Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
23. 6. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

1

Natisni članek

Argentina Lionel Messi Lionel Messi Copa America ZDA Čile

Četrtek, 23. 6. 2016, 10.00

6 let, 6 mesecev

45. copa america, polfinale

Messija čakajo stari znanci, ki so ga lani spravili v slabo voljo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

1

V finalu južnoameriškega prvenstva se bosta pomerila Argentina in Čile. Gavči so se v polfinalu s 4:0 znesli nad izbrano vrsto ZDA, med strelce pa se je vpisal tudi kapetan Lionel Messi, ki je tako na večni lestvici strelcev prehitel Gabriela Batistuto. Čilenci so v deževnem Chicagu pristrigli krila Kolumbijcem in zmagali z 2:0.

Gavči so se lažje od pričakovanega uvrstili v že tretji finale velikih tekmovanjih v zadnjih dveh letih. Leta 2014 so izgubili finale na SP v Braziliji proti Nemčiji, lani so v finalu južnoameriškega prvenstva priznali premoč gostiteljem Čilencem, letos pa bodo skušali priti do tako želene lovorike na tleh ZDA.

Američani gostijo 45. izvedbo Copa Americe, v polfinalu pa so doživeli velik šok, ko so izbranci Jürgena Klinsmanna naleteli na razigrane gavče in v Houstonu izgubili z 0:4. Dva zadetka je prispeval Gonzalo Higuain, enega pa Ezequiel Lavezzi.

Gonzalo Higuain je dosegel dva zadetka, novi argentinski rekorder Lionel Messi pa enega. | Foto: Gonzalo Higuain je dosegel dva zadetka, novi argentinski rekorder Lionel Messi pa enega.

Med strelce za vodilno reprezentanco na svetovni jakostni lestvici se je vpisal tudi kapetan Lionel Messi. Dosegel je že 55. zadetek za reprezentanco in na večni lestvici strelcev prehitel Gabriela Batistuto. Postal je najboljši strelec gavčev vseh časov, konec tedna pa bo imel priložnost, da z Argentino osvojil še prvo reprezentančno lovoriko. Gavči na njo čakajo že 23 let.

Čilenci ušli Kolumbijcem že po 11 minutah

Izbranci Gerarda Martina se bodo v finalu pomerili z branilci naslova. Čilenci so bili v drugem polfinalu z 2:0 boljši od Kolumbije. Dvoboj v Chicagu se je zaradi slabega vremena zavlekel za dve uri, na koncu pa so bili boljši aktualni južnoameriški prvaki, ki so oba zadetka dosegli v uvodnih 15 minutah. Kolumbijci so naskakovali prvi finale Copa Americe po letu 2001 (takrat so kot gostitelji osvojili naslov), a ostali praznih rok.

Veselje Čilencev po prvem zadetku, ki ga je Kolumbija prejela po vsega sedmih minutah. | Foto: Veselje Čilencev po prvem zadetku, ki ga je Kolumbija prejela po vsega sedmih minutah.

Čilenci, ki so v četrtfinalu osramotili Mehiko in ji napolnili mrežo (7:0), so v polfinalu nastopili brez nekaterih najboljših igralcev. Arturo Vidal je moral prestati kazen, Marcelo Diaz pa se je znašel na seznamu poškodovanih igralcev. Prvi strelec Kolumbije Carlos Bacca pa je zaradi zdravstvenih težav odigral le zadnjih deset minut.

Sklepno dejanje tekmovanje bo v noči na ponedeljek po slovenskem času v East Rutherfordu. Obeta se ponovitev lanskoletnega finala, v katerem so Čilenci izkoristili prednost domačega igrišča. V Santiagu so premagali sosedo Argentino po loteriji kazenskih strelov, občinstvo pa je v rednem delu in podaljšku zaman čakalo na zadetek. Goreča tekmeca sta se letos že pomerila v kvalifikacijah za SP 2018, Argentina pa je bila boljša z 2:1.

Copa America, polfinale:

Sreda, 22. junij:
ZDA : Argentina 0:4 (0:2)
Lavezzi 3., Messi 32., Higuain 50., 86.

Četrtek, 23. junij:
Čile : Kolumbija 2:0 (2:0)
Aranguiz 7. Fuenzalida 11.; R.K.: C. Sanchez 57./Kolumbija

Ne spreglejte