega nogometa prinaša tri tekme. Portugalska bo ob 18. uri v evropski poslastici s Cristianom Ronaldom izzvala Nemčijo, nato se bosta udarila Iran in Nigerija.

Navijači Portugalske so si oddahnili. Prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo je nared, tako da bo dvoboj resnice proti Nemčiji začel od prve minute. Evropski Selecao želi dokazati, da ni odvisen le od izvedbe najboljšega nogometaša na svetu ter prvega strelca madridskega Reala. Ker bo na drugi strani stal močen elf, eden izmed največjih favoritov za svetovni naslov, bo Paulo Bento za ugoden rezultat zagotovo potreboval še kaj več kot le razigranega Ronalda.

Nemci bodo danes pozdravili okroglo stoto srečanje na svetovnih prvenstvih. Jubilej lahko olepšajo na različne načine, eden izmed njih je tudi ta, da se med strelce vpiše izkušeni napadalec Miroslav Klose ter na večni lestvici najboljših strelcev na tekmah svetovnega prvenstva ujame Brazilca Ronalda. Tako lahko danes razžalosti oba Ronalda, ki v zadnjih dveh desetletjih krasita športne naslovnice.

Nemški zdravniki so potrdili, da je prvi vratar Manuel Neuer nared za preizkušnjo, v zvezni vrsti pa selektor Joachim Löw verjetno ne bo tvegal z zvezdnikom Arsenala Mesutom Özilom, ki se pred odhodom na SP 2014 ni mogel pohvaliti z dobro formo. "Na tem turnirju gremo lahko zelo daleč," sporoča Jogi, ki bi za dobro vzdušje v slačilnici potreboval zmago nad Portugalsko. Nemci so brez lovorike na velikih tekmovanjih že 18 let.

Argentina je opravila svoje in v uvodni tekmi skupine F ugnala debitantko Bosno in Hercegovino. Bo po prvem krogu na čelu skupine ali jo bo prehitel kdo od dvojca Iran – Nigerija? Afriški orli prihajajo v Brazilijo kot prvaki črne celine, v moštvu pa imajo več znanih nogometašev, ki si služijo kruh v Evropi kot ponosni Iranci. Predstavniki Azije računajo na izkušnje selektorja Carlosa Queiroza in njegov prepoznavni sistem 4-2-3-1, ki je okrepitve poiskal v številnih državah, kjer je našel kar nekaj vrhunskih nogometašev z iranskimi koreninami. Na delu ga ovira slabo vzdušje, saj se ne razume najboljše z nekaterimi nogometnimi perzijskimi veljaki, v napadu pa ogromno stavi na Ashkana Dejagaha, člana Fulhama.

Večjih zdravstvenih težav nima niti selektor orlov Stephen Keshi. Napadalec Ahmed Musa, ki blesti v Rusiji, je nared, največjo nevarnost za iransko obrambo pa naj bi predstavljal Emmanuel Emenike. Zmagovalec dvoboja se bo z BiH resno spopadel za drugo mesto v skupini, če se bo dvoboj v Curitibi končal z remijem, bo kandidatov za napredovanje še več.

V osmini finala SP 2010 je bila boljša Gana. Američane je izločila po napetem dvoboju, ki se je prevesil v podaljška. Črne zvezde so nato skoraj potrkale na vrata polfinala, ZDA, ki so takrat Sloveniji preprečile, da bi se senzacionalno uvrstila v nadaljevanje, pa so s težkim srcem zapustile jug Afrike.

Zdaj, ko jenkije vodi Jürgen Klinsmann, vlada prepričanje, da Američani v tretje ne bodo ponovili napake. Proti Gani so namreč izgubili tudi leta 2006 v Nemčiji, zdaj računajo, da ji bo Jozy Altidore v napadu povzročil obilico težav. Afričani so bili v kvalifikacijah najbolj razigrana reprezentanca na svoji celini, tudi tokrat pa bo največ odvisno od Kevina Princa Boatenga in karizmatičnega kapetana Asamoaha Gyana.

Ne spreglejte