Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
13. 4. 2017,
18.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

2

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Real Madrid UEFA liga prvakov Lionel Messi Lionel Messi Bayern

Četrtek, 13. 4. 2017, 18.00

1 leto

Sto evropskih zadetkov Cristiana Ronalda

Ronaldo po rekordu: Je kdo res dvomil o meni?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

2

Cristiano Ronaldo | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Nogometni superzvezdnik Cristiano Ronaldo je na prvem četrtfinalnem srečanju lige prvakov v Münchnu (2:1) postal prvi Zemljan, ki je v evropskih klubskih tekmovanjih dosegel sto zadetkov. ''Srečen sem. Želel sem si doseči ta rekord. To je ogromna čast,'' je bil zadovoljen Portugalec.

Portugalec Cristiano Ronaldo je najboljši nogometaš na svetu. Tako so v začetku leta s svojimi glasovi odločili selektorji in kapetani reprezentanc ter izbrani novinarji. Po bleščeči predstavi na Bavarskem, v kateri je dvakrat zatresel mrežo Bayerna, se je znašel na naslovnicah. Ne le zaradi dveh zadetkov, s katerima je prekinil eno najdaljših strelskih suš v ligi prvakov, ali pa dragocene zmage madridskega Reala (2:1) pri eni izmed najtežje osvojljivih evropskih trdnjav (Allianz Arena v Münchnu).

Zadel po 659 minutah trpljenja

Nadaljuje odlično formo v četrtfinalu lige prvakov. Lani se je znesel nad Wolfsburgom in mu dosegel tri zadetke, letos je bil usoden za Bayern. | Foto: Guliverimage/Getty Images Nadaljuje odlično formo v četrtfinalu lige prvakov. Lani se je znesel nad Wolfsburgom in mu dosegel tri zadetke, letos je bil usoden za Bayern. Foto: Guliverimage/Getty Images Dodaten razlog za nepozaben večer v karieri tiči v okrogli številki, ki jo je napadalec z otoka Madeira čakal kar nekaj časa. Želel je postati prvi nogometaš, ki bi se lahko pohvalil s stotimi zadetki v evropskimi tekmovanji. Lanskega septembra je bil že pri 98 golih, nato pa se je ustavilo. Ronaldo se je trudil, a žoga po njegovih strelih ni našla poti do mreže. Na šestih evropskih tekmah je doživljal strelska razočaranja.

Realu ni šlo slabo, njegova statistika, na katero je tako ponosen, a tudi občutljiv, pa je ostajala p(o)razna. Tudi pod pritiskom bližajočega se mejnika ni in ni zadel v polno. Real se je dvakrat pomeril z varšavsko Legio, njegovim nekdanjim klubom Sportingom iz Lizbone, Borussio Dortmund ter v osmini finala dvakrat z Napolijem. Čeprav so beli baletniki proti tekmecu iz mesta pod Vezuvom zabili šest zadetkov, se ni niti pod enega podpisal kapetan portugalske reprezentance.

Najboljši strelci v evropskih klubskih tekmovanjih:

Nogometaš (država) Zadetki Nastopi
Cristiano Ronaldo (Portugalska)  100 143
Lionel Messi (Argentina) 97 118
Raul Gonzalez (Španija) 76 158
Filippo Inzaghi (Italija) 70 114
Andrij Ševčenko (Ukrajina) 67 142
Ruud van Nistelrooy (Nizozemska) 62 92
Gerd Müller (ZRN) 61 69
Thierry Henry (Francija) 59 140
Henrik Larsson (Švedska) 59 108
Zlatan Ibrahimović (Švedska) 56 136

Zato je bilo njegovo veselje po srečanju v Münchnu še toliko večje, ker je prekinil evropsko strelsko sušo, ki je trajala zanj neverjetnih 659 minut in mu ni služila v čast. Sploh po lanskem rekordu, ko je že v skupinskem delu dosegel 10 zadetkov. V tej sezoni je pri štirih …

Prvega je dosegel proti Madžarom

Prvi evropski zadetek je dosegel leta 2005 proti Debrecenu. | Foto: Reuters Prvi evropski zadetek je dosegel leta 2005 proti Debrecenu. Foto: Reuters Portugalec je sto evropskih zadetkov dosegel v slabih 12 letih. Začetki niso bili bleščeči. V dresu Sportinga in Manchester Uniteda je na evropski prvenec čakal vse do 32. nastopa, nato pa se je v njem prvič prebudil strelski nagon, s katerim si je prislužil naziv enega najbolj priljubljenih in cenjenih nogometašev vseh časov. Prvi zadetek je dočakal leta 2005, ko so se rdeči vragi na Old Traffordu v kvalifikacijah pomerili z Debrecenom.

Madžarski prvak je na Otok pripotoval samozavestno, saj je krog pred tem ponižal splitski Hajduk (3:0 in 5:0). Ko je 9. avgusta 2005 gostoval v Manchestru, je hitro občutil, da je United boljši vsaj za razred. Tudi po zaslugi mladega Portugalca Ronalda, ki se je veselil krstnega zadetka v Evropi. United je zlahka izločil Debrecen (3:0 in 3:0).

Naslednji gol je v Evropi dočakal dve leti pozneje, ko je United do kolen potolkel Romo (7:1), nato pa se je začela strelska rapsodija v polnem pomenu besede. Leta 2008 je v finalu lige prvakov zadel za Manchester United in z njim postal evropski prvak.

V sklepnem dejanju lige prvakov je dosegel zadetek tudi šest let pozneje, ko je bil najboljši z Realom (2014). Lani je ponovno stopil na evropski prestol.

V katerih tekmovanjih je dosegel 100 zadetkov?

97 - liga prvakov
2 - evropski superpokal
1 - kvalifikacije za ligo prvakov

Veselje Ronalda in rdečih vragov po evropskem naslovu, ki so ga osvojili leta 2008 v Moskvi. | Foto: Reuters Veselje Ronalda in rdečih vragov po evropskem naslovu, ki so ga osvojili leta 2008 v Moskvi. Foto: Reuters

V napetem finalu lige prvakov v Milanu je dosegel odločilni zadetek z bele točke, ko je premagala Jana Oblaka (Atletico), a se ta zadetek, dosežek pri loteriji kazenskih strelov, ni upošteval pri statistiki.

Ronaldo: Nogomet je poln presenečenj

Manuel Neuer je moral v drugem polčasu dvakrat po žogo v svojo mrežo. Obakrat po strelih Ronalda. | Foto: Guliverimage/Getty Images Manuel Neuer je moral v drugem polčasu dvakrat po žogo v svojo mrežo. Obakrat po strelih Ronalda. Foto: Guliverimage/Getty Images V klub 50 je vstopil aprila 2013, ko je zadel v polno proti Galatasarayu. Za prvih 50 zadetkov je potreboval 96 tekem, za naslednjih 50 pa le 47. V tem obdobju je bil večkrat proglašen za najboljšega nogometaša na svetu. Največjo lovoriko, ki jo lahko prejme nogometaš, sta si izmenjavala z Lionelom Messijem, tudi najbližjim zasledovalcem na lestvici evropskih zadetkov.

Najboljši strelec Reala je bil po rekordnem dosežku na Bavarskem v središču zanimanja. ''Srečen sem. Želel sem si doseči ta rekord. To je velika čast. Če jo dosežeš proti takšni ekipi, kot je Bayern, je še toliko večja,'' je z nasmeškom pojasnjeval sedmi sili. Najbolj se je razveselil zmage belih baletnikov, ki jim po prvem polčasu ni kazalo dobro. Bavarci so vodili z 1:0 in zapravili strel z bele točke.

Kateri nogometaš bo prvi dosegel 100 zadetkov le v ligi prvakov?

  • Cristiano Ronaldo.
    85,00 %
    85 glasov
  • Lionel Messi.
    12,00 %
    12 glasov
  • Kdo drug.
    3,00 %
    3 glasov
Oddanih 100 glasov

''Nogomet je poln presenečenj. Če bi Vidal zadel 11-metrovko, bi bila to povsem druga pesem. A ni. Nato smo zadeli mi, Bayern pa je ostal z igralcem manj,'' je še enkrat več občutil nepredvidljivost nogometa na svoji koži.

Kdo dvomi o Cristianu?

O tem, kako lačen je zadetkov in kako slabe volje je po vsaki zapravljeni priložnosti, pričajo besede Zinedina Zidana. ''Po tekmi je bil Cristiano zadovoljen, a ne toliko, kot bi si sam želel, saj se zaveda, da bi lahko dosegel še tretji zadetek. To si je želel,'' je povedal francoski strateg madridskega Reala, ki se lahko letos vpiše v zgodovino kot prvi klub, ki bi ubranil naslov zmagovalca lige prvakov.

Ronaldo je tekmo na Bavarskem končal z bolečinami v mišici, a poškodba ni resnejše narave. Bolj je lahko zaskrbljen Gareth Bale, ki je vprašljiv za povratno tekmo z Bayernom. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ronaldo je tekmo na Bavarskem končal z bolečinami v mišici, a poškodba ni resnejše narave. Bolj je lahko zaskrbljen Gareth Bale, ki je vprašljiv za povratno tekmo z Bayernom. Foto: Guliverimage/Getty Images

Ronaldo se je po veličastni zmagi v Münchnu soočal tudi z vprašanji o dolgem strelskem postu (659 minut). Na socialnih omrežjih ni manjkalo kritikov, ki so razpredali o njegovi starosti (32 let) in mu počasi napovedovali strm padec v strelski učinkovitosti.

''Ne vem. Je kdo res dvomil o meni? Tisti, ki me podrobno spremljajo, mi zaupajo. Morate mi predstaviti tistega, ki dvomi o meni, ker ni do mene prišel nihče, ki bi si mislil kaj takega,'' se je čudil Cristiano.

Cristiano Ronaldo je v Evropi branil barve:

Manchester United (2003-09): 14 zadetkov
Real Madrid (2009-17):  86 zadetkov

Kritiki imajo resne težave

Kdo bo prej izpolnil kvoto stotih zadetkov v ligi prvakov? V prednosti je Portugalec ... | Foto: Reuters Kdo bo prej izpolnil kvoto stotih zadetkov v ligi prvakov? V prednosti je Portugalec ... Foto: Reuters O njegovih kritikih ima izdelano mnenje tudi soigralec Marcelo. ''Tisti, ki kaj očitajo Ronaldu, imajo resne težave. Ne vem, kaj je narobe z njimi. Cristiano se ves čas trudi in pomaga ekipi. Verjetno so zavistni. Ronaldo je srečen, ko je dosegel zadetka, še bolj pa je srečen, da je zmagal Real,'' je pojasnil Brazilec, ki že dolgo let sodeluje s Portugalcem.

Ronaldo bi lahko v kratkem dopolnil novo stotico. Če upoštevamo le zadetke v skupinskem delu lige prvakov ali izločilnem delu, je Ronaldo pri 97 golih, največji tekmec Lionel Messi pa jih ima tri manj. Tako bo kmalu presežen nov mejnik.

Če Barceloni po visokem porazu v Torinu (0:3) ne bo uspelo na povratnem srečanju z Juventusom, bo Argentinec mejnik verjetno naskakoval šele v prihodnji sezoni, pred Ronaldom, ki se mu nasmiha napredovanje v polfinale, pa bodo še nove možnosti. Za začetek prihodnji teden, ko prihaja Bayern na Santiago Bernabeu.

Ne spreglejte